Att välja dem bästa längdskidorna som passar sin egna åkstil kan vara väldigt knepigt, därför har vi satt ihop denna köpguide där vi listar och jämför olika modeller så du ska hitta dem bästa längdskidorna för dig oavsett om du är kille eller tjej.
I denna guide tar vi med längdskidor för alla typer av nivåer och åkstilar. Du hittar allt från dem bästa skateskidorna till dem bästa vallningsfria skidorna.
Att åka längdskidor är en grymt bra träningsform oavsett hur skicklig du är. Det är en grym träningsform för oss i norden och de flesta städer som har snöiga vintrar har bra spår för att utöva denna fantastiska sport.
Att åka längdskidor passar alla åldrar och sporten är otroligt stor i Sverige. Här har vi vasaloppet som är de äldsta och det största långloppet i världen sett till antalet som åker vasaloppet varje år.
Innehåller sponsrade länkar.
Längdskidor bäst i test
Atomic Redster C9 Skintec

Detta är dem bästa längdskidor du kan köpa. De används av människor världen över tack vare dess följsamma egenskaper. De ger bra glid och skjuter ifrån skönt när du vill det och när du sedan bestämmer dig för att sätta tryck på dem i uppförsbacke ger de maximalt grepp. Den här modellen passar precis lika bra som bra längdskidor för Vasaloppet så som de passar för motionären.
Kärnan är väldigt flexande och ger en stabil åkkänsla. Under skidorna i den skåran sitter det stighudar som håller i upp till 80 mils åkning. Dessa ger optimalt grepp när du sätter tryck men tack vare att skårorna är kortare än på vanliga skidor påverkar de inte glider något när du inte trycker ner. Hudarna byts sedan enkelt ut utan verktyg när de har blivit slitna.
Det vi gillar extra mycket när man köper dessa skidor från Outdoorexperten är att de servar en med allt du behöver. Det är bara att fylla i dina uppgifter och så sköter de resten! Tack vare de goda och breda egenskaperna den här modellen från Atomic har, bra kvaliteten och mångsidighet blir det här helt klart längdskidorna som är bäst i test.
Du kommer garanterat kunna åka på dessa och ha kul i många många år. Detta är vallningsfria skidor och kommer med stighudar påmonterat.
Vallningsfria längdskidor bäst i test
Fischer Twin Skin Pro

Dessa vallningsfria skidor passar både dig som är nybörjare och mer avancerade åkare som bara vill knäppa på sig pjäxorna och sticka ut i spåret! När temperaturen höjs lite och snön blir klibbig eller om det har fryst på och är is så ger dessa vallningsfria skidor ett bra grepp som gör att du kan fortsätta åka.
Skidorna är lite extra framtunga vilket ger mer fart och prestanda när du kickar, alltså skjuter ifrån. Vi tycker att känslan är väldigt skön och känns stabil samt lättåkt i de flesta fören. Trots detta går skidan att växa i under många år vilket även gör dem prisvärda.
Billigt längdskidpaket: bäst i test
Madshus Beitostølen Sportlovspaket

Det här är ett bra billigt längdskidpaket med bra längdskidor för nybörjare. Både pjäxor, bindning och skidor ingår till ett väldigt bra pris. Vi tycker att trots den låga prislappen känns skidorna väldigt stabila i spåret vilket gör dem bra att lära sig på. Detta mycket tack vare att skidorna är 4 mm bredare än klassiska längdskidor, så du har mer skida att stå på. Dessutom har skidorna en midja vilket innebär att de är bredare i mitten, något som ger ytterligare stabilitet.
Om du vill lära dig åka längdskidor kan vi varmt rekommendera det här paketet eftersom allt du behöver ingår förutom stavar. Du får även hjälp med att montera bindningarna innan de kommer hem till dig.
Bästa längdskidor nybörjare
Fischer Twin Skin Performance

Är du ny på längdskidor och söker ett par längdskidor som du snabbt kan komma ut i spåret på? Dessa klassiska längdskidor från Fischer är isåfall det perfekta valet för dig! Fischer har tillverkat kvalitetsskidor i nästan 100 år och de har ett enormt stolt hantverk som följt med genom historien, något som verkligen märks då dessa skidor fungerar precis som de ska och hänger med i många år.
Dessa skidor är väldigt lätta att komma igång att åka på tack vare deras lätta vikt men ändå stabila känsla, något som gör dem lätta att manövrera men samtidigt ger en trygghet. Det här är vallningsfria längdskidor vilket innebär att du kan åka och ha både bra glid nerför och fäste uppför utan att behöva valla, något som är väldigt tacksamt när man precis har börjat åka. Modellen passar väldigt bra både för killar och tjejer. Skidorna är vallningsfria.
Bästa skateskidan
Fischer Aerolite Skate 70

Det här är den bästa skateskidan just nu. Den är väldigt välbalanserad och bindningarna justeras perfekt efter din vikt och höjd för maximal balans. Skidans kärna är extra lätt vilket ger bättre glidegenskaper i backen.
Skidorna passar både herrar och damer på så väl professionell som amatörmässig nivå. Det viktiga är att du gillar skatestilen, då kommer dessa skateksidor passa dig perfekt. Även här är det Fischer som är tillverkaren vilket bådar för att de kommer hålla under många säsonger. Detta är vallningsfria skidor.
Frågor och svar
Hur du väljer dem bästa längdskidorna
Att veta vilken typ av längdskida man bör välja kan vara svårt. Här nedan kommer vi reda ut vilken typ av skida du bör köpa så att du ska känna dig säker på vad som passar dig bäst.
Längd på längdskidor: hur långa skidor ska jag ha?
Längden på dina längdskidor beror på din egen vikt och kroppslängd. För klassiska skidor gäller generellt att en vuxen bör välja ett par längdskidor som är ungefär 20 cm längre än sin egen kroppslängd. Ju längre skidor du har desto svårare är dom att manövrera i svängarna, men blir stabilare och stadigare när du lärt dig åka med dom.
För skateskidor ska dem vara lite kortare. Då beror längden även på din vikt. Det skiljer sig från modell till modell, så kika på den tydliga tabellen som finns till varje skateskida som hjälper dig välja längd utifrån vikt och kroppslängd.
Olika typer av längdskidor

Klassiska skidor
Klassiska skidor passar nybörjare bäst. Dem klassiska skidorna har en zon i mitten som ger fäste och en zon fram och en zon bak som ger glid. Det innebär att du i uppförsbackar får bra grepp när du sätter tryck på mitten av skidan med din fot och sedan har bra glid när du åker på plan mark eller utför.
Den klassiska skidan är långsammare att åka på än skateskidan men däremot mycket lättare att lära sig. Välj vallningsfria längdskidor om du är nybörjare. Klassiska skidor är också längre vilket gör dem stabilare. Klassiska skidor är ganska förlåtande och fungerar i alla olika fören vilket gör den rolig och enkel att successivt utvecklas på.
Den klassiska åkstilen går i två spår där du tillsammans med stavarna rör benen och armarna fram och tillbaka. Du har hela tiden kontakt med båda skidorna i snön och trycker ifrån med ena sidan åt gången. Klassisk stil tränar hela kroppen och är ett perfekt sätt att komma ut i naturen på.
Skateskidor
Skateskidor är svårare än klassiska skidor. De har en enda glidzon över hela skidan vilket gör att de inte har lika bra fäste i uppförsbackar samt går snabbare utför. Ordet skate kommer från engelskans ”skridsko” eftersom skatestilen ser ut precis som när man åker skridskor.
Du trycker ifrån ett skär i taget och har den andra skidan i luften. Detta sätter stor press på balans och utmanar även åkningen mer tekniskt. Är du nybörjare på längdskidor rekommenderar vi därför att välja klassiska skidor.
Är du däremot lite mer van och kanske har åkt lite längdskidor förut och nu vill utmana dig ännu mer är ett par skateskidor jättebra. När du väl fått in tekniken kommer du kunna åkare snabbare än på klassiska skidor under tiden som du har ett väldigt härligt och skönt glid, nästan som att vagga fram.
Det är av den anledningen det inte finns någon fästzon, du vill ha glid över hela skidan för att kunna glida fram. Skateskidor är även fysiskt jobbigare än klassiska skidor.
Vill du läsa mer om skillnaden mellan klassisk skidåkning och skateåkning så har Sveriges Radio gjort ett bra reportage om detta som bra går igenom hur dessa är olika från varandra.
Skinskidor
Du kanske har hört om skinskidor och undrar vad det är? Skinskidor är som klassiska skidor men istället för att ge fäste via ett fiskfjällsmönster ger de fäste med stighudar som sitter placerade på mitten av skidan.
Skinnet ger mer grepp än vad fiskmönstret gör men behöver däremot bytas inför varje säsong vilket innebär mer jobb. Vill du ha helt underhållningsfria skidor är därför vallningsfria skidor med fiskfjällsmönster att rekommendera.
Skillnad på vallningsfria längdskidor och dem man måste valla.
Vallningsfria längdskidor
Fördelen med vallningsfria skidor är att du inte behöver underhålla dem så mycket. Väljer du vallningsfria skidor med fiskbensmönster kommer du aldrig behöva underhålla vallningen, då är det bara ge sig ut i spåret när du vill.
Om du däremot väljer vallningsfria skidor med stighudar kommer du få ännu bättre grepp, även när det är riktigt isigt. Nackdelen med stighudar är att de måste bytas varje säsong eller efter 60-80 mil, det går dock enkelt att byta utan verktyg.
Skidor som måste vallas
Fördelen med skidor som måste vallas är att du kan anpassa greppet efter vilket väder och snö det är. Om det är isigt ska du valla med greppvalla medan om det är lite tjock och klibbig snö ska vara glidvalla. Valla köper du i separat burk som likna en deodorant. Du drar sedan på vallan i mitten av skidorna undertill.
Skateskidor eller klassiska skidor, vilka passar mig?

På bilden syns skatestil
Som du märker skiljer sig skateskidor och klassiska skidor sig åt på många olika sätt, något som innebär att du inte kan använda klassiska skidor som skateksidor och tvärtom. Det innebär att du bör välja om du vill skatea eller åka klassiskt. Men hur ska man välja mellan klassisk längdåkning och skatestil?
Man kan säga att den klassiska åkningen är betydligt enklare och kan jämföras med bröstsim. Det är det första man lär sig och är en metod som tränar hela kroppen. Den går att utvecklas mycket i och du kommer kunna utmana dig i många år. Klassisk stil åker man alltid i plogade spår vilket ger bra stabilitet. Du rör dig framåt genom att skjuta ifrån med ben och armar vilket innebär att du aktivt tränar lår, vader, axlar, triceps, bål och rygg. Du aktiverar dock hela kroppen.
Skatestil går sedan att jämföra med krål. Du lär dig i regel bröstsim före krål eftersom det är enklare och känns tryggare. Att åka skate är likt krål mer tekniskt krävande då det sätter mer krav på balas och fysisk förmåga. Den stora fördelen är att det precis som krål går mycket snabbare när man väl har lärt sig. Är du en duktig skateare kommer du glida om dem som åker klassiskt och komma in i ett skön flow där du flyter fram.
Vi rekommenderar därför dig som är helt nybörjare att börja med ett par klassiska skidor. Har du sedan åkt en – två säsonger och fått mersmak och vill utmana dig ännu mer så köper du sedan ett par skateskidor.

På bilden syns klassisk stil
Ska man köpa billiga eller dyra längdskidor?
Längdskidor kan bli ganska dyrt om man inte har någon tidigare utrustning. Hur mycket pengar man ska lägga ner tycker vi främst beror på hur mycket man tror att man kommer åka. Precis som med det mesta får man verkligen vad man betalar för när det gäller längdskidor, något som innebär att det i regel är roligare och enklare att åka på ett par högkvalitativa än på ett par billiga.
Det beror på flera olika saker. Lite dyrare skidor har hållbarare och lättare material, bättre vallningsmönster samt skönare bindningar. Billiga skidor kan bli lite klumpigare och upplevas lite tråkiga efter någon säsong, vilket innebär att om du har fått mersmak kommer du behöva köpa nya ganska fort.
Om man inte vill eller kan lägga ner så mycket pengar men ändå vill prova längdskidor rekommenderar vi att främst lägga krutet på ett par sköna pjäxor eftersom ett par instabila och osköna pjäxor kommer dra ner hela åkningen oavsett hur bra skidor du har. Att dessutom satsa på ett par vallningsfria med fiskbensmönster är att rekommendera.
Vad gäller kläder går det bra att åka i vanliga frilufsbyxor och en fleecetröja till en början innan man funderar på att köpa kläder till längdskidor såsom tights, tröjor och solglasögon. Vi vill dock trycka på att det alltid är viktigt att bära någon typ av reflex om du åker i skymning eller när det är mörkt! Det är en billig försäkring.
Vart åker man längdskidor?
De flesta kommuner brukar ploga upp gratis längdspår att åka i på fotbollsplaner och i skogsområden på löpstigar. Du kan även spåra egna spår på exempelvis en äng och åka i dem om du inte har nära till någon upplogad bana.
Är du på en skidort såsom exempelvis Åre eller Sälen finns det längdspår att tillgå mot att man betalar en avgift.
Att spåra eget på en närliggande äng eller runt kvarteret brukar även vara något som väcker igång andra att komma ut och åka vilket gör att spåren blir ännu bättre. Det kan även vara ett kul sätt att umgås grannar emellan, så att styra ihop en liten aktivitet där man åker tillsammans och sedan äter middag är ett perfekt sätt att träffa varandra på.
Om du ska åka i dessa spår i någon av dem större skidorterna kan du välja mellan olika banor och utmana dig själv ganska rejält eftersom höjdskillnaderna brukar vara ganska markanta just i fjällområdena. Dessutom är de riktigt duktiga på att göra spår eftersom de har tillgång till både skoter och pistmaskin!
Spåra egna spår
Ifall du blev sugen på att göra ett eget spår som du kan åka dina bästa längdskidor i så har vi några knep för att få det så bra som möjligt. Det första tipset är att inte göra en sådan lång bana eftersom det då blir mer spår att hålla fint. Se hellre till att ha en ganska kort runda som du kan åka i varv efter varv för att få spåren fina.
Det andra tipset är att inte lägga spåret där det ofta går hundar eller passerar gående eftersom det då finns ganska stor risk att det kommer trampas sönder. Lägg det gärna på någon lite mer avsides plats, exempelvis bakom ert kvarter.
Sist men inte minst så är det väldigt smart att göra spåren när det är minusgrader för att ha en bra grund. När det sedan blir plus kommer dem ligga kvar några dagar för att frysa på och bli riktigt kompakta och hala när det förhoppningsvis blir minus igen. Om detta händer så är det bara att valla rätt och öva på tekniken så kommer det gå jättebra att åka på!
Tips till nybörjaren
Att åka längdskidor är verkligen bra träning och ett superskönt sätt att komma ut i naturen på. Om du precis har börjat åka vill vi slå ett stort slag för att ta det lugnt och göra det till en mysig aktivitet. Ta med lite matsäck i en ryggsäck och unna dig att stanna till i skogen, åk i din takt och lyssna på fåglarna eller dra med en kompis. Det är viktigt att njuta av naturen och sig själv samtidigt som man kommer ut för att det ska bli något långvarigt av åkningen.
Längdstavar längd: hur långa ska de vara?
Stavar till klassiska längdskidor ska vara något kortare än stavar till skateksidor. Om du har klassiska längdskidor ska du sikta på att ha dem till axlarna. För att få ett exakt mått multiplicerar du din kroppsvikt med 0,83 och tar sedan stavlängden närmas det värdet du får.
Till skateskidor ska du istället sikta på att stavarna ska nå till din näsa. För att få ut ett bra riktmärke multiplicerar du då istället din kroppslängd med 0,89 och tar ett par som är så nära det värdet som möjligt.
Sammanfattningsvis
För att runda av så är längdskidor verkligen en kul sport som kräver både teknik, kondition och koordination. De är det perfekta sättet att njuta av vinternaturen på och även att få träning på. För att det ska bli riktigt roligt krävs det dock att man har bra och uppdaterad utrustning och därför har vi listat bästa längdskidorna här ovan. Kör hårt och ha kul, samt glöm inte att ta med era längdgrejer ifall ni ska till en slalomord!