Bestiga Kebnekaise pris – vad kostar det?

Planerar du att bestiga Kebnekaise och undrar vad det kostar? Summen kan landa på allt från 1000 kr till 10 000 kr och i den här korta guiden går vi snabbt igenom vad det är som kostar så att du ska kunna räkna på utgifterna och göra en budget inför din resa. Kostnaderna för att bestiga Kebnekaise varierar nämligen kraftigt beroende på hur du gör med mat, boende, hur långt du har att resa samt ifall du äger den utrustning som krävs sedan tidigare eller inte. 

Boende - från gratis till tusenlappar per natt

Eftersom det tar någon eller några dagar att bestiga Kebnekaise måste man ha någonstans att sova över. Här finns det två alternativ: att bo på en fjällstation eller att sova i eget tält. 

Fjällstationerna ute på berget är väldigt dyra eftersom det kostar väldigt mycket att få dit personal, vatten, el och att underhålla. Av den anledningen kan du räkna med några tusenlappar per dygn beroende på vilken årstid du väljer att åka. 

Du kan även välja att bo i tält, något som många tycker är både mysigare och mer spännande eftersom man kommer närmare naturen och dem man bestiger med. Tältet måste vara bra och tåla lite tuffare väder eftersom det lätt kan regna och blåsa ganska mycket vid Kebnekaise.

Om du har ett tält bör du se över det så att det håller måttet och ifall du behöver köpa ett nytt kan du läsa vår guide om bra tält som håller i vått och torrt. Där hittar du olika storlekar på tält i olika prisklasser. 

Ett vanligt upplägg är att många väljer att bo i tält under tiden man är på väg upp för att sedan ta en natt på fjällstation på vägen ner eftersom man då oftast är trött, hungrig och i behov av en dusch! 

Bestiga Kebnekaise pris - mat

Självfallet måste du äta under bestigningen. Det finns massor av bra mat att ha med sig som snabbt kan tillredas på ett bra stormkök från exempelvis Trangia som du hittar här. Förslag på mat som är enkel och billig att ha med är varma koppen och andra pulversoppor, blåbärssoppa på pulver, ölkorv, pasta och frystorkad mat. Fördelen med att ha med egen mat är att priset hålls nere, att det är mysigt att laga samt att du kan stanna upp och äta när du vill. 

Det går även att äta på de fjällstationer som finns runt lederna. Där kan du äta på frukost, lunch och middag men du måste vara beredd på att priserna är höga eftersom det är väldigt svårt att frakta fram ingredienserna. Dessutom lär du ha bokat bord i förväg eftersom det annars finns stor risk att dem boende på stationen tar upp alla platser. 

Även här är det vanligt att många äter medhavd mat som tillreds på stormkök större delen av resan för att sedan äta på restaurang någon gång, oftast på hemvägen. Ifall du planerar att äta restaurang någon dag får du inte missa att ha med dig mellis för den dagen som går att äta under vandringen, exempelvis choklad eller ölkorv är bra att ha med. 

Utrustning

En bestigning kräver utrustning och har man inte det sedan tidigare måste man köpa egen. Underställ, jacka, byxor, kängor, fleecetröja och eventuellt vandringsstavar är sådant som är viktigt. Om du vill hitta bra saker så har Outdoorexperten väldigt mycket bra som håller för tuffa tag, så från dem kan vi verkligen rekommendera att handla utrustning. Om du vill gräva ner dig lite mer och läsa om bra kängor eller fleecetröjor har vi även skrivit separata artiklar om det för den som vill guidas till rätt köp. 

Ifall du ska köpa till utrustning måste du ta med den kostanden i vad det kostar att bestiga Kebnekaise, men om du köper bra grejer så kan du se det som en investering som kommer gå att använda i många andra sammanhang också, både i naturen och vardagen.  

Transport - hur tar man sig till Kebnekaise?

Det är svårt att bestiga Kebnekaise utan att vara där. Att ta sig dit kan man göra på olika sätt och det vanligaste är tåg eller bil där det brukar vara billigare att välja bilen om man är några fler medan tåget är förmånligare om du reser själv. Detta är en kostnad som många glömmer att ta med i sin kalkyl över bestiga Kebnekaise pris, så glöm inte att räkna på bensinen!  

Sammanfattningsvis

För att sammanfatta så kan alltså kostnaderna variera väldigt mycket beroende på om du vill bo i tält eller på fjällstation, tänker äta egen mat eller ta in på restaurang längst vägen samt om du äger den utrustning som krävs sedan tidigare eller ej.  

Mer läsning: