Regnponcho bäst i test 2023 – 6 bra val

Ifall du tycker om att vara utomhus så är det perfekt att ha med sig en regnponcho bäst i test för att kunna hålla sig torr om det skulle börja vräka ner. Ponchon får plats i fickan, andas bättre än regnjackan och ger ett fullskaligt vattenskydd för både din kropp och väska. Du får dessutom väldigt mycket regnskydd för pengarna. 

Det bästa är att ponchon i princip inte tar någon som helst plats, så du kan ha den med dig utan att det märks av för att sedan dra fram den när regnet börjar falla. Vad som förenar alla modeller här nedan är att de håller en god kvalitét, har vattentäta fickor och bra sömmar, en bra luva samt väger lite och går att vika ihop. Vissa går även att använda som tarp.

Chevalier Stratus

Regnponcho jakt och fiske

regnponcho jakt

Ifall du är en person som tycker om att vara mycket utomhus under våren och hösten, exempelvis på fisketurer, jakt eller kanske vandringar och behöver en riktigt bra regnponcho så är Chevalier en modell du bör spana. Den här modellen är vindtät, står emot väta helt och hållet samt har smarta fickor och luva.

Helt vattentät och väldesignad med smarta funktioner  

Detta är en modell där man märker att tillverkaren tänkt till noggrant och designat ponchon för att den ska användas av dem som verkligen ställer stora krav på sin utrustning. Materialet är tjockt och helt vatten- samt vindtätt vilket gör att du omöjligt blir blöt eller kyls ner av vinden. 

Gummit är PU-behandlat och helt fritt från PVC. Sömmarna är även svetsade vilket gör dem helt täta. Just sömmarna brukar annars vara en svag punkt men här är det alltså inte någon länk som försvagar helheten. 

En smart lösning som vi verkligen tycker om är att det över dragkedjan går ett skyddande hölje som ser till att vatten inte heller kan slinka in där. Du kan alltså gå i regn som blåser in direkt mot dig och ändå vara torr. 

Du har två stycken fickor som stängs med knapp. Dessa är främst gjorda för att kunna ha en radioapparat i sig men fungerar lika bra till karta, kompass, mobiltelefon eller ficklampa tack vare att de håller fukt ute och är enkla att komma åt. 

Varma fickor, skydd för geväret samt rejäl luva

Du har två stycken fodrade fickor att värma dina händer i vilket kommer väl till pass oftare än vad man kanske kan tro. I dessa fickor kan man även förvara exempelvis mobilen. Fickorna värmer verkligen bra eftersom de dessutom är fodrade. 

Något som gör detta till en bra regnponcho jakt är att den har ett fack för kikarsiktet där du kan skydda det från att bli blött och smutsigt. Detta är den enda modell av alla ponchos vi testat som faktiskt har detta vilket gör den till en överlägsen modell för just jägaren. 

Luvan som sitter på täcker fint och går att dra åt med snören vilket innebär att man kan snöra in sig och hålla kyla och väta ute. När luvan inte används så rullas den enkelt ihop och förvaras utan att ta någon plats. 

Vattenpelare och hängare

Materialet har hela 8000 (!) vattenpelare vilket är betydligt mer än vad många riktigt bra tält har idag. Det här innebär att du i princip aldrig behöver oroa dig för att väta ska tränga igenom. 

På insidan finns det en hängare vilket gör att du enkelt kan hänga av dig den när du kommer in. Vi rekommenderar dock att hänga upp ponchon på en galge för att låta en torka riktigt ordentligt och därför förlänga hållbarheten. 

Tretorn Pu Light

Tretorn regnponcho

tretorn regnponcho

Det nästan ikoniska märket Tretorn är mest känt för att tillverka väldigt bra gummistövlar som levererar till ett bra pris. De har dock några andra produkter i sin katalog och en av dem är denna Tretorn regnponcho vilket är en av dem snyggaste modellerna som man kan köpa idag.

Många kommer tycka att det här är den bästa av alla ponchos man kan köpa eftersom den är snygg, gör jobbet samt kostar relativt lite vilket gör den till ett lämpligt val för den som måste skydda sig från regn men inte har så stor budget.

Gjord för att kunna bära med sig

När designersarna på Tretorn skapade Pu Light så hade de just låg vikt och maximalt skydd som målbild. Deras mål var att göra en produkt som helt enkelt gav ett fullskaligt skydd utan att för den delen väga så mycket. Vi är verkligen imponerande av resultatet och tycker att de har lyckats strålande. 

Vikten ligger på ynka 140 gram och när man viker ner ponchon får den plats i bröstfickan vilket innebär att du kan ta med dig den vart du än går, oavsett om det är på en paddeltur, vandring, cykling eller promenad. Detta innebär att Tretorns modell är den mest mobila av alla modeller du kan köpa som inte är engångsmodeller.

Helt vattentät tack vare tejpade sömmar och hög vattenpelare

Om det är något som Tretorn kan så är det att tillverka vattentäta produkter som verkligen håller måttet. Detta märks verkligen eftersom vattenpelarna ligger på hela 3000, något som referens är mer än vad många proffsiga lättviktstält har.

Alla sömmar är tejpade vilket innebär att det inte kan läcka in något där heller. Tejpade sömmar är det mest vattentäta man kan välja och är dessutom en metod som håller länge.

Knappar i halsen

I halsen så har du tre stycken knappar vilket innebär att du kan knäppa upp och få in luft om det inte regnar så värst mycket samt kan stänga in dig rejält ifall det är ruskväder.

På magen finns det en stor ficka som försluts med en vattentät dragkedja. Här kan du förvara nycklar, mobil, plånbok eller liknande eftersom fickan är helt vattentät. Materialet är PU-behandlat och det innebär alltså att vattnet glider av ännu bättre vilket skapar en mer vattentät yta. 

För att summera så är det här en perfekt modell för dig som värdesätter en snygg, stilren och prisvärd modell som passar såväl till vardags s0m under ett träningspass eller vandring. 

Sea To Summit Ultra-Sil

Regnponcho bäst i test

bästa regnponcho

Ifall du vill ha en regnponcho som verkligen håller måttet och står emot väta och vind bra så är det Sea To Summit du ska köpa. Den är otroligt lätt, hållbar och går att använda flera gånger om.

Enligt oss så är detta det enda valet för den som vistas mycket ute och behöver hålla sig torr även om regnet piskar ner. Tack vare att den är stor och går att veckla ut så går den även att använda som en tarp när man är ute i naturen, något som gör denna modell till en bra regnponcho vandring. 

Går att fälla ut som regnskydd 

När du ska använda den på kroppen sätter du ihop den med knappar på sidan vilket gör att den håller ihop och stänger väta ute. Vill du sedan istället använda den som skydd för natten eller när du har slagit läger så knäpper du upp knapparna och vecklar ut den. 

Nu kan du hänga upp den på ett rep eller krypa in under ponchon för att ha som vattentätt täcke. Det går även att skydda packning under den ifall man ska sätta upp ett tält eller liknande och regnet öser ner. Under tarpen så har du plats för två vuxna personer. 

I hörnen av ponchon så finns det ögglor som är gjorda för att man ska kunna fästa ett rep eller lina och hänga upp den. Det är alltså inte svårt att göra den till ett regnskydd eftersom tillverkarna har planerat för det vid tillverkningen. 

Luva, fungerar med ryggsäck och luva

Detta är verkligen en modell som har bra kvalitet vilket märks på alla funktioner som den har. Du kan utan problem ha på dig en stor ryggsäck under Sea To Summit tack vare den stora ryggen. Din packning kommer alltså förbli helt torr även om det vräker ner och din ryggsäck inte är så speciellt vattentålig. 

Luvan är skön att dra på sig för att kunna hålla sig varm. Om det öser ner och man har en vanlig mössa på sig kommer den bli otroligt blöt men med en luva över huvudet kan du ha på dig en varm huvudbonad utan att för den delen blöta ner den. 

Luvan har en liten ram längst fram som gör att regnet rinner av fint åt sidan vilket gör att du ser framför dig trots att det öser ner. Siken är verkligen viktig, speciellt när det regnar eftersom det då är väldigt halt. Av denna anledning tycker vi att den lilla skärmen är riktigt bra och en detalj som gör det värt att betala för Sea To Summit. 

PU-behandling och mått

Materialet har en så kallad PU-behandling vilket gör att vattnet rinner av extra fint och lätt. Detta innebär att det även i ösregn håller tätt men ändå andas. Vi föredrar verkligen modeller som har ett PU-behandlat material eftersom dem gör att man inte börjar svettas.

En regnponcho tenderar nämligen att vara väldigt tätt vilket gör att man börjar svettas från insidan och därför blir blöt ändå. PU-behandlingen gör alltså att du håller dig fräsch längre.

Måtten är 145 x 265 cm och vikten ynka 230 gram. Detta i kombination med den smidiga packpåsen gör att du enkelt kan ta med dig Sea To Summit i väskan utan att den varken tar någon plats eller känns märkvärt vad gäller vikten.  

Finns i två färger

Du kan välja bland två färger: grön och blå. Personligen föredrar vi den gröna eftersom den smälter in bättre i naturen och känns lite mer diskret, men den blåa färgen är vacker och är ett bra val för den som tycker om att vara färgglad eller har färger på sina kläder som i övrig passar med blått. Ponchon kommer med en packpåse som du kan ha den förvarad i dels för att skydda  den från repor och slitage, dels för att hitta den bättre. 

Sammantaget är det här valet för dig som behöver en riktigt kvalitativ modell som håller i många år och ger det bästa skyddet under dem tuffaste förhållandena, så är det viktigt för dig att hålla dig torr samt att du ofta befinner dig ute i naturen så är det här modellen du ska köpa. 

Vaude Hiking Backpack

Regnponcho vandring

poncho jakt

Om du ska ut och vandra längst lederna i vår vackra natur så är det väldigt smart att vara förberedd på regn, främst med tanke på att vädret kan skifta väldigt snabbt och det utan större förvarning kan slå om till skyfall. 

Det bästa sättet att skydda sig från riktigt kraftigt regn i naturen är genom att använda en bra regnponcho vandring som står emot väta och vind. Detta gör att ens utrustning fortsätter vara torr samt att man själv slipper frysa. 

Plats för ryggsäck samt andas bra

På baksidan av Vaude Hiking finns det gott om utrymme för att få plats med en ryggsäck vilket gör att man håller hela sin packning intakt även om det skulle vräka ner. Alla modeller har inte plats för ryggsäck och det är därför viktigt att se till så att det finns om man ska vandra. 

Trots att materialet både står emot kalla vindar och ösregn så andas det förvånansvärt bra vilket vi verkligen tycker är viktigt då det blir väldigt svettigt annars. Svetten gör en inte enbart kall och blöt utan innebär också att hygienen försämras och att man kan använda samma utrustning under en kortare period.

Justerbar längd och luva med snören 

En ganska ovanlig funktion som däremot är mycket välkomnad är möjligheten att justera längden på ponchon, något som gör att den kan användas och ge ett heltäckande skydd av både långa och korta personer. 

Luvan är skön att dra över sig när det vräker ner och går dessutom att dra åt med snören för att få det ännu tätare. På så vis kan man hålla väta och vind ute på ett optimalt sätt. 

Rejäl ficka och skydda mot att nederdelen blåser upp

På magen har man placerat en stor ficka som öppnas och stängs med en dragkedja som skyddas av en överlappande gallonficka. I fickan kan man förvara det mesta, allt från mobilen till kompass, karta och tändstickor. 

En smart finess är att man kan packa ner ponchon i fickan, alltså packa ner den i sig själv. Detta gör att du bär med dig en förvaringspåse av ponchon vart du än går och det är verkligen inte fy skam. 

Om det blåser på mycket vilket det inte allt för sällan gör under kraftigt skyfall så kan man låsa fast bakre och främre delen vilket ger ett bra skydd mot att ponchon ska blåsa upp. Detta är en detalj som verkligen är användbar speciellt om man går på öppna fält eller vid kusten och vinden susar på rejält.

Överlag är detta ett prisvärt alternativ för dig som behöver ett rejält skydd mot oväder, både skydd över kroppen och över packningen. 

Sea To Summit 70D

Prisvärd regnponcho med ärmar

prisvärd regnponcho

Sea To Summit är ett märke av regnskydd som vi verkligen tycker om och deras värstingmodell kanske är lite dyr för vissa, något de själva är medvetna om. Av den anledningen så har de tagit fram modellen 70D.

70D är en rejäl modell som är gjord för att användas ofta av dem som tycker om att vara ute i det fria, något som innebär att den både har massa smarta funktioner och att den håller länge vilket innebär att du kan använda den till fler roliga äventyr ute i naturen.

Regnluva och kan göras om till tarp

Precis som på en riktigt bra poncho så ska det finnas en luva som skyddar mot regn som piskar ner mot ansiktet. 70D har en stor luva som är heltäckande och går över ditt huvud även om du har en huvudbonad såsom varm skön mössa eller annat för att hålla värmen. 

Precis som vanligt med Sea To Summits produkter finns det ögglor så att man ska kunna sätta upp den som tarp mellan två träd med hjälp av linor. Men när kan man då ha användning för en tarp? Jo man har användning för en tarp oftare än vad man kan tro.

Låt oss säga att du är ute på vandring och det börjar regna kopiöst mycket, ett regn som håller i sig resten av dagen, då kommer du behöva stanna och vila minst två gånger under dagen. Vid sin vilopaus är det dock omständigt att slå upp tältet, och att ha med sig en separat tarp tycker många är onödigt eftersom det adderar extra vikt till sin packning. 

Vad är då inte smidigare än att dra upp en lina rep, ta av sig sin poncho och sedan surra upp den som ett regnskydd mellan två stycken träd. Under tarpen får två vuxna med packning plats utan problem och man får tid att återhämta sig. När det sedan är dags att röra sig vidare tackar man ihop tarpen på nolltid och kan sedan fortsätta röra sig vidare.

Skydd för ryggsäcken samt bra andningsförmåga

En tarp tappar riktigt mycket av sina användningsområden om den inte kan ge skydd för ryggsäcken när regnet öser ner. Som tur är så har 70D en rejäl ”luva” där man gömmer ryggsäcken för att den inte ska bli dyngsur. 

Man kan ha ganska stor ryggsäck och ändå få in den under regnluvan, så även om du ska på långvandring och har med dig mycket packning kommer du alltså kunna ge den ett bra skydd.

En stor fördel med 70D är att den har en otrolig andningsförmåga som gör att man kan hålla sig sval och slippa svettas även om det är sommar och man tvingas dra på sig ponchon. 

Går ner bra i väskan 

Måtten ligger på 137x253cm och vikten på 400 g. Storleken är tillräcklig för att kunna skydda de flesta, även dem som är riktigt långa. När ponchon inte används så packar man ner den torr i den medföljande påsen där den tar riktigt lite plats.

Om vi ska summera 70D så är det ett perfekt val för alla som vill kunna skydda sig mot regnskurar, både sig själva och sin packning, men för den delen inte lägga ner så mycket pengar. Detta är alltså ett prisvärt kvalitetsval.

Vaude Valdipino Poncho

Lätt regnponcho cykling

regnponcho cykel

Ifall låg vikt är något som är viktigt för dig, kanske för att du ska vandra, inte vill bära tungt eller ska sporta så kommer du tycka att detta är en toppenmodell. Vaude Valdipino Poncho ger ett fullskaligt skydd tack vare 100 % PU-behandlat material som står emot väta helt och hållet.

Dessutom har den ventilationsluckor, inbyggda reflexer och har en otroligt stilren design som de flesta tycker är tilltalande samt som passar in både i naturen och staden. 

Låg vikt men trots det lång hållbarhet

Oftast så brukar man få välja mellan en lätt och lite prasslig modell eller en tyngre och mer rejäl rackare. Här möts dock det bästa av två världar och man får en modell som både står emot det ruskigaste av väder och väger lite, nämligen enbart 290 gram. 

När du har den på dig adderar den därför i princip ingen vikt alls och när du har ponchon nerpackad så kommer den inte att märkas varken på vikten eller storleken. Eftersom vikten är låg är även detta en bra regnponcho dam eftersom de generellt sett bär lättare packning än männen.

Tack vare den låga vikten så är även detta en modell som är otroligt härlig att ha när man cyklar vilket gör den till en bra regnponcho cykel. När man är ute och trampar vill man nämligen ha en modell som väger lite och inte i vägen vilket verkligen stämmer överens på den här designen. 

Smarta reflexer och luva

Ytterligare en sak som gör att detta är det självklara valet för dig som ska du och cykla är att Valdipino har integrerade reflexdetaljer som gör att du syns markant mycket bättre i mörker kontra om du inte skulle ha haft dem. 

Under den integrerade luvan söker du skydd för att hålla hår och mössa torr. Det finns även snören så att du kan dra ihop för att hålla vätan och kylan ute när det verkligen piskar på. Snörena gör även att modellen passar olika stora huvuden. 

Två öppningar i sidan och en stor ficka 

Det kan ganska snabbt blir varmt i en regnponcho och då är det skönt om man enkelt kan vädra sig utan att behöva ta av sig sitt regnskydd. Tack vare dem två stora sidoöppningarna kan man få en rejäl vädring och beroende på hur mycket det regnar justerar man hur mycket man öppnar upp.

På magen finns det en stor ficka som är perfekt att förvara saker man vill ha lättåtkomligt i. Här kan du förslagsvis förvara hörlurar, mobil eller karta. Eftersom fickan har gott om plats kan man förvara det mesta här. Kom även ihåg att värdesäker skyddas i dina vanliga fickor under ponchon, så om du inte behöver enkel tillgång till mobilen i spöregn kan du bara förvara den i en vanlig ficka under duken. 

PU-skyddat och miljövänligt material 

Duken är PU-behandlad för bättre motståndskraft mot väta. Trots detta är den även miljövänlig tack vare att det är återvunnet. Detta är ett stort plus enligt oss eftersom det alltid känns bättre med produkter som har en hållbar produktionskedja. 

För att sammanfatta så är det här valet för dig som ofta rör dig ute främst i sammanhang med andra medmänniskor och därför vill synas bra med reflex. Tack vare en låg vikt så är det även en passande modell för den som rör sig mycket och gärna oavsett väderlek.

Som pricken över i är även designen väldigt tilltalande och smälter in bra, något som gör att den går att använda även till vardags. 

Frågor och svar

Vad är en regnponcho?

vad är en regnponcho?

En regnponcho är ett vattentätt plagg utan dragkedjor som du trär över huvudet. Den skyddar både dig och din packning mot kraftiga regn och kännetecknas av att vara otroligt enkel att ta med sig i fickan. 

Skillnad på en dyr och billig regnponcho

Är det verkligen värt att investera i och köpa en regnponcho av lite bättre kvalitet när det finns engångsmodeller? Svaret på den frågan är att ja, det är en värd investering av flera anledningar.

En modell som kostar lite mer har nämligen bättre skydd mot regn, är skönare att ha på sig samt lönar sig ekonomiskt efter bara några gångers användning. Här nedan går vi igenom 6 stycken exempel på vad du får om du köper en dyr modell kontra en billig. 

Andningsförmåga

Den första skillnaden på en billig och en dyr modell är andningsförmågan. Kvalitetsmodeller har material som andas och släpper därför ut den fukt som din kropp alstrar istället för att hålla den inne. Detta innebär dels att du förblir torrare eftersom din egen svett inte blöter ner dig utan istället transporteras bort, dels att dina kläder är fräscha under en längre tid vilket resulterar i att du inte måste packa lika mycket.

Ekonomiskt ett bättre val

Engångsponchos i all ära, men vet man med sig att man kommer använda detta prakiska regnskydd ofta, kanske för att man ofta är på vandring, löptränar ute, tycker om festivaler och utekonserter, fiskar eller annat så kommer man ganska snabbt att spara pengar på vad det kostade att köpa den rejäla modellen kontra vad det hade k0stat att köpa en engångsmodell varje gång.

Miljömässigt försvarbart

Eftersom man använder samma material om och om igen så sparar man in ganska mycket resurser genom att inte köpa nytt och slänga hela tiden, något som ät ytterligare en anledning att satsa på en lite dyrare variant. 

Mer regntålig

Designen på flergångsmodellerna är mer genomtänkt än vad engångsmodellerna är. Den sistnämnda är oftast utformad som en stor plastpåse man lägger över sig medan märkesvalen är gjorda med eftertanke för att regnet ska rinna av bra och att det inte ska regna in exempelvis i ärmarna eller mellan benen.

Många fickor för förvaring

Du hittar väldigt sällan fickor på engångsmodellerna vilket gör att du får svårt att förvara sådant som du vill ha lätt att komma åt. Köper du istället någon av dem produkter vi listat ovan har du minst en stor vattentät ficka perfekt för mobil, nycklar och annat man kan tänkas behöva komma åt smidigt. 

När kan man använda en regnponcho?

regnponcho vandring

Det finns enormt många situationer där du har stor nytta av detta fenomenala regnplagg. Vi kommer att tänka på speciellt fem tillfällen den kommer extra bra till pass.

Vid jakten

Det första är på jakten. Då är man ute länge och har ganska sällan med sig en väska att  förvara regnkläder i. Här är det perfekt att ha med en poncho i fickan att dra fram om regnet börjar ösa. Välj förslagsvis en modell med stora fickor, en kraftig luva och som kommer i grön diskret färg. Den enligt oss bästa jaktmodellen är Chevalier!

Regnponcho festivaler och konserter

De som tycker om att gå på konserter och främst festivaler vet om att risken för regn är ganska stor. Med det sagt är det inte helt fel att ha med sig någon typ av regnskydd och att konka runt på en regnjacka tycker de flesta känns något bökigt, något som leder in oss på den klassiska ponchon. 

Många förknippar dock festivaler med engångsmodeller i plast och det är inte fel eftersom dem dominerar festivaler. Är man en person som ofta går eller ska iväg på en riktigt lång festival är det dock smart att köpa en modell som håller att användas fler än en gång, både för att spara på ekonomin och för att slippa ha med sig så många.  

Under fisket

När man är iväg och fiskar kan vädret slå om ganska snabbt och att vara förberedd på regn är viktigt för alla fiskare. Om man ska ge sig ut en dag som man vet med sig att det ska regna kanske många spontant tar fram regnjackan, men under sommaren är det oftast skönare med en poncho eftersom den andas bättre och ger en bra möjlighet att kunna klä sig varmt under eftersom de har mycket plats. 

Ponchon är även perfekt att kasta ner i fiskelådan eller väskan för att kunna dra fram ifall det blir oväntat regn som drar in. Om du har en Sea To Summit som kan göras till tarp har du också garanterat tak att vila eller laga mat under ifall regnet håller i sig.

På vandringen

Det kanske mest självklara tillfället att ha med sig en poncho är under tiden man är på vandring. Då är det superviktigt att ha en så lätt packning som möjligt men även vara förberedd på alla typer av väder. Man brukar alltid uppmuntra till att klä sig lager på lager och under en regnponcho går det verkligen att bygga på med både underställ, fleece och dunjacka. 

Ovanpå detta lägger du din poncho om (när) regnet drar in och ser då till att du förblir helt torr. Även väskan får plats under ponchon och hålls helt torr. När regnet sedan är över så skakar du av ponchon allt vatten och rullar sedan ihop den och stoppar i väskan.

När man väl har haft med sig en poncho på sin vandring kommer man aldrig vilja lägga ur den ur packningen, så vi rekommenderar verkligen att prova ifall du är en som gärna är ute och njuter av naturen längst vandringslederna. 

Vid cykelturen 

Att vara ute och cykla är verkligen skönt men att anpassa kläderna efter vädret kan vara svårt, speciellt om man är borta en längre period. Att då ha en poncho och kunna dra fram om det börjar ösa är verkligen tacksamt oavsett om du är på cykelsemester eller bara ska cykla in till matbutiken. 

Du kan förvara ponchon i pakethållaren, fickan eller korgen för att ha den nära. Efter lite övning går det även att dra på sig den i farten utan att behöva stanna. 

Ordlista

vattenpelare regnponcho

Det dyker upp lite olika för många nya och främmande ord när man pratar om regnponchos. Här nedan går vi igenom fyra begrepp som är bra att känna till för att bättre kunna förstå skillnaden mellan dem olika valen! 

Vattenpelare:

Vattenpelare är ett mått som talar om hur högt vattentryck ett material klarar av. Detta mått används bland annat av tillverkare av vattentäta material såsom tältdukar, kläder och skor. Vattenpelare mäts i tusental och desto högre siffra desto mer väta kan materialet stå emot. 

När man pratar regnponcho så kan vattenpelare vara intressant att titta på, men alla modeller som vi har listat här ovan står emot väta så pass väl allihop att du i princip inte behöver tänka på vattenpelarna. 

PU-behandling:

PU-beläggning är en behandlingsform som man lägger utanpå polyester för att göra det mer slittåligt och undvika att det får repor om man kommer åt exempelvis en vass gren, men det gör även materialet mer vattenresistent eftersom det glider av istället för att sjunka in. Det blir alltså nästan som en permanent impregnering. 

Om materialet är gjort av polyester så är det viktigt att du ser till så att det är behandlat med PU för annars kan du räkna med en sämre resistens mot vatten. Alla modeller gjorda i polyester som vi har med i vår guide är PU-behandlade. 

Material som andas:

När man säger att en regnponcho andas syftar man på att den har förmågan att släppa ut den varma och fuktiga luft som din kropp producerar, något som gör att du förblir torr och inte blöter ner dig med svett. 

Att köpa en modell som andas är vår största rekommendation eftersom det i längden leder till att du behöver packa mindre kläder då det du har på dig inte sunkas till trots att du kanske är ute och går eller cyklar.

Kan användas som tarp:

En tarp är ett redskap som används mycket inom friluftsliv. Den är som ett vindskydd där du kan söka skydd mot väta och vind både under natten när du ska sova och under dagen när det ska lagas mat eller vilas.

Om din poncho kan användas som tarp innebär det att den kan vecklas ut och hängas upp om med hjälp av stormlinor som man drar genom hålen. Sea To Summits modeller kan användas som tarp och är både vind- och vattentäta. 

Det är främst dem som vandrar och fiskar som har nytta av denna funktion vilket gör att det inte är något som är superviktigt att spana efter om du mestadels ska använda din poncho i andra sammanhang.

Köpguide regnponcho - saker att tänka på vid köp

regn

Här nedan kommer ett gäng saker som är bra att utgå från när du gör ditt val av produkt. Om du tänker igenom dessa punkter kommer du helt enkelt köpa något som verkligen passar dig. 

Fickor:

Behöver du fickor eller inte och hur många vill du i sådant fall ha? Enligt oss så är fickor suveränt eftersom man då enkelt kommer åt sådant som man vill ta upp lite då och då. De flesta modeller här ovan har fickor, vissa har en stor och andra flera små.

Luva:

Att köpa en poncho med luva är enligt oss på Resandefot ett måste eftersom den skyddar håret och mössan från att bli blöt. Dessutom så gör den helheten mer vattentät eftersom det inte kan läcka in från ovansidan via att det rinner ner längst huvudet och sedan nacken. 

Ingen av dem som vi har testat har haft en luva som går att ta bort men det tycker vi nästan är att föredra eftersom man annars tenderar att tappa bort den eller glömma den hemma vilket är synd att upptäcka när man är ute i naturen och verkligen behöver skydd över huvudet. 

Vattenpelare:

Vattenpelare är viktigt att hålla koll på ifall du köper en modell som inte är med i den här guiden.Väljer du någon av dessa modeller kan du dock vara säker på att de står emot regn helt och hållet. Du kan läsa mer om vattenpelare och vad det egentligen är samt hur det påverkar din regnponcho genom att klicka dig vidare till artikeln vi länkat. 

Vindtät:

Vill du ha en riktigt varm och skön poncho så är det en vindtät modell du ska satsa på eftersom regnskyddet då även fungerar som skalställ. Exempelvis Sea To Summits modeller tål vind helt och hållet vilket gör dem riktigt vassa även under hösten eller om man går på stora öppna och kala platser där det ofta blåser på. 

Plats för ryggsäck:

Om du ska vandra är det ett måste att det finns ett fack för din ryggsäck. Ska du inte vandra kan du strunta i detta, även om ett sådant här fack så klart inte skadar att ha ifall man någon gång trots allt har med sig en väska och regnet börjar ösa. 

Få din poncho att hålla längre

regnponcho fiske

Det finns ett gäng knep som man kan ta till för att få sin regnponcho att hålla ännu längre. Att man känner till hur man tar hand om sina grejer förlänger helt enkelt livstiden på allt. 

Torka rejält 

Den första saken man ska tänka på är att enbart packa ner ponchon torr. Då materialet är vattenavvisande kan man skaka den ett tag för att få allt vatten att ruskas av samt torka i vinden. Är den fortfarande inte torr kan man hänga den på ryggsäcken, cykel eller i ett träd om man tar en paus från det man gör för att helt enkelt se till så att den torkar helt och hållet.

Om man istället skulle fuska med detta så är den första effekten att vattenresistensen blir sämre eftersom vattnet ligger och gror. Får den ligga fuktig länge finns även risken att den surnar och murknar för att sedan i värsta fall börja mögla och lukta riktigt illa. Så med allt detta sagt vill vi verkligen flagga för att torka ordentligt! 

Var varsam med tyget

Ponchos är inte jättekänsliga men om man väl skulle riva upp tyget är det i princip omöjligt att få det riktigt vattentätt igen, något som gör det värt att vara lite extra försiktig när man lägger upp och packar ner så att man inte gör en reva med dragkedjan. Att tänka på detta när man tar sig fram i ett snårigt område med grenar och skog är också bra. 

Rulla ihop – vik inte!

När det är dags att förvara ponchon så rekommenderar vi att man rullar ihop den istället för att vika eftersom det ger onödiga veck som försvagar tyget. Lägg därför regnponchon ner och rulla ihop den istället för att på så vis förlänga hållbarheten ganska markant. 

Nackdelen när man rullar är att det blir lite svårare att packa ner den i fickan eftersom det blir en korv istället för en liten fin fyrkant. Det här knepet kan man därför bara använda sig av om man ska packa i en ryggsäck. 

Regnponcho eller regnjacka?

Vad är det för skillnad på en regnponcho och en regnjacka egentligen? För den som inte testat en poncho kan skillnaden tyckas minimal, men faktum är att den är större än vad man kan tro.

Den största skillnaden är att ponchon oftast ger bättre skydd eftersom den är mer vattentät samt att man får plats mer fler plagg under den då den har en lösare passform. Man hänger mer över sig en poncho kontra jackan som man tar på sig.

En regnjacka har dragkedjor medan du kommer in i ponchon genom att trä på dig den. Detta bidrar till vattentätheten eftersom dragkedjor alltid är en svag länk. 

Om vi ska ta upp en väldigt trevlig fördel med regnponchon så är det att den är mycket billigare än en regnjacka. Du får mer regnskydd för pengarna helt enkelt.

Det finns dock saker med regnjackan som är bättre än med ponchon, exempelvis att den tar mindre plats och är mer slimmad samt att de ofta anses snyggare av många. Jackan har även i regel fler fickor både på utsidan och insidan. 

Hur utsåg vi regnponcho bäst i test 2023?

bästa regnponcho vandring

Att hitta vilken som är poncho bäst i test av alla dem modeller som finns på marknaden är inte en helt enkel uppgift och faktum är att det finns ganska många modeller att välja mellan vilket gör det ännu svårare att välja rätt. För att hitta rätt kollat vi på ett gäng detaljer som hjälper till att skilja agnarna från vetet. Här nedan är vad vi har kollat på för att hitta dem produkter som faktiskt håller måttet. 

Vattenresistens 

Det första vi kikar på är hur bra vattentätheten är vilket är den mest uppenbara faktorn. Detta avgörs av olika faktorer som måste synka och arbeta tillsammans. Det första är materialet och att det har bra vattenpelare samt är behandlat på rätt sätt. När det är okejat måste man se så att sömmarna är tätade på ett rejält sätt samt att eventuellt dragkedjor är gjorda på rätt sätt. 

Passform

Modellen måste ha en passform som gör att ens ben, ärmar och huvud täcks helt och hållet och inte exponeras för en massa vind och vatten. Om passformen inte är bra spelar det nämligen ingen roll hur vattentätt material man har, det kommer ändå läcka in och du blir blöt. Detta är alltså en nyckelpunkt.

Tidigare recensioner 

För att kunna säkerställa oss om att den uppfattning vi har fått av en produkt faktiskt stämmer överens med vad andra tycker så kikar vi även på tidigare recensioner för att kunna bekräfta eller dementera den bild som vi har fått. Tidigare användare kan dessutom ha hunnit testa ponchosarna i situationer som inte vi kunnat, exempelvis under långa vandringar. Detta gör det extra viktig att höra vad andra tycker. 

Prisvärdhet 

Sist men inte minst kollar vi på hur prisvärd en poncho är. Den måste nämligen överensstämma i kvalitet, funktion och design med det priset som man betalar. Köpet ska kännas bra i magen och man ska bli en nöjd kund helt enkelt. 

Med allt detta sagt är det dags att runda av den här köpguiden. Vi hoppas att ni har hittat ett regnskydd som passar er och som kommer underlätta i er vardag samt att ni fått lite bra tips. 

Mer läsning: