bästa snowboarden 2022/2023

Att hitta den bästa snowboarden som passar sin åkstil och sin kroppstyp är ett ganska stort arbete som kräver mycket research. I denna artikel kommer vi att lista 10 modeller vi rekommenderar och reda ut ett par svåra begrepp som är viktigt att kunna för att hitta den rätta brädan.

Har du endast åkt med hyrbrädor innan har du förmodligen aldrig blivit riktigt bekväm med just en typ av snowboard. När du hyr snowboards får du ofta olika rockerprofiler och längder vilket gör att du aldrig hinner lära känna brädan på djupet.

Att hyra en snowboard i början är vanligt för att ta reda på om det är något man vill hålla på med. Men efter ett par säsonger kan det vara lägligt att köpa en egen snowboard. När du köper en egen snowboard hinner du bli van med en och samma snowboard vilket kommer leda till att du blir en bättre åkare. 

Innehåller sponsrade länkar.

Burton Men's Cartographer Camber

Bästa all mountain/puder brädan 2022/2023

Bästa snowboarden

Söker du en bräda lämpad för åkning över hela berget med bra egenskaper i puder är Burton Cartographer den bästa snowboarden för dig. Denna bräda är en camber bräda vilket du som erfaren åkare kan dra stor nytta av eftersom du får en bra stabilitet i högre farter.

Brädan har en medium flex och är varken för hård eller för mjuk när det kommer till att ha kul på hela berget. Det är absolut ingen pist bräda men däremot är denna bräda otroligt rolig i både pisten och offpisten. Gillar du lössnö och puder kommer Cartographer inte göra dig besviken. 

Enligt oss funkar denna bräda även för mindre erfarna åkare. Det är svårare att åka på en camber bräda, men här lär du dig att åka på riktigt från grunden och kommer snabbare avancera till att bli duktigare. Att köpa en rocker bräda kommer göra dig till en bättre åkare i början, men sedan kommer du förmodligen vilja köpa en camber om du gillar pist och lek på sidan av pisten. 

Salomon Craft Snowboard

Bästa all mountain snowboarden 2022/2023

Salomon Craft Snowboard är en snowboard som trivs över hela berget och har egenskaper för att även passa i parken och för större hopp. Flexen är medium vilket gör att brädan passar de flesta åkstilar. 

På denna bräda kan både nybörjaren och den mer avancerade åkaren ha lika kul tack vare en rock out camber. Vad detta exakt innebär är att brädan har både rocker zoner och camber zoner under brädan som gör att du får fördelarna från båda världar. Camber zonen under fötterna bidrar till mer kontroll och stadighet medan rocker zonerna längst ut bidrar till mer tryck och lekfullhet i åkningen. 

Brädan finns i storlekar från 150 till 162W vilket gör att väldigt många passar med denna bräda rent längdmässigt. Vet du inte vilken bräda du ska välja och vill ha en mångsidig bräda bör du överväga att välja Solomon craft.

Burton Men's Process Camber

En lekfull all mountain snowboard 2022/2023

Bästa snowboarden

Burton Process Camber är snowboarden för dig som söker en all mountain bräda som är lekfull och mjuk men som ändå kan prestera på högre farter i pisten tack vare camber. 

Brädan är en så kallad twin shape bräda vilket innebär att den är symmetrisk och går att åka med åt båda hållen. Brädans mjuka flex tillsammans med symmetrin gör detta till en riktig hopp och lek bräda perfekt för ”platta tricks” i pisten och större hopp på sidorna. 

Vill du ha en mer lätt åkt bräda finns även Burton Process i en rocker variant som är lättare att komma in i svängarna med och bättre för nybörjaren. 

Nitro Pantera Wide

Bästa snowboarden för carving 2022/2023

Bästa snowboard carving

Gillar du att åka riktigt fort i pisten och carva? Då är Nitro Pantera Wide den bästa snowboarden för dig. Denna bräda har en ”tapered directional” form vilket innebär att brädan är gjord för att åka med framåt, med viss tail för tricks som kräver switch. 

Brädan har en hårdare flex vilket gör att den går att trycka riktigt hårt med i pisten utan att det blir skvalpigt eller ostabilt. Åker du ofta med skidåkare är denna snowboard riktigt bra, är du en duktig åkare kan du helt klart åka om skidvännerna med denna bräda och förhoppningsvis få fram en förvånad min. 

Detta är definitivt ingen parkbräda, men lämpar sig däremot ganska bra utanför pisten tack vare en bredare bas. 

Bataleon Evil Twin

Bästa snowboarden för parken 2022/2023

Bästa snowboard park

Spenderar du mestadels av dagen med att hoppa i parken och lära dig nya tricks? Då är Bataleon Evil Twin brädar för dig. Här har du en tvättäkta parkbräda byggd för hopp, rails och annat kul du kan hitta i en park. 

Brädan är givetvis twin shape byggd för att åka med åt båda hållen för tricksen du landar switch. Evil Twin är en brända som varit med länge och uppskattats av många parkåkare genom åren. 

Snowboarden har en medium camber vilket gör att den har bra stabilitet i högre farter och en flex på 5/10 vilket är en perfekt balans mellan varken för mjukt eller för hårt. Brädan är byggd för att ta ett par smällar och har god kvalité för att krascha med i parken, särskilt då brädan har förstärkta kanter.

Burton Women's Yeasayer Flat Top Snowboard

Bästa snowboarden kvinnor 2022/2023

Burton Women’s Yeasayer Flat Top är en grymt bra all mountain bräda med en mjukare flex för ett mer lekfullt åk. Brädan har en Twin shape och går att åka med åt båda hållen vilken gör den ännu mer lekfull.

Brädan har en flat top rocker profil som bidrar till ett lättare åk med god stabilitet, balans och  kantkontroll för när pisten börjar bli lite mer utmanande. Flexen är densamma genom hela brädan vilket gör åket väldigt balanserat oavsett om du åker switch eller vanligt. 

Snowboarden lämpar sig bra överallt på berget och även i puder tack vare brädans Flat Top-profil som glider igenom pudret utan problem. Något vi gillade extra mycket med denna snowboard är trycket, för att få fram designen har Burton satt sig ner med damteamåkarna och tagit fram en unik design.

K2 Standard

Bästa snowboarden för nybörjare 2022/2023

Bästa snowboard nybörjare

K2 Standard är snowboarden för dig som söker en nybörjar snowboard perfekt för att lära sig grunderna med. Brädan har en platt profil och en ”Catch-Free tune” byggt för att lättare ta svängar med när du försöker hitta tekniken. 

Denna snowboard har en 100 % asp-träkärna som har en förlåtande flex vilket lämpar sig bra för nybörjaren. Rocker profilen lämpar sig bra för nybörjaren där du enkelt kan komma in i svängarna utan att fastna i en kant och trilla. 

Att använda en rocker leder till dåliga vanor enligt vissa, i alla fall när man ska byta till en camber. Vi håller med om detta till en viss del. Vi anser att om man är duktig på en rocker bräda har man inga problem att vara/bli duktig på en camber bräda. 

Nitro Quiver Banker

Bästa snowboarden för kantgrepp 2022/2023

Bra snowboard

Nitro Snowboard Quiver Banker är den bästa snowboarden för dig som söker bra kantgrepp och fartfylld slalom. Vill du vara snabbast i backen och åka om alla skidpolarna är detta brädan för dig.

Trots camber och en en hårdare flex är brädan lätt att svänga snabbt med eftersom den har en tight sidskärning i tailen. Brädan är också directional med en längre nos vilket är fördelaktigt för dig som vill åka snabbt utan att kompromissa för stabilitet. 

Brädan är framtagen med Bryan Fox som är en av Nitros teamåkare, han ville göra en bräda som passar bra för banked slalom och det tycker vi att han lyckades bra med. Kärnan är av poppelträ som många skidor är för att få en bättre pop och en lättare konstruktion. 

Burton FT Leader Board

Bästa snowboarden med en hårdare flex 2022/2023

bästa snowboard flex

Burton Family Tree Leader Board Camber är en grymt bra snowboard som passar åkaren som gärna åker mycket freeride och puder. Denna bräda lämpar sig bäst för de mer erfarna åkarna som kan grunderna och vill ta sin åkning till nästa nivå. 

Brädan är av hårdare slaget för att ge mer stabilitet i pudret och i högre farter i okänd terräng. Brädan har en directional camber som erfarna åkare kan dra mycket nytta av, den ger bra stabilitet och snabba svängar när det väl gäller. 

Formen är en så kallad freeride firectional shape vilket lämpar sig bra för freeride och puder åkning i djup snö där tekniken för att åka fort är helt annorlunda. Brädan har även en directional flex vilket innebär att tailen har en bra pop och nosen är mer elastisk vilket passar bra överallt på berget.

Salomon Sleepwalker Multi

Bästa snowboarden för freestyle 2022/2023

Snowboard

Salomon sleepwalker är den optimala brädan för dig som gillar park och freestyle men som inte vill ha en för mjuk bräda. Denna snowboard trivs även utanför parken tack vare en rock out camber som ger stabilitet även i pisten. 

Brädan passar alla åknivåer som vill ha en fartfylld park bräda. Snowboarden har en true twin form för enklare switch åkning och en profil gjord för att du ska få en bättre pop och spänst i åkningen. 

Söker du en bräda mer lämpad för pisten bör du kika efter en snowboard med en camber profil, gärna true camber. Denna snowboard har en så kallad rock out camber vilket innebär att brädan har både rocker och camber zoner för en blandad åkning. 

Snowboard köpguide

Hur köper jag rätt snowboard? Att veta vilken snowboard som passar ens åkstil kan vara klurigt att förstå sig på i början. Därför kommer vi reda ut vad dom olika profilerna innebär så att du kan hitta en snowboard som passar dig. 

All mountain

Dessa snowboards är byggda för att passa överallt på berget och lämpar sig bra för dig som gillar att åka lite överallt. Ofta är all mountain brädor inriktade lite mer åt en typ av åkstil. Exempelvis är vissa all mountain brädor lite bättre för puder, medan andra är lite bättre för park osv.

En all mountain bräda som har en camber profil och är lite hårdare är generellt sätt bättre för pisten och freeride medan en all mountain bräda med rocker profil och mjukare flex är bättre för parken och freestyle. All mountain brädor i stora drag är dock som en blandning mellan dessa två och är varken för hårda eller för mjuka för en viss typ av åkning. 

Park / Freestyle

En park bräda är oftare något kortare än andra snowboards och har en mjuk flex för mer lekfullhet i åkningen. Nästintill alla park brädor har en symmetrisk twin shape vilket gör att du kan landa åt vilket håll som helst utan att åkningen påverkas.

Många park brädor har även en rocker profil eller en rock out camber profil som lämpar sig bra när du vill ha full kontroll över åkningen. En tvättäkta park bräda kan bli något ostabil i högre farter eftersom dom ofta inte har en stabilare camber profil. Vill du ha en park bräda som även lämpar sig bra i pisten bör du köpa en snowboard med en rock out camber profil eftersom dessa blandar det bästa från två världar. 

Freeride och puder

Gillar du offpisten och lössnö? Då ska du ha en freeride bräda. Dessa snowboards är ofta något bredare och har ofta en directional flex som lämpar sig bra när snön blir djupare och svängarna svårare att ta. En offpist bräda har också ofta en directional camber lämpar för stabilitet och snabb åkning. Dessa brädor är inte sällan något längre för att kunna ta sig fram i svårare terränger. 

Ofta funkar freeride brädor mycket bra i pisten och brukar vara riktigt bra carving brädor du kan använda för att åka om alla dina polare på skidor. Det som gör dessa till riktigt bra pistbrädor är att dom ofta har en camber och en hårdare flex vilket gör stabilitet i höga farter. 

Hur lång snowboard ska jag ha?

Hur lång snowboard du ska ha beror främst på hur lång du är, men även vad brädan ska användas till. En all mountain bräda bör vara ca 15-20 cm kortare än dig medan en parkbräda kan vara nånstans mellan 15-25 cm kortare än dig. En freeride bräda kan vara lika lång som en all mountain bräda, men flera väljer att använda en bräda som är lite längre än så. Många freeride åkare har en bräda som sträcker sig upptill någonstans mellan hakan och näsan. Är du en nybörjare är det inte en dum idé att välja en något kortare bräda eftersom dom är enklare att lära sig åka på.  

Hur hård snowboard ska jag ha?

Generellt sätt gillar parkåkare en mjuk-medel hård bräda och freeride åkare en något hårdare bräda. Men det finns duktiga freeride åkare som använder mjukare brädor och vice versa. Alltså är detta en fråga om vad du själv gillar. Här får du helt enkelt testa dig fram och hitta en flex du gillar. 

Mer läsning: