Resa till Colombia

Att resa till Colombia är något utav det häftigaste man kan göra. Hela landet är ett stort äventyr i sig som kryllar av vacker natur, musik, matkärlek och fina stränder. Landet är extra bra på att laga mat från havet. Du får stora vällagade rätter för småpengar. Ät även mycket frukt och grönt.

Exempelvis vattenmelonen i Colombia är som en hel måltid i smakexplosion. Här nedan hittar du våra 8 bästa restips i Colombia, allt från storstäder till små byar i djungeln. 

Bogota

Bogota från ovan.

Ska du resa till Colombia är Bogota värt att besöka., Det är Colombias huvudstad och en spännande storstad. Ta med stolar och pickning och åk upp till utkiksplatsen i La Calera i bergen för att få en otrolig vy över Bogota. Nattetid är det extra fint att kika ut på staden som lyser varmt gult.

Om du gillar vandring och ska resa till Colombia rekommenderar vi dig att åka till Laguna Guatavita. Det är en närliggande klarblå lagun som ligger som en liten pöl mitt i bergen. Du går dit på fina vandringsleder och den omliggande naturen är unik med många sällsynta växter och svampar. 

Villa de Leiva är en liten närliggande by belägen i en svår och ockuperad terräng mitt bland bergen. Att åka hit och äta mat och strosa runt på dem gamla kullerstensgatorna är en perfekt dagstur.

Sevärdheter i Bogota

Saltgruvan i Zipaquira är en gammal kyrka byggd i salttunnlar 200 meter under jorden. Det har lagts ner mycket resurser på belysningen av tunnlarna vilket förhöjer upplevelsen av platsen rejält. 

2 mil utanför Bogota hittar ni Tequendama-vattenfallet, en tropisk och frodig plats där ni kan komma i kontakt med en natur som annars mest ses på djungelfilmer. Området har många bra picknickplatser och det finns även ett muséum här. 

Sevärdheter colombia

Det här är ett riktigt paradis. Här samsas stillsamt liv, lugn och storslagna vyer. Chingaza nationalpark är en pärla du helt enkelt måste besöka. Luften är frisk och ren och vandringslederna sträcker sig oändligt långa bland enastående natur. Här hittar också både en restaurang och campingplatser. 

Cartagena, Karibiska kusten

En idyllisk kuststad i Colombia

Cartagena är en fantastisk pärla i Colombia. Här kan du bland annat snorkla vid ett av knarkkungen Pablo Escobars kraschade flygplan utanför hans gamla sommarställe. Havet är underbart varmt och vill du ha ett rejält äventyr hyr du en speedboat och tar dig ut till en colombianska ön Islas del Rosario belägen ca 10 mil utanför Cartagena. Det finns gott om god streetfood och trevliga caféer i mysiga stadsdelar. 

Kvällstid är det underbart att sitta under ett träd och äta middag samtidigt som solen går ner över havet och stjärnorna ger sig tillkänna. Sammanfattningsvis är Cartagena en idyllisk plats som många inte ens vet om existerar.

Santa Marta

Längst Marina Park i Santa Marta ligger många mysiga små restauranger.

Santa Marta är en underbar kuststad och ett bra resmål för dig som ska resa till Colombia. Här måste du besöka nationalparken Parque Tayrona som kryllar av djur- och växtliv samt fina vattendrag. I parken hittar du många orörda stränder där det enda som hörs är vågornas skvalp och vinden som susar i palmbladen. 

När solen går ner över det turkosa vattnet i den lilla fiskebyn Tagana är alla världens problem som bortblåsta för en stund.

Att åka till den lilla fiskebyn Taganga precis bredvid Medellin är ett till stort tips. Släpp alla tankar och bara var på stranden sippandes på en kall drink i några dagar. Bo gör du på något av dem små vandrarhemmen och det bästa av allt är att den här idyllen är riktigt snäll mot din plånbok.

Leticia

Amazonasfloden ligger spegelblank om kvällarna.

För den som vill uppleva Amazonas är den avlägsna byn Leticia dit du ska åka. Platsen är belägen mitt ute i ingenstans men är trots det säker för turister. Här kan du åka på guidade kajakturer på floder genom Amazonas djungel. Det går även att ta sig runt till fots med guide.

För den som vill och vågar går det även att sova över i tält mitt bland regnskogen. Passa även på att gå över gränsen till Brasilien och Peru när du ändå är här! 

Cali

Salsans huvudstad vilar inför kvällen.

Cali – salsans mecka! Här kan du åka Shivabuss vilket är något helt eget. Du kliver ombord på en fönsterlös buss där det är fri bar och en orkester som spelar levande musik. Sedan åker ni runt i staden och hoppar av för att dansa salsa på olika uteställen. Helt klart en natt du inte kan få någon annanstans i världen.

Buenaventura

Här kan du uppleva ett av världens mäktigaste regn.

Resa colombia

Den här staden är känd för sina dramatiska regn. När de blåser in stannar hela staden av och bara väntar medan molnen dansar tango på himlen och regnet piskar mot plåttaken. Vi är övertygade om att regnen här kommer vara en upplevelse du tar med dig för resten av livet. 

Här måste du ta dig till floden och söka upp en lokal fiskare. För småpengar svenska mått räknat kan du utan problem hitta någon som är villig att ta er upp för floderna med sin fiskebåt och guida er runt.

Medellin

Kväll i medellin.

Medellin är en av våra favoritstäder i Colombia. Här är det rent och städat och modern teknik möter gamla traditioner.

Transport

Ska du resa till Colombia behöver du nödvändigtvis inte hyra bil. Infrastrukturen för buss i Colombia är väldigt välutvecklad. Bussarna är moderna, fräscha, avgår ofta dygnets alla timmar och är billiga. Att röra sig runt med nattbuss är ett väldigt bra alternativ. 

Vill du istället komma fram snabbare är inrikesflyg betydligt billigare än hemma och du kan röra dig stora sträckor inom landet till en liten peng.

Mer läsning: