Vandringsutrustning – guide med all utrustning du behöver för att komma igång

I den här nybörjarguiden hjälper vi dig hitta den bästa vandringsutrustningen som behövs för att kunna ta sig ut på lederna och njuta av den vackra naturen. Vi går igenom vad man ska tänka på inför köp av tält, ryggsäck, kängor och sovsäck samt ger tips på 5 andra vandringsprodukter som är viktiga att ha med sig. 

Bästa tältet - 3 modeller

Hur väljer man rätt tält?

När man pratar om vandringsutrustning går det inte att inte nämna tält. Utan tält blir det ingen övernattning. Därför går vi här lite snabbt igenom hur du ska tänka vid val av tält samt valt dem tre bästa tälten för olika behov. 

Guide

Det finns många olika typer av tält. Kupoltält står fritt utan att behöva fästas i marken vilket är en fördel vid tätning i tät vegetation eller på hårda underlag såsom klippor. Tunneltält däremot behöver i regel fästas med markpinnar och stormlinor. Tunneltälts största fördel är att de i regel har en större absid, även kallat förtält där man förvarar utrustning skyddad från väder och vind. Tunneltält har även oftast högre takhöjd. 

En annan faktor som är viktig att ha koll på är hur väl tälten står emot väta och fukt. Detta mäts genom vattenpelare. Desto högre vattenpelare, desto bättre står tältet emot vatten. Vi rekommenderar att köpa ett tält med minst 1000 vattenpelare. 

Det finns även 3- och 4-säsongstält. 3-säsongstält passar vår, sommar och höst medan 4-säsongstält fungerar året om. 4-säsongstält är dyrare och man bör därför köpa ett 3-säsongstält om man inte vet med sig att man kommer tälta på vintern. Här nedan listar vi det bästa lättviktstältet, 4-mannatältet och budgettältet.

Bästa lättviktstält 

MSR FreeLite 2

Ska ni campa och vill ha ett lätt tält? MSR har en lång erfarenhet av att tillverka tält av bra kvalitet som håller i vått och torrt under många år. Det här lättviktstältet passar perfekt om ni är två personer som ska vandra, cykla eller hajka och vill bära så lätt packning som möjligt. 

Tältet är ett kupoltält vilket innebär att det inte behöver förankras i marken för att stå upp. Fördelen med det är att du kan sätta upp tältet även på hårda underlag såsom klippor och hårt packad jord. Tack vare den enda pinne som håller upp tältet blir även duken väldigt stram och således tystare och tåligare vid mycket vind. 

Tältet har en 1,62 kvadratmeter stor absid som du kan förvara utrustning i. Själva boytan är 2,7 kvadratmeter vilket är perfekt för två stora liggunderlag. Det här lättviktstältet har även dubbelväggar vilket håller fukt och kondens borta. I kombination med 1200 vattenpelare står det pall för busväder.

Bästa 4-mannatält

Urberg 4-person Tunnel Camping Tent

bästa 4-mannatältet

Om ni ska ut och campa med familjen eller en grupp av vänner och vill ha sovplats för upp till 4 personer är det här tältet för dig. Urberg har en lång tradition av Skandinaviskt friluftsliv och deras tält står emot väder och vind under ett helt liv om man tar hand om det, något som gör det här tältet väldigt prisvärt. 

Tack vare färgkodade tältpinnar går det väldigt enkelt att sätta upp tältet. Den stora absiden med ståhöjd är inte bara bra att förvara utrustning i utan fungerar även bra som umgängesyta där det går att laga mat eller spela kort och prata.

Om det är varmt ute går det att öppna upp tältduken men ha kvar ett myggnät vilket är väldigt praktiskt. Dukten har 3000 vattenpelare vilket gör att den står emot även dem tuffaste regn. Den sammanlagda vikten är på 9100 gram vilket inte blir så mycket om ni fördelar den övriga packningen på resterande tre personer och låter en bära tältet. 

Sammanfattningsvis: är ni en grupp på 3-4 personer som ska ut och tälta är det här det bästa 4-mannatältet ni kan köpa. 

Tält bäst i test: budgettält

The North Face Stormbreak 2

bäst i test budgethotell

Det budgettält som andas absolut mest kvalitet är det här kupoltältet från North Face, en garanterad bäst i test-vinnare bland alla budgettält. Face Stormbreak är ett 2-mannatält som tack vare sina två ingångar, 2,84 kvadratmeter sovyta och vikt på 2670 gram har blivit en otrolig populär modell för dem som vill campa lite då och då. 

Duken har 1200 vattenpelare och rättade sömmar vilket ser till att busväder stannar ute. Det finns bra ventilationsmöjligheter i sovdelen vilket även gör att kondens håller sig borta och att det blir svalt och skönt på natten. 

Sammanfattningsvis är detta ett bra budgettält för den som vill prova på och komma igång med campingen och vet med sig att man kanske inte kommer campa så mycket. 

Bästa vandringsryggsäck - 3 olika modeller

Hur väljer man rätt ryggsäck för sin vandring?

Att hitta den bästa vandringsryggsäcken är den mest centrala delen av din vandringsutrustning eftersom du faktiskt kommer ha på dig den hela tiden du går. Är din ryggsäck oskön eller opraktiskt kommer du inte få en kul upplevelse, därför är det värt att investera lite extra på den här punkten.

Att välja den bästa vandringsryggsäcken gör man genom att identifiera sina behov. Här går vi igenom en kort guide så att du känner dig säker på vad du letar efter samt ger tips på dem enligt oss 3 bästa vandringsryggsäckarna.

Guide

Hur stor ryggsäck behöver jag?

Hur länge ska du vara ute och vandra? Generellt sett kan man säga att:

 • 1 natts övernattning kräver en ryggsäck på 30-50 liter
 • 3 nätters övernattning kräver 50-70 liter
 • Fler än 3 nätter kräver 60 liter och uppåt

 

Det många glömmer är att ryggsäckens vikt också spelar roll. Desto lättare ryggsäck desto smidigare och lättare att bära, desto tyngre ryggsäck desto tyngre maxlast kan du lasta. Här måste du se över din utrustning. Ska du ha med dig all mat eller köper du på vägen, bär du med dig allt vatten, hur mycket väger ditt tält och hur mycket ombyten ska du ha är 4 bra saker att ta reda på.

Bekväm och ergonomisk att bära

När man bär en ryggsäck under flera timmar är det viktigt att den sitter skönt och att vikten fördelas på olika delar av kroppen, annars kommer du snabbt bli trött och öm i exempelvis axlar. En ryggsäck som ger bra stöd och fördelar vikt över höft, rygg och axlar kan du lasta ganska rejält utan att den känns så tung medan en ryggsäck som lägger all vikt på axlarna snabbt känns som en börda. Om du vill ha en skön ryggsäck ska du kolla på hur bra stöd som ges vid höftbältet, axelremmarna och ryggen. 

Kom åt packningen och skydda dig mot regn

Att kunna komma åt sin packning från fler håll än bara genom huvudfacket ovanifrån är guld värt när man är ute och vandrar. Om du köper en ryggsäck som har öppningar både på sidan och i botten kommer du åt packningen som ligger längst ner och på sidan utan att behöva dra ut allt från huvudfacket, något som sparar ett tidskrävande irritationsmoment. Om (när) väl regnet skulle vara ett faktum är det även viktigt att du har en ryggsäck som är vattentät eller har ett externt regnskydd att sätta på. 

Bästa stora ryggsäck

Fjällräven Kajka 85

vandringsryggsäck från Fjällräven

Det här är den bästa stora ryggsäcken du kan köpa. Fjällräven Konken är en svensk klassiker som även nått internationell framgång och de är kända för sina kvalitetsprodukter som håller över generationer. Kajka 85 är av ganska spartansk design men fyller sin funktion ack så väl. Den lastar hela 85 liter vilket innebär att du får med dig all nödvändig utrustning för långa vandringar.

Ett bekvämt höftbälte, ryggstöd och bröstrem gör även att vikten fördelas bra över hela din överkropps muskler och du orkar bära starkt. Regnskyddet ser till att din utrustning förblir torr oavsett väder och det slitstarka materialet håller år efter år. Det här är en ryggsäck du kan ha med dig hela livet och inte bara på vandringen. Den fungerar lika bra på en ö-luff i Grekland. 

Sammanfattningsvis är det här en stor vandringsryggsäck för dig som vill kunna lasta mycket för långa turer som du även kan använda på andra resor. 

Bästa vandringsryggsäck all round

Osprey Atmos Ag 65

Det här är den bästa vandringsryggsäcken för dig som vill ha en multifunktionell, bekväm och smidig ryggsäck. Med en vikt på 2190 gram och 65 liter packningsutrymme får du med dig allt det nödvändiga i en robust ryggsäck till låg vikt. 

Det vi gillar allra mest med den här ryggsäcken från Osprey är dess komfort. Med ventilerad rygg och ventilerat samt ställbart höftbälte, justerbar rygglängd och bröstrem har du en mängd olika möjligheter att justera ryggsäcken tills den sitter perfekt på dig. Tillsammans med funktioner som integrerat regnskydd, många smarta fack, robust hållbart material och smidig åtkomst till packningen är det här den bästa vandringsryggsäcken för dig som vill ha en allsidig modell. 

Sammanfattningsvis ska du köpa den här ryggsäcken om du vill ha en med smarta fack, skön ergonomi och goda packmöjligheter.  

Billig vandringsryggsäck - bästa valet

Urberg Rogen 2.0 75 L

billig vandringsryggsäck

Söker du en billig vandringsryggsäck är det här det bästa valet du kan göra. Med ställbar rygglängd, höftbälte och bröstrem kan du anpassa den efter din kropp. Du packar 75 liter och ryggsäcken väger 2456 gram. Den har dock ingen botten- eller sidoöppning. Du har dock många småfack på utsidan du kan förvara saker i som du vill ha lättillgängliga. Sammanfattningsvis är det här en robust ryggsäck till riktigt bra pris som ser till att du får med allt på vandringen samtidigt som den sitter skönt. 

Bästa vandringskängor - 3 olika modeller

Hur väljer man rätt vandringskängor?

Ett par bra vandringskängor är a och o när man pratar vandringsutrustning. Det säger sig själv, att ska man ut och gå är kängorna viktiga. Foten ska få stabilt stöd, det ska inte skava någonstans och skon ska stå emot gegga och blöta. Här är en liten guide med vad du ska tänka på när du köper ett par samt följt av våra 3 bästa tips på vandringskängor!

Guide

Att tänka på

När du beställt hem dina skor ska du prova dem med lika tjocka strumpor som du kommer ha under din vandring. Gå runt rejält inomhus både i trappor och på plan mark. Ifall du känner att det skaver, glider eller trycker ska du byta storlek. 

Gå in skorna!

När du har bestämt dig för vilket par skor eller kängor du ska vandra i är det viktigt att du går in kängorna hemma om de är gjorda av läder. Till en början är lädret hårt och skaver men mjukas upp allt eftersom du går. Att knalla en kort promenad i sina nya vandringskängor några gånger innan vandringen är därför att rekommendera för att undvika skavsår. 

Behandling

För att dina skor ska hålla så länge som möjligt ska du vaxa dem med jämna mellanrum samt tvätta av dem med fuktig trasa när du kommer hem. Att impregnera sina skor kommer också förlänga livskvalitén. 

Bästa lätta vandringskängorna

Salomon Outline Mid Gore-Tex

bästa lätta vandringskängan

Den här 415 gram lätta och smidiga vandringskängan som låter dina fötter andas är i princip en löparsko som försetts med vattentätt material och sula med extra grepp. Detta gör den mycket flexibel och skön att ha på sig även om det är varmt eller man vill röra sig snabbt och smidigt framåt, exempelvis joggar.

Sulans mönster är 5 mm djupa och är bra vid hala underlag såsom blött gräs eller blöta stockar. Tyget är Gore-TEX och står emot regn, blött gräs och blöta på stigen. Sammanfattningsvis är det här en vandringskänga för dig som söker en superlätt och smidig sko att använda på vår, sommar och vinter. 

Bästa känga all round

Meindl Performance

bästa kängan du kan köpa

Det här är den bästa kängan du kan köpa om du vill ha något stabilt och rejält med ett brett användningsområde utan att tumma på bekvämligheten. Den här modellen har blivit så populär att den ofta används av polis, väktare och militär för sitt breda användningsområde.

Kängan är delvis gjord i läder och delvis i Gore-TEX vilket gör att den står emot väta, lera och blött gräs utan problem. Gummisulan är tjock ned rejäla räfflor vilket ger kängan ett bra fäste även på halt underlag. Tack vare att den har designats med få sömmar är skon extra robust och slittålig och kommer hålla många år framöver.

Sammanfattningsvis är det här den bästa kängan för dig som söker en stabil och skön känga som står emot väta och som kommer vara med dig i flera år framöver. 

Billig vandringskänga - bäst i test

Haglöfs Skuta Mid Proof Eco

Den här modellen från Haglöfs är den bästa billiga vandringskängan. Med en räfflad gummisula, mockaförstärkt tå och ett yttre lager av läder står den emot väta och fukt bra. Den är dessutom väldigt skön. Vi tycker även att kängorna är riktigt snygga samt var lätta att gå in. Sammanfattningsvis är det här kängan för dig som vill få ut maximalt med känga till så lite pengar som möjligt! 

Bästa sovsäcken - 2 olika modeller

Hur väljer man rätt sovsäck?

En bra sovsäck ser till att du får en god natts sömn så att du vaknar pigg och redo för nästa dag på vandring. Det är med andra ord viktigt att ha en bra sovsäck bland sin vandringsutrustning. Här går vi igenom kort vad du bör tänka på vid köp samt våra 2 favoritmodeller!

Hur rymlig ska sovsäcken vara?

Det vanligaste är att sovsäcken smalnar av desto närmare fötterna man kommer. Fördelen med den modellen är att det inte behövs så mycket kroppsvärme för att värma upp den eftersom den ligger nära din kropp samt att den är liten, lätt och smidig att packa.

Om du har lite större kroppsform eller rör dig mycket i sömnen går det att köpa sovsäckar med lite större passform. Dessa kräver mer energi att värma upp men ger överlag mer komfort. De tar även mer plats att packa. 

Vid val av längd på sovsäck rekommenderar vi att följa produktbeskrivningen. Det är ingen idé att ta en längre sovsäck än vad man behöver, det resulterar enbart i onödigt stor packning och utrymme att värma upp. 

Sätta ihop sovsäckar

Moderna sovsäckar går oftast att sätta ihop vilket är både mysigt och skönt om man ska sova med någon. Man delar då på utrymmet som ska värmas upp så om det är någon som fryser lite extra lätt får den hjälp av den varmare. Om ni vill vara säkra på att ni kan sätta ihop era sovsäckar: köp två stycken identiska (även samma längd)! 

Gå efter lägsta temperatur

När du väljer temperatur på din sovsäck ska du alltid gå efter den förväntade lägsta temperaturen. Det går alltid att ta av sig eller knäppa upp sovsäcken om det är för varmt men det är svårare att få upp värmen när det är för kallt. 

Bästa sovsäcken all around

Haglöfs Tarius -5

Det här är den bästa sovsäcken för dig som behöver den under vår, sommar och höst. Du sover skönt i temperaturer ner till -5 grader tack vare ett effektivt foder och en huva som du kan dra åt runt huvudet. Sovsäcken fungerar såväl i tältet och bilen under roadtrip som på tågluff. Den totala vikten är 1793 gram och modellen är unisex. Tack vare två stycken dragkedjor kan du vädra skönt under varma sommarnätter

Billig sovsäck - bäst i test

Urberg 3-season Sleeping Bag G5

Den här modellen från Urberg har blivit en riktig storsäljare och det för att det är den bästa billiga sovsäcken man kan köpa. Kombinationen mellan smidiga lösningar såsom mobilfack och tvåvägsdragkedja med bra materialval gör den väldigt tacksam att ha med på vandring, roadtrip, jakt med mera. Den håller värmen skönt ner till -8 grader vilket gör den lämplig för vår, sommar och höst! 

Övrig utrustning

Det finns mycket annan vandringsutrustning som underlättar ute i naturen. Här är våra favoriter:

Första hjälpen-kit för vandring

Lifesystems First Aid Trek

första hjälpen till vandring

Man ska aldrig tumma på säkerheten! Det är alltid viktigt att ha med ett första hjälpen-kit om olyckan skulle vara framme ute på leden. Man kan stuka foten, skära sig med kniven när man lagar mat eller halka och slå sig. Oavsett vad som händer är det viktigt att kunna ta om hand olyckan på bästa sätt.

Det här första hjälpen-kittet är tillverkat för att ta med ut på vandring. Kittet innehåller bland annat bandage, skavsårsplåster, elastiskt binda, basbindor, pincett, sax, våtservetter och tejp. Det packas smidigt ner i väskan nära till hands. 

Bästa stormkök

Trangia 25-3 UL

Ska man laga mat ute på vandringsleden, roadtrippen, fisket eller jakten är ett stormkök väldigt praktiskt. Det här stormköket i aluminium från klassiska svenska kvalitetsmärket Trangia håller ett helt liv om man tar hand om du kan laga allt som ska stekas eller kokas på det. Den här modellens värmekälla är t-röd som hälls i en behållare och sedan eldas men det finns även modeller som går på gasol! När du har lagat klart maten paketerar du ihop köket som får plats i den största delen med stekpannan som lock. Smidigt, enkelt och gott! 

Bränsle till Trangiakök

Trangia Bränsleflaska, 0.5 L

För att laga mat i Trangiaköket ovan behövs t-röd vilket hälls i förbrännaren i köket och sedan tänds på. 

Bästa liggunderlag

SynMat 7 M

bästa liggunderlaget

Det spelar ingen roll hur bra sovsäck du har – om ditt liggunderlag är dåligt kommer du frysa ändå. Ett bra liggunderlag är således en mycket viktig del av din friluftsutrustning. Den här isolerade modellen är en riktig storsäljare och även vår favorit. 

Den tål temperaturer ner till -17 grader vilket innebär att du sällan behöver vara orolig för att kyla ska komma krypandes underifrån. Du blåser upp liggunderlaget med hjälp av en inbyggd pump. Det väger 860 gram och tar minimalt med plats när det är ihoprullat, något som gör det till en smidig vän som ser till att du sover gott om nätterna. 

Bästa multiverktyget på resande fot

Victorinox Classic SD

Det här är en riktig favorit! Multiverktyget innehåller allt från kniv och nagelsax till nagelfil och skruvmejsel i ett otroligt litet och kompakt format. Ute på äventyr, om det så är på leden, vägarna eller i skogen är det aldrig fel att ha olika verktyg till hands i backfickan, oavsett om det är att du har en nagelflisa du stör dig på eller om du måste skära av ett rep.

Det här multiverktyget från Victorinox har kommit som trogen räddare i nöden vid många stunder och det bästa av allt är den otroliga kvaliteten. Tar du hand om den kommer den hålla i årtionden framöver. 

Bästa gångstavarna

Black Diamond Trail Trekking Poles

Gåstavar avlastar mycket av trycket ner i marken vilket sparar din kropp, bål, ben och axlar energi då de får avlastning. Det underlättar även i branta nedfarter. Det är alltså en del av din friluftsutrustning som gör det mycket enklare men som många inte tänker på. Dessa stavar är våra favoriter eftersom de är lätta, smidiga att fälla ihop och håller väldigt bra. Dessutom är de väldigt sköna att hålla i tack vare de skumgummibeklädda handtagen. 

Liknande inlägg:

 • All Post
 • Asien
 • Boende
 • Europa
 • Nordamerika
 • Restips
 • Sydamerika
  •   Back
  • Grekland
  • Danmark
  • Norge
  • Island
  • Sverige
  • Österrike
  • Frankrike
  • Italien
  • Schweiz
  • Storbritannien
  • Tyskland
  • Spanien
  • Tjeckien
  • Portugal
  • Polen
  • Lettland
  • Estland
  • Irland
  • Ungern
  • Belgien
  • Finland
  • Bosnien
  • Kroatien
  • Nederländerna
  • Luxemburg
  • Montenegro
  •   Back
  • Colombia
  • Chile
  •   Back
  • Sverige
  • Storbritannien
  • Tyskland
  • Spanien
  • Thailand
  • Österrike
  • Danmark
  •   Back
  • Japan
  • Kina
  • Thailand
  •   Back
  • USA
  • Kanada

Om oss

Logga

Webbplatsen för oss som älskar att resa

Hos resandefot hittar du de senaste resetipsen som kommer göra din semester smidigare och roligare.

Upptäck mer

 • All Post
 • Asien
 • Boende
 • Europa
 • Nordamerika
 • Restips
 • Sydamerika
  •   Back
  • Grekland
  • Danmark
  • Norge
  • Island
  • Sverige
  • Österrike
  • Frankrike
  • Italien
  • Schweiz
  • Storbritannien
  • Tyskland
  • Spanien
  • Tjeckien
  • Portugal
  • Polen
  • Lettland
  • Estland
  • Irland
  • Ungern
  • Belgien
  • Finland
  • Bosnien
  • Kroatien
  • Nederländerna
  • Luxemburg
  • Montenegro
  •   Back
  • Colombia
  • Chile
  •   Back
  • Sverige
  • Storbritannien
  • Tyskland
  • Spanien
  • Thailand
  • Österrike
  • Danmark
  •   Back
  • Japan
  • Kina
  • Thailand
  •   Back
  • USA
  • Kanada

Kategorier

Edit Template
Logga

Resandefot är det digitala resemagasinet för dig som söker en välplanerad semester fylld med de bästa tipsen som gör din semester oförglömlig. Vi skriver aktivt om olika destinationer och tips inför resan.

Sök