Bästa tältet 2023 – vi listar 8 modeller för olika budgetar

Ska du ut och bo i naturen och söker det bästa tältet? Att komma ut ensam, med vänner eller familj och laga mat och sova i det fria är verkligen härligt och ett bra tält är ofta avgörande för att upplevelsen ska bli sådär mysig som man tänker sig att det ska bli. I den här guiden listar vi dem bästa tälten inom alla kategorier samt lär dig som är nybörjare om hur man ska tänka vid val av tält så att du ska kunna skapa trevliga naturminnen! 

Innehåller sponsrade länkar.

Bästa 2-mannatält

MSR Hubba Hubba NX 2p

bästa 2-mannatält

MSR är ett märke som tillverkar säkra och kvalitativa tält som tål tuffa förhållanden. Ett tält från MSR håller garanterat i flera år vilket gör det till ett prisvärt alternativ.

Det här 2-mannatältet är bäst i test på grund av dess extremt lätta vikt och väl genomtänkta design. Med sina lätta 1720 gram är det ett av marknadens lättaste 2-mannatält. Det i kombination med sin nätta storlek på 45 x 15 cm i nerpackat läge gör den till en dröm på hajken, vandringen eller utflykten. 

Du kommer in i tältet från två håll och möts först av en absid på 1,6 kvadratmeter där du kan förvara smutsig utrustning och annat som du inte vill ha med in bland sovsakerna. 

Sovdelen rymmer två personer och har en höjd på 1 meter vilket innebär att man har ganska gott om plats i relation till hur smidigt det är. Tack vare att tältet är ett kupoltält kan du sätta upp det överallt, även på klippor och i trånga utrymmen.

1200 vattenpelare står emot tunga regn och då tältduken stramas till av kupoldesignen tål det även kraftig blåst. Eftersom det är ett 3-säsongstält är det lämpligt att använda på vår, sommar och höst men inte under vintern. Sammanfattningsvis är det här det bästa kupoltältet för 2 personer du kan välja om du värdesätter hög kvalitet och mycket för pengarna. 

Bästa lättviktstält

MSR FreeLite 2

Som ovan skrivet gör MSR riktiga kvalitetstält som håller länge. Om du ska ut och vandra eller cykla långt och vill ha en riktigt lätt packning är det här det bästa lättviktstältet du kan välja. Det är ett 2-mannatält med gott om plats och bra design. Du smäller enkelt upp det tack vare en enda pinne som fästs i fem separata hål och sedan håller uppe hela tältkonstruktionen. Nackdelen med den konstruktionen är att tältet blir lite mindre vindtåligt än exempelvis MRS Hubba Hubba

Du kommer in i den 1,62 kvadratmeter stora absiden från två dörrar. Här har du gott om plats att förvara mat och utrustning. Väl inne tältet har du 2,7 kvadratmeter sovyta där du har bra plats för 2 stycken stora liggunderlag. Tältet har en dubbelvägg som driver ut fukt och in ny fräsch luft i sovdelen.  

Sammanfattningsvis är MSR FeeLite 2 det bästa lättviktstältet för dig som söker ett tält som kommer hålla länge, är enkelt att sätta upp, har gott om utrymme för två personer samt släpper in luft och håller fukt borta. 

Tält bäst i test: budget

The North Face Stormbreak 2

bäst i test budgethotell

Det här kupoltältet från North Face är bäst i test bland alla budgettält. Face Stormbreak är ett 2-mannatält och är en otroligt populär modell. Tältet har två stycken dörrar som gör det enkelt att ta sig in och ur sovytan på 2,84 kvadratmeter. Det väger 2670 gram och mäter 17,8 x 55,9 cm i hoppackat läge vilket gör det ganska smidigt att ha med sig. 

Sömmarna är tätade och väggarna har 1200 vattenpelare vilket håller regn och rusk på utsidan av tältet. Luft cirkulerar även bra i sovdelen. Sammanfattningsvis är det här tältet för dig som vill ha ett billigt och högpresterande kupoltält som är enkelt att bära med sig på vandring. 

Bästa 4-säsongstältet

Helsport Reinsfjell Pro 3

Vill du ha ett tält som står pall vinter som sommar är det Reinsfjell Pro 3 det bästa 4-säsongstältet du kan välja. Det är ett kupoltält så du kan ställa det även i den tuffaste terrängen. Tältet är byggt för tre vuxna och har ingång från två sidor vilket innebär att du alltid oavsett hur det blåser, regnar eller snöar kan gå in i tältet utan att få med dig vädret utanför när du öppnar. 

Tältet är smidigt att slå upp och inne finns många smarta förvaringsfack för mobil, ficklampa och andra saker man vill lägga ifrån sig. Vattenpelare på duken är 3000 vilket innebär att det här tältet står emot även det hårdaste väder. På vintern håller det fukt och kyla ute medan du på sommaren kan öppna upp med gedigna myggnät för att släppa in sommarnatten. 

Tältets stänger går på insidan av duken vilket gör att snö inte samlas på ovansidan vid stängerna samt att tältet står emot vind bättre. Med en totalvikt på 4170 gram och nerpackad storlek på 40×23 cm är det smidigt att bära med sig om man är två eller tre personer. 

Sammanfattningsvis är det här ett högkvalitativt 3-mannatält för dig som vill kunna tälta året om som verkligen levererar smarta lösningar och håller länge. 

Bästa campingtält

Arctic Tern Family Camp 8p

Det här är det bästa campinghotellet du kan köpa och passar perfekt för dig som vill dra iväg och tälta en stor grupp vänner eller med familjen. Tältet platsar bra på en camping , bo i med familjen på trädgården för att det är kul eller vid en sjö.

Tältet har två stycken sovrum och en absid med ståhöjd. Det rymmer 8 personer och massor med packning i absiden. Öppnar ni upp ventilationsluckorna har ni ett bra genomdrag med luft och undviker att kondens skapas. Både i absiden och sovrummen finns det många smidiga förvaringsfack. 

Det här campinghotellet sätts ihop med fem färgkodade tältstänger och går smidigt när man väl gjort det en gång. Vi rekommenderar att sätta upp tältet en gång hemma innan det är dags att ge sig av på camping för att få in knycken. När ni sedan packar ihop tältet är det viktigt att avlägsna allt gräs så att det inte börjar mögla samt torka eventuellt blöta tält i skuggan och inte direkt solljus för längre hållbarhet. 

Sammanfattningsvis är det här tältet för dig som vill kunna tälta i ett robust, stabilt och bekvämt tält med familj eller vänner på en plats där ni inte behöver bära omkring tältet så mycket då det är på tok för tungt att vandra med. 

Bästa enmannatält

Urberg 1-person UL

Ska du tälta själv och söker ett bra tält? Det här enmannatältet från Urberg är det bästa och mest prisvärda du kan köpa. Urberg väger endast 1380 gram och har ett packmått på 48×17 cm. Det sätts enkelt och smidigt upp med en enda bärande båge. Tältet är stabilt och du sover skönt i det. Du har en lite absid som du kan förvara packning på samt laga mat i vid dåligt väder. Med vattenpelare 3000 är du garanterat säker även om det skulle bli riktigt ruggväder. 

Sammanfattningsvis är det här tältet perfekt för dig som ska vandra eller åka skidor ensam och värdesätter en låg vikt och enkelt uppsättning samt vill ha möjlighet att laga mat inomhus under dåligt väder. 

Bästa tunneltält 4-personer

Urberg 4-person Tunnel Camping Tent 

bästa 4-mannatältet

Är du en familj eller ett gäng vänner som ska ut och vandra eller campa i naturen är det här 4-mannatältet ett bra val. Kvaliteten är hög och du får mycket för pengarna vilket gör det prisvärt. En stor absid med ståhöjd är ett bra förvaring- och umgängesutrymme och i det rymliga innertältet finns många smarta förvaringsfack. Tältet sätts enkelt upp tack vare färgkodade tältpinnar samt att innertältet aldrig behöver plockas ner. 

Det går att öppna upp men ha myggnät så ni får in frisk luft om nätterna. Duken har 3000 vattenpelare och står således emot kraftigt regn bra. Totalt sett väger tältet 9100 gram och mäter 68x27x27 cm hoppackat. 

Sammanfattningsvis är det här tältet för er som vill ut i naturen och kan bli upp emot fyra personer som hänger med samt värdesätter att tältet håller väta och vind ute under många års tid. 

Bästa 3-mannatältet

Bergans Trollhetta Tunnel 3 Tent

Det här är ett lättviktstält som platsar för upp till tre personer. Konstruktionen är vindsäker, stabil och skyddar bra mot väta med 3000 i vattenpelare. Innan sovrummet finns en stor absid där ni får plats med all er utrustning samt kan laga mat i vid dåligt väder. Det finns bra ventilation i tältet som håller kondens borta. Om ni har blöta kläder kan ni fästa en torklina i tältet och hänga ut era grejer. 

Totalt väger tältet 3350 gram vilket är en lågviktare för ett 3-mannatält. Det är väldigt enkelt och smidigt att sätta upp vilket är skönt. Om ni är två eller tre personer bär ni enkelt med tältet genom att fördela ut övrig packning utifrån vem som bär tältet. 

Sammanfattningsvis är det här ett tält för er som vill komma ut 2-3 personer i naturen och njuta av en god natts sömn i ett kvalitetstält som verkligen håller vädret ute under många år framöver. 

Frågor och svar

Vilket tält ska man välja?

När man ska välja det bästa tältet finns det olika saker att ta hänsyn till. Det finns olika modeller av tält som lämpar sig för olika ändamål och tält har även olika egenskaper. Allt detta bör väljas utifrån vad tältet ska användas till. Här går vi igenom allt systematiskt och bit för bit. 

Camping- eller vandringstält?

Campingtält

Ett campingtält är bekvämare att bo i än ett vandringstält. Komforten är helt enkelt bättre med exempelvis högre i tak. Campingtält väger dock mycket mer än vandringstältet samt är svårare att sätta upp. Det lämpar sig därför bättre om du ska jaga och ha ett basläger, campa på en campingplats eller om du söker det bästa tältet för familjen när ni ska sova över någonstans där du kan ta med tältet i bilen. Ett campingtält är även tillräckligt robust för att fungera bra som extra sovrum i sommarstugan. 

Vandringstält

Ett vandringstält är designat för att vara enkelt att ta upp och ner samt väga lite. Syftet med vandringstältet är att det ska vara smidigt att ha med sig när man hajkar, cyklar eller vandrar. Vandringstält väger i regel under 3 kilo vilket gör att de inte påverkar packningen så värst mycket. 

Kupol- eller tunneltält?

Kupoltält

Ett kupoltält står upp tack vare bågar som går från tältens hörn tvärs över till det andra hörnet. Det krävs alltså inga markpinnar eller stormlinor utan står själv ändå. Den största fördelen med kupoltält är att du kan sätta upp tältet på alla typer av underlag, även håra såsom klippor, packad snö eller grus.

Tack vare pinnarna som går från hörn till hörn blir även tältduken väldigt spänd och slät, något som gör att ett kupoltält tacklar kraftig vind bra. Det står stabilt och vinden låter mindre tack vare den strama tältduken. Eftersom ett kupoltält inte heller har någon förankring i marken går det smidigt att flytta på ifall man skulle vilja ändra läge. 

Tunneltält

Ett tunneltält står upp tack vare markpinnar och i många fall stormlinor som fästs i marken. Det innebär att du inte kan slå upp ett tunneltält på en klibba eller annat hårt underlag. Tunneltältets största fördel är att det har en stor så kallad absid vilket är ett förtält. Här sover du inte men du kan förvara skor, väskor, mat och annat som du inte vill ha med in där du sover. Absiden är även ett härligt ställe att umgås på för till exempel kortspel. 

Ett tunneltält är även något lättare än ett kupoltältet vilket lämpar sig om du ska på vandring och vet att du kommer sova på ett någorlunda mjukt underlag. 

4 eller 3-säsongstält?

Ett 4-säsongstält klarar av alla fyra årstiderna. Det står alltså pall för en kall vinter precis som det passar en varm sommarnatt. 3-säsongstältet är istället byggt för vår, sommar och höst vilket innebär att det inte lämpar sig under årets kallaste och snöiga månader. 

Dubbel- eller enkelvägg?

Är ett tält med låg vikt största prio ska du välja ett tält med enkelvägg. Vill du istället ha bättre luftflöde och leda bort kondens till bekostnad av högre bärvikt är dubbelvägg alternativet att välja. 

Vattenpelare

Vattenpelare är ett mått som avgör hur regntåligt något är. Tältets golv och tältets ytterdukt står emot fukt och den fuktresistenen mäts helt enkelt i vattenpelare. Idag har i regel alla tält vattenpelare och vi tycker att du ska köpa ett tält vars tältvägg har minst 1000 vattenpelare.

