bästa skidorna inför skidsäsongen 2022-2023

Att köpa ett par nya skidor är ett stort inköp för alla alpinälskare och kan antingen förstöra eller förbättra en hel säsong. Därför har vi satt ihop en lista på bästa skidorna inför kommande säsong. 

Att köpa nya skidor är ett arbete i sig och det finns det otroligt mycket att hålla koll på om du vill att ditt köp ska bli rätt från början. För det första måste du veta vilken typ av skidor du vill ha. De vanligaste typerna av skidor är; Pistskidor, All mountain skidor, Freeride/park och Backcountry. Sedan finns det fler olika typer av skidor som vi kommer förklara mer längre ner i artikeln.

Att veta sin nivå är viktigt för att veta vilken typ av skidor som passar en bäst. De bästa skidorna är dom som du bäst behärskar att använda. En del skidor är lättare att åka med än andra, och vice versa. 

Innehåller sponsrade länkar.

Atomic Vantage 79 Ti + F 12 Gw

Bästa all mountain skidor 2022/2023

Bästa skidorna atomic

Atomic Vantage är dom bästa skidorna för dig som söker en stabil all mountain skida inför 2022/2023 skidsäsong. Vantage är en prisvärd skida som är både stabil och lättanvänd över alla typer av terränger på berget. 

Skidorna är ett par all mountain skidor som lutar lite mot hur ett par pistskidor beter sig i backen. I pisten är dessa skidor oerhört stabila och att ta ett par rejäla skär i lite högre fart är absolut inga problem. I och med att det är ett par all mountain skidor passar dom även bra i lite svårare terräng som off pisten kan bjuda på. 

Älskar du carving men vill inte ha en renodlad pistskida passar Vantage dig. Skidorna har ett bra kantgrepp som ger schysst grepp oavsett vilken densitet snön har just den där dagen du har bestämt dig för att ta ett par ordentliga åk. Skidorna kommer med ett par F12-bindningar som är ett par schyssta all mountain bindningar byggda för att passa i alla terränger på berget. 

K2 Skis Disruption 78 Ti + MXC 12 TCx Light

Bästa pistskidorna 2022/2023

K2 Skis Disruption 78 Ti är dom bästa skidorna för dig som söker en riktigt bra pistskida för snabba åk med ordentliga slalom svängar. Är du en avancerad åkare och föredrar pisten framförallt annat på berget har du hittat rätt skidor. 

Med dessa skidor har K2 dragit upp standarden för deras pistskidor. Dessa skidor har en ny teknik och en ny grund som gör att du behöver använda mindre kraft för att få mer tillbaka. Skidorna är konstruerade på en träkärna med en metall k2 kallar för ”I-Beam” som tar bort vibrationerna från ojämnheterna i pisten. Både nos och tail är byggda varsamt för att dämpa vibrationer så att du kan fokusera på att ta ordentliga slalom svängar istället för att fokusera på hur du ska klara alla små gupp.

Skidorna är unisex och kommer i flera längder vilket gör att alla kan njuta av ett par K2 Distruptions. K2 tycker vi överlag gör riktigt bra pistskidor med fokus på snabba svängar och skapa en skönt åk som tar bort vibrationer och störningar i åkningen. 

Salomon N QST 106

Bästa freerideskidorna 2022/2023

Bästa freerideskidorna

N QST 106 från Salomon är den bästa skidan för dig som söker en rolig freeride skida för dig som vill susa fram i offpisten utan bekymmer. Vi ser helst att ett par freeride skidor minst är på 100 mm i midjebredd för att klassas dugliga för offpisten, dessa skidor har en midjebredd på 106mm så offpist med pudersnö blir inget problem att ta sig an. 

Kärnan i dessa skidor är tillverkade av poppel vilket gör att skidorna är väldigt stabila under de mest ostabila förhållandena. Skidorna har även en C/FX förstärkning som blandar kolfibrer och basalt vilket gör att du får mer kraft i sidorna med extra bra kantgrepp när det är dags att åka full fart i en ny pistad backe. Skidorna har även något som Salomon kallar för Cork Damplifier som använts i spetsen av skidorna för att dämpa vibrationer. 

Skidorna har en All-Terrain Rocker som passar överallt på berget. Skidorna är inte heller super breda vilket gör att dom lämpar sig bra för dig som gillar pisten och spenderar någon timme om dagen där för att värma upp inför off pist åken. Skidorna har också ett Powerframe Ti inlägg av titan, detta inlägget gör att kraftöverföring och kantgreppet blir bättre vilket är två otroligt viktiga faktorer för en lyckad skidåkning. 

Black Crows Navis Freebird Skis

Bästa topptursskidorna 2022/2023

Bästa topptursskidorna

Black Crows Navis Freebird Randonee är skidorna för dig som söker ett par grymma topptursskidor för dom lite mer avancerade åken. Skidorna har förhållningen 80% touring – 20% off-pist vilket gör att dom passar perfekt för dig som gillar att äventyra på berget med inslag av svårare off pist åkning. 

midjebredden på 102mm tillåter dig att flyta genom lössnö samtidigt som dom passar bra i pisten utan att bli klumpiga. Detta gör skidorna väldigt mångsidiga med sina största fördelar på toppturerna. Skidorna har även en progressiv rocker framtill och utvidgad tip för ökar stabilitet och trygghet under de snabbare turerna. 

Just Blackcrows Navis är väldigt uppskattade av toppturs entusiaster och denna version har fått ett par uppgraderingar från tidigare version vilket gör denna skida mer stabil och säker än innan. 

K2 Skis Indy Kids + Fdt 4.5 Set

Bästa barnskidorna 2022/2023

Bästa barnskidorna

K2 Skis Indy Kids + Fdt 4.5 Set är dom bästa barnskidorna som är perfekta att lära sig åka skidor på. Dessa skidor är väldigt lätta för ditt barn att lära sig åka med och har en väldigt mjuk flex med rocker i nosen vilket gör det enkelt att lära sig carving. 

Rockern i nosen gör det otroligt lätt för barnen att komma in i svängarna och skidåkningen blir roligare. Dessa skidor är även en bra investering för dig med flera barn eftersom DuraCap konstruktionen gör att skidorna håller otroligt länge, så länge att skidorna hinner gå i arv mellan barnen. 

Skidorna passar bäst i pisten men självklart klarar dom av lite enklare off pist bredvid backen. 

Extrem Skis Project 90

Ett par grymma All mountain skidor

All mountain skidor

Extrem Skis Project 90 är ett par grymt bra all mountain skidor som passar lika bra off pist som de gör i pisten. Project 90 är skidorna för dig som älskar alla sidor av berget och söker en skida som tillåter dig att pressa riktigt hårt när förhållandena tillåter dig. 

Skidorna passar att åka med överallt på berget, men är lite åt pisthållet vad gäller mått och profiler. Skidorna har en elliptisk rockerprofil som ger dig ett långt och effektivt kantgrepp där du kan köra på utan att vara rädd för att skidorna ska tappa grepp. Rockern har även egenskap att ge bra grepp i djupare snö. Det som gör djupare snö till en mer utmaning är midjebredden som är 90 cm. Så om du söker en helhjärtad freeride skida är inte detta skidan för dig. 

Skidorna är byggda med gummidämpningsmembran  vilket vi anser är väldigt bra eftersom det tar bort vibrationer. Skidorna har även två lager titan vilket stabiliserar upp skidan och gör den mindre mjuk för snabba svängar och maximal vridstyvhet. 

Black Crows Ferox Freebird

Bästa big mountain-skidor 2022/2023

All mountain skidor
Black Crows Ferox Freebird är dom bästa skidorna för dig som söker en stabil skida anpassad för toppturer där kantgrepp och kontroll är viktigt. Black crows utvecklade dessa skidor för att skapa ett par topptursskidor som fortfarande kan prestera bra i off pisten och djupare snö.
 
Även trots detta är ett par topptursskidor byggda för kantgrepp har skidorna en bi-tip och dubbel rocker som gör puderåkningen enklare. Detta gör skidorna ganska breda i egenskaper och passar på de flesta platser på berget. Skidornas kärna är tillverkad av Paulownia- och poppelträ för att behålla en lätt konstruktion som ger bra stabilitet. En annan sak som talar för god puderåkning är midjebredden på 110mm som tillåter dig flyta över pudersnön.
 
Ferox Freebird har en unik H-konstruktion. Detta innebär att skidorna är tjockare mot kanterna och smalare i mitten likt hur ett H ser ut. Konstruktionen är på detta sättet eftersom man ville förflytta kroppsvikten direkt ut mot kanterna av skidan för mer kontroll och grepp.

Black Diamond Helio 95 Carbon Skis

Grymma skidor som ger bra flyt i alla miljöer 2022/2023

Bästa skidorna för pudersnö
Black Diamond Helio 95 Carbon Skis är ett par riktigt bra skidor för dig som söker ett par ultralätta topptursskidor anpassade för att prestera på berget. Skidorna kombinerar traditionella topptursdimensioner med en modern utformning för tekniska åk och prestanda i mjuk pudersnö vilket gör skidorna väldigt mångsidiga. 
 
kärnan i balsaträt är ultralätt och kolfiberlaminerad för att skapa en konstruktion som håller och presterar i backen. sidoväggarna och stighudsfästen är tillverkad av ABS vilket ger en förbättrad dämpning och en mjuk åktur vilket gör åkturerna väldigt behagliga. 
 
Trots allt som talar för att skidorna skulle vara väldigt mjuka är skidorna väldigt lyhörda och svänger dit man vill att dom ska svänga. Skidorna har en bra vridstyvhet och en grymt bra kantkontroll vilket ger en säker skidåkning anpassad för att du ska kunna styra över åken. Skidorna har 95 mm-midja som är lagom brett för en topptursskida som ska klara en del djupare snö. 

Atomic Redster X7 Wb Green + F 12 Gw

Mångsidiga skidor som gör sig bäst i pisten

bra skidor

Atomic Redster X7 Wb är skidorna för dig som vill ha en pistskida med lättare all mountain egenskaper som gör att du kan hänga med överallt på berget. Dessa skidor har mycket titan i sig för att du ska få ner kraften i backen och för att få en stabilare skida. 

Skidorna är otroligt mångsidiga men trivs absolut bäst i pisten. Skidorna är lite bredare än riktiga raceskidor så dom passar under alla säsongens väder. Skidorna passar med både långa och korta stavar eftersom skidorna är tillverkade med Multi Radius Sidecut, alltså ett mått mellan storslalom och slalom.

Skidorna levereras med F 12 GW bindningen som är en all mountain bindning med bra flex och egenskaper för en lyckad dag i backen. 

Völkl Mantra 102

Grymma all mountainskidor med egenskaper för freeride

skidor

Mantra 102 är ett par riktigt bra all mountain skidor från Völkl med egenskaper för att klara av svårare freeride åkning. Dessa skidor lämpar sig otroligt bra i pisten som de gör på sidan av pisten där snön och terrängen är svårare.

Skidorna har ett en extremt hållbar träkärna av björk och poppel som både gör skidorna väldigt lätta men även ökar stabiliteten i skidorna. Mantra 102 har även en avsmalnande tip och tail-rocker som gör skidorna mer lekfulla och som absorberar gupp väldigt bra. 

Dessa skidor har en ”3 Radius Sidecut” vilket är en extra tight radie under foten vilket gör att du har roligare i pisten med bra sväng egenskaper. 

Blizzard Bonafide 97

En mångsidig all mountain skida

all mountain skida

BLIZZARD BONAFIDE 97 är skidan för dig som vill ha ett par skidor som passar bra över hela berget och som andas lekfullhet, stabilitet och smidighet. Bonafide skidorna har funnits länge och får titt som tätt vid nya årssläpp uppgraderingar som gör skidorna bättre än innan. Detta gör denna skidan till en modell som har slipats på i många år. 

Skidan har en så kallad ”True Blend Flipcore”  vilket är en en träkärna som skapats av en blandning av två olika träslag för en lätt konstruktion och en unik flex som sträcker sig över hela skidan. Skidan har mer kompakt trä just under foten och detta tillåter dig att gasa på rejält. 

Skidan lämpar sig bäst för avancerade åkare men har en mjukare tip och tail vilket gör skidan ganska förlåtande och lätt att svänga med. Men detta tar absolut inte bort faktumet att det är en skida för den mer avancerade åkaren. 

Köpa rätt skidor

Att köpa dom bästa skidorna för ens åkstil är inte helt lätt. Att hitta rätt skidor är en konst i sig och kan vara väldigt svårt för dig som aldrig köpt ett par skidor innan och är inte helt säker på vad du vill åka på. Idag finns det otroligt många olika skidor med olika egenskaper som lämpar sig olika bra beroende på var någonstans man åker på berget. Första steget när det kommer till vilken typ av skidor du ska köpa är vad skidorna ska användas till. Nedan kommer vi att lista olika skidtyper där du förmodligen hittar en typ som passar din åkstil. 

All mountain skidor

Dessa skidor är precis vad det låter som, skidor som passar över hela berget. Dessa skidor är väldigt bra nybörjarskidor och passar dig som vill ha ett par skidor med egenskaper som kan nyttjas över hela berget. 

Typiskt sett har all mountain skidor en midja på mellan 80 – 100 millimeter vilket gör skidan väldigt mångsidig där den varken är för stor eller för liten när det kommer till både on och off-pist. Sedan kan en all mountain skida vara mer åt pist hållet eller mer åt offpist hållet. Allmountain skidor med lite smalare midjemått lämpar sig bäst för pisten, och tvärtom för offpist skidor där lite bredare midjemått är bättre för offpisten. 

En offpist all mountain skida sträcker sig ofta uppemot en midja på 100 mm medan en pistskida ofta är någonstans mellan 80 till 85 mm. Svängradien på en all mountain skida brukar vara någonstans kring 16-25 meter. 

Offpist skidor

Dessa skidor lämpar sig till precis vad det låter som, offpist. Dessa skidor är utformade för att klara av svårare terräng med djup snö där det krävs en bredare midja på skidorna för att ta sig fram. Offpist skidor lämpar sig bäst för dig som snabbt tröttnar på pisten och vill ut i det fria för ett riktigt äventyr. Midjemåttet brukar ofta ligga på mellan 110 – 125 millimeter för att skidorna ska kunna ta sig fram i nysnö där det är riktigt djup pudersnö. 

Parkskidor

Älskar du att hoppa i parken är det ett par parkskidor du bör köpa. Dessa skidor har oftast en midja på runt 80-90 millimeter och är något kortare än många andra skidor för ökad smidighet. Det finns även många parkskidor som är bredare som lämpar sig bra för dig som även gillar att variera åkningen med lite offpist. Många av park skidorna är även symmetriska vilket gör att det båda hållen går lika bra att åka åt. Parkskidor har i regel alltid Twin tip vilket innebär att skidans bakände är uppböjd så att du enkelt kan åka baklänges utan att stöta i något hinder i backen.

Pistskidor

Dessa skidor är gjorda för dig som älskar att åka slalom i pisten och söker en skida som du kan “carva” ordentligt med. Dessa skidor har ofta en midja på 65 – 90 millimeter vilket gör att du enkelt kan få till ett par bra svängar oavsett hur brant pisten är. Pistskidor är ofta lite längre och har ofta ett långt traditionellt spann under foten. Är du en dedikerad slalomåkare och spenderar din mesta tid här bör en pistskida passa dig bra. 

Topptursskidor

Dessa skidor är menade att tura med och därför är dom otroligt lätta för att du ska kunna vandra upp med dom för berget. Dessa skidor använder otroligt lätta material och är gärna lite smalare för att spara in vikt. Med dessa skidor använts även topptursbindningar som är bindningar som går att lossa halvvägs så att du kan gå framåt utan att ta av skidorna. 

Hur väljer jag rätt längd på skidorna?

Att välja längd på sina skidor är ett lika stort uppdrag som att välja vilken typ av skida du tänkt att köpa. Längden på dina skidor påverkar otroligt mycket och kan vara avgörande om du kommer att gilla en skida eller inte. Längden på skidorna beror givetvis på din egen längd, men även hur erfaren åkare du är och hur mycket du väger. Generellt sett stämmer denna tabell ganska bra:

Allmountainskidor: 10cm kortare än dig själv upp till din egen kroppslängd. 

Pistskidor: 15cm till  5cm kortare än dig själv. 

Turskidor: 5cm till 10cm kortare än dig själv. 

Parkskidor: 10cm kortare än dig själv upp till din egen kroppslängd.

Friåkningsskidor: 5cm-10cm längre än dig själv.

Viktiga termer att veta

Tip – Spetsen som är längst fram på skidan. 

Tail – Spetsen som är längst bak på skidan. 

Spann – den upphöjda delen under foten.

Kärna – Materialet som skidans grund/det material som sitter i skidan.

Bindning – Det som fäster pjäxan i skidan.

Belag – Underdelen som har kontakt med snön. 

Stålkant – Kanten som ger fäste åt sidorna. 

Svängradie – hur snabbt eller långsamt skidan svänger.

Flex – Hur hård eller styv en skida är mätt från tip till tail.

Vridstyvhet – Hur hård en skida är från kant till kant.

Twintip – Skidans tip och tail är uppböjda.

Rocker – en viss typ av upphöjning av tip eller tail på skidan.

Camber – En upphöjning på mitten av skidan.

Att ha koll på dessa termer är viktigt för att veta vilken typ av skida du söker. Många är väldigt petiga när det kommer till sina skidor och det är något man förstår när man börjar åka väldigt mycket och hittar sin speciella åkstil som man vill hålla sig till. Genom att förstå dessa termer och hur dom påverkar skidåkningen kan du enklare hitta en skida som passar exakt din åkstil.

Liknande inlägg:

 • All Post
 • Asien
 • Boende
 • Europa
 • Nordamerika
 • Restips
 • Sydamerika
  •   Back
  • Grekland
  • Danmark
  • Norge
  • Island
  • Sverige
  • Österrike
  • Frankrike
  • Italien
  • Schweiz
  • Storbritannien
  • Tyskland
  • Spanien
  • Tjeckien
  • Portugal
  • Polen
  • Lettland
  • Estland
  • Irland
  • Ungern
  • Belgien
  • Finland
  • Bosnien
  • Kroatien
  • Nederländerna
  • Luxemburg
  • Montenegro
  •   Back
  • Colombia
  • Chile
  •   Back
  • Sverige
  • Storbritannien
  • Tyskland
  • Spanien
  • Thailand
  • Österrike
  • Danmark
  •   Back
  • Japan
  • Kina
  • Thailand
  •   Back
  • USA
  • Kanada

Om oss

Logga

Webbplatsen för oss som älskar att resa

Hos resandefot hittar du de senaste resetipsen som kommer göra din semester smidigare och roligare.

Upptäck mer

 • All Post
 • Asien
 • Boende
 • Europa
 • Nordamerika
 • Restips
 • Sydamerika
  •   Back
  • Grekland
  • Danmark
  • Norge
  • Island
  • Sverige
  • Österrike
  • Frankrike
  • Italien
  • Schweiz
  • Storbritannien
  • Tyskland
  • Spanien
  • Tjeckien
  • Portugal
  • Polen
  • Lettland
  • Estland
  • Irland
  • Ungern
  • Belgien
  • Finland
  • Bosnien
  • Kroatien
  • Nederländerna
  • Luxemburg
  • Montenegro
  •   Back
  • Colombia
  • Chile
  •   Back
  • Sverige
  • Storbritannien
  • Tyskland
  • Spanien
  • Thailand
  • Österrike
  • Danmark
  •   Back
  • Japan
  • Kina
  • Thailand
  •   Back
  • USA
  • Kanada

Kategorier

Edit Template
Logga

Resandefot är det digitala resemagasinet för dig som söker en välplanerad semester fylld med de bästa tipsen som gör din semester oförglömlig. Vi skriver aktivt om olika destinationer och tips inför resan.

Sök