Om ni vet med er att marken är väldigt fuktig eller att det regnar mycket dit ni ska vandra bör ni sikta på ganska höga vattenpelare, det är garanterat värt det. Tält med höga vattenpelare håller i regel bättre, dels för att de brukar ha bättre kvalitet och dels för att väggar och tak samt golv inte tar lika mycket stryk av väta. 

Få ditt tält att hålla längre

Det spelar igen roll om du köper det bästa tältet, tar du inte hand om det kommer livslängden minska drastiskt. Att ta hand om sitt tält är däremot inte något svårt. Se alltid till att ha lufttorkat tältet helt innan du lägger undan det för längre förvaring. Är det blött och fuktigt är risken stor att det blir sunkigt under förvaringen.

Plocka ner tält som inte ska användas istället för att låta dem stå framme i solen då för lång exponering av solljus kommer försämra tältets tyg. Sist men inte minst: var varsam med dragkedjor, duk och spännband. Det är inte kul om dragkedjorna kärvar, ni får ett hål i tältduken och det börjar läcka in eller att det fattas delar när det är dags att slå upp tältet. 

En sista smart sak som man kan göra för att motverka att tältduken blir smutsig samt att den läcker in väta är att impregnera duken. Du ska då spraya på impregnering direkt när tältet är nytt och sedan låta det torka in några minuter. Applicera därefter ett till lager och torka sedan duken i torktumlare, torkskåp eller med strykjärn för att få det att verkligen sätta sig i fibrerna. 

Ifall du gör detta så kommer tältduken att bli markant mer motståndskraftig mot väta i form av rent och kondens men även hålla borta smuts mer effektivt vilket leder till att du inte behöver tvätta det lika ofta. Att impregnera sitt tält är därför ett billigt, enkelt och effektivt sätt att ge sitt tält mer skydd. Vi har skrivit om impregnering för tält som du kan kolla in om du vill läsa mer. 

Stort eller litet tält?

Hur stort tält du ska köpa så att modellen blir bästa tältet för just dig är otroligt individuellt och beror helt enkelt på hur många du eller ni är som brukar ge er ut. Är ni en familj om tre där barnet är väldigt litet fungerar ett tvåmannatält medan man måste gå upp på tremannatält om man är tre normalstora personer.

Fördela vikten

Så fort man måste ha med sig en lite större modell av tält så sätts det krav på hur man fördelar packningen. Det är helt enkelt ganska jobbigt att bära ett tremannatält och sin egen ordinarie packning så därför rekommenderar vi varmt att ni packar i förväg och fördelar utrustningen jämt mellan er. Den som ska bära tältet bör förslagsvis få fördela ut sina kläder på andra i gänget. Planerar ni bra så är det inga problem alls att ta med ett stort tält!

Förbered dig: sätt upp tältet hemma

Att känna sin utrustning är väldigt viktigt när man ska ge sig ut i skog och mark och av den anledningen kan vi inte rekommendera nog att faktiskt sätta upp tältet när man är hemma och få kläm på hur det ska packas upp och ner samt vad det faktiskt väger och hur man ska packa ner det i ryggsäcken. Gör du denna hemläxa så kommer du få det betydligt lättare att sätta upp tältet när du väl är ute i skarpt läge! 

Vart får man tälta?

I Sverige råder allemansrätten vilket innebär att vi får tälta på nästan alla offentliga platser som finns att tillgå i hela landet och tur är väl det! Om du vill läsa mer om vart man får tälta så kan du kolla in hos Friluftsfrämjandet! 

Nu är det dags att välja

Utifrån det vi nyss gått igenom är det nu dags att identifiera era behov så att ni kan veta vilket tält ni ska välja. I vilken miljö kommer ni tälta, under vilka årstider, ska ni vandra, cykla eller åka till en mysig camping med familjen? Kommer det regna och blåsa mycket där ni ska tälta, behöver ni en absid till utrustning?

När ni har gjort klart för er när, vart och hur tältet ska användas kan ni sedan göra era val utifrån det vi nyss gick igenom för att hitta det bästa tältet för dig! Till din hjälp har du ovan tips på dem bästa tälten 2023. 

Mer läsning: