Saker och sevärdheter i Zagreb: våra bästa tips

Det finns mycket saker att göra i Zagreb, Kroatiens huvudstad med lite färre invånare än Stockholm. Staden går i kärlekens tecken och de har en egen hjärtformad bakelse, mycket gatukonst i kärleksmotiv, mängder med hjärtformade hänglås som hänger här och där samt ett eget museum för brustna relationer och hjärtan. 

Utöver kärlek finns det många sevärdheter i Zagreb, bland annat en park dubbelt så stor som Londons Hyde Park, kyrkor från 1200-talet, botaniska trädgårdar, en 350 meter lång underjordisk tunnel som förr band samman dem två statsdelarna samt världens kortaste bergbana. I den här guiden tipsar vi om 22 saker att göra i Zagreb som du kan förgylla din resa med! 

Fina byggnader och områden

Det finns mängder med sevärdheter i Zagreb, främst i form av gamla byggnader som sträcker sig tillbaka ända till 1200-talet. Staden är väldigt rik på historia och många byggnader är otroligt välbevarade och syns lite här och där. Här är 8 vackra byggnader, men även fina platser, som du bör besöka under din resa till Zagreb! 

Maksimirparken

Den här parken har legat i Zagreb ända sedan sent 1700-tal och idag gör sig dem gamla anorna i den vackra parken påmind. Parken är hem för flertalet fågelarter och genom den rinner en vacker flod. Här finns också grillplatser, gångspår, restauranger, caféer, fontäner och en djup skog. Du kan gå här i timmar och efter ett tag glömmer du nästan bort att du faktiskt befinner dig mitt i staden. Totalt sett är parken hela 316 hektar vilket är mer än dubbelt så stort som Hyde Park i London och nästan lika stort som Central Park! 

Strosa i Gornji grad

Gornji grad är Zagrebs gamla stadsdel och består av hisotirska byggnader fina att kolla på när man strosar dem gamla små gatorna. Här finns caféer, torg, restauranger, statyer och en flod som rinner ner från berget. Ett bra ställe att insupa stadens atmosfär och känsla på! En häftig detalj med gamla stan i Zagreb är att det arbetar en lykttändare som varje kväll och varje morgon tänder och släcker fler än 200 stycken gaslyktor som lyser upp gamla stans gator och torg. 

Sankt Markus kyrka

Den här kyrkan upprättades redan på 12000-talet men renoverades om till sin nuvarande gotiska stil 100 år senare under 1300-talet. Taket på kyrkan är gjort i Zagrebs statsvapen vilket är ovanligt och häftigt. Även kring kyrkan drivs alla lampor av gas vilket kräver en separat manuell hantering för varje lampa. I området kring kyrkan arbetar även många högt uppsatta politiker! 

Ban Jelačićs torg

Stadens mest centrala och viktigaste torg heter Ban Jelačićs torg. Kring torget ligger vackra byggnader från tidigt 1900-tal och mitt på torget står en stor staty från 1800-talet! Om du letar efter saker att göra i Zagreb så rekommenderar vi även att gå förbi här. Ifall det ska vara konsert, idrottsevenemang eller om gatuartister vill spela så är det oftast här det händer. 

Bundek City Park

Det här är en till uppskattad och populär park i Zagreb, perfekt för en picknick eller för mindre barn att leka i någon av alla lekplatser. Det finns även små grunda vackra konstgjorda stora vattenpölar med turkost vatten och sand runt som man kan ligga och vila vid. 

Zagrebs katedral

Det här är Kroatiens största katedral. Kyrkan är väldigt stor och maffig att gå in i. Väggarna är helt täcka med detaljer och utsmyckningar och dem stora glasrutorna imponerar. En plats väl värd att besöka oavsett om man är religiös eller inte på grund av dess vackra arkitektur! 

Botaniska trädgården

Ifall du gillar växter bör du besöka den stora och lugna samt fanatiskt välskötta botaniska trädgården. Här växter hundratals och åter hundratals olika arter som blommar i olika färger från vår till sen höst. 

Stenporten

En stor port som ledde genom den stadsmur som skyddade staden på 1200-talet. Genom den här hade inkräktare väldigt svårt att ta sig igenom och den har stått emot många anfall under åren. Porten är viktig för stadens historia och många från lokalbefolkningen kommer hit för att be varje dag. 

Bundek City Park

En av Zagrebs bästa parker heter Bundek City Park. Den här parken är perfekt för familjer som leter efter saker att göra i Zagreb med barn då den har flera stora lekplatser och grönområden där man kan leka av sig. I parken finns även breda promenadvägar där man även kan cykla. Om man vill grilla finns det grillplatser, så då kan man förslagsvis köpa med lokala råvaror och tillaga. Parken i sig är väldigt välskött och fräsch med fina rabatter och rena gräsmattor. 

Museum i Zagreb

Det finns några intressanta museum i Zagreb som skiljer sig från våra i Sverige och som ger en tankeställare eller en stunds sinnesfrid. Dessa museum passar lika bra att fly solens hetta som regnets blöta på, de är alltså bra utflyktsmål året om!  

Konstpaviljongen

Konstpaviljongen är en gammal och vacker byggnad och är ett av Europas äldsta konstgallerier. Här kan du gå in och njuta av en magiskt konstsamling eller strosa runt i den stora och vackra trädgården. En solig dag är det perfekt att komma hit med en macka och en kaffe för att slå sig ned på någon av bänkarna och bara vara ett tag.

Brustna relationers museum

Zagreb är en stad med stort fokus på kärlek. De har sitt egna hjärtformade bakverk licitar, parkbänkar formade som hjärtan samt hjärtformade lås som sitter här och där. Staden har även ett museum för brustna hjärtan och relationer, kallat det Brustna relationers museum. Museet har samlat mängder med olika relationer som inte slutat som de var tänka att sluta, av olika anledningar.

Mängder med olika livsöden och erfarenheter finns att ta del av och den som tar sig tid att läsa allt kommer komma ut som en klokare människa. Museet består av massa föremål som blivit symbol för en brusten relation som berättas om i en känslosam text. 

Art Park

Precis som det låter är Art Park en park fylld med konst, i det här fallet street art med olika spännande och vackra motiv. Här kan du promenera omkring och njuta av alla intryck medan du ser barn leka och lokalbor ta det lugnt. Om du är i Zagreb under sommaren bör du ta dig hit för att se vad som händer. Under dagarna kan det vara allt från Yoga till workshops i streetart och på kvällarna utebio, cocktailafton, rave eller nattklubb med DJ. 

Nikola Tesla Technical Museum

Om du är intresserad av fordon, maskiner, teknik och apparater är det här ett bra museum i Zagreb för dig. Nikola Tesla Technical Museum samlar bilar, flygplan, traktorer, industrimaskiner, hushållsapparater, flygplan, fallskärmar, spårvagnar, missiler, toaletter, tåg, satelliter och massor med andra tekniska underverk och berättar sedan hur dessa fungerar.

Museet passar både gamla och unga eftersom det finns så mycket att titta på och informationen är kul att ta till sig även för dem yngre, även om någon vuxen måste läsa upp den! Det tar ungefär en till två timmar att gå igenom museet beroende på hur mycket tid man ägnar allt som finns att se. 

Museum of Illusions

Det finns mängder med olika sätt att lura våra sinnen på, något som det här museet tillägnat hela sin utställning åt. Här går du omkring bland mängder med optiska illusioner som både är väldigt roliga att fånga på bild och som är kul att utsättas för. Vissa förstår man inte ens hur de fungerar. 

Museet är gjort för att passa hela familjen med både sina hjärnpussel och interaktiva roliga illusioner, en perfekt sak att göra i Zagreb med barn! Det är även billigt att komma in. Utställningen är ganska liten och brukar ta strax över en timme att gå igenom. 

Museet för modern konst

MSU – museum för modern konst, har en stor utställning med mängder av konstverk som är både konstiga, udda och roliga att kolla på. Det är allt från stora installationer till skulpturer och affischer.I museet anordnas även oftast konster av olika dess slag, bio där man visar olika filmer samt dansshower, så om man tycker om kultur finns det mycket att se här utöver konsten.

Entrébiljetterna kostar cirka 5 euro, så det är även prisvärt att komma in. Så om du inte är säker på vad du tycker om modern konst men vill testa ett bra museum i Zagreb så är det värt att gå hit! Vi vill även slå ett slag för den vackra moderna byggnaden med stora glaspartier och öppna ytor som kommer intressera den som gillar modern arkitektur! 

Saker att göra i Zagreb

Det finns mycket saker att göra i Zagreb för den som inte intresserar sig så mycket för museer, parker och historiska byggnader. Här är fyra saker att spana in! 

Bergbana till Gornji Grad

Gornji Grad är som tidigare nämnt Zagrebs gamla stadsdel och här bor fler än 30 000 personer. Gamla stan ligger på en höjd och det går att åka bergbana upp till den, en upplevelse som är lite häftig, speciellt för barn! Bergbanan är brant men väldigt kort, faktiskt så kort att den är en av dem kortare i hela världen! Du är uppe på 55 sekunder, och bergbanan har tjänstgjort stadens medborgare i mer än 12o år. 

Dolac

Dolac är Zagrebs kändaste och största marknad, ett perfekt utflyktsmål en halvdag! Marknaden är både inomhus och utomhus och du kan köpa allt från frukt och grönt, kött och kryddor till blommor, streetfood, kläder och souvenirer. Om du vill köpa opastöriserad och orörd mjöl kan du även göra det här, något som många lokalbor gör för att sedan ta med hem och kärna eget smör på. En historisk och välbevarad marknadsplats helt enkelt! 

Zagreb 360

Om du vill njuta av en storslagen utsikt över staden ska du åka upp i Zagrebs observationstorn med en panoramautsikt över hela staden. De har öppet till sent här, så man kan ta sig en drink på kvällen till den vackra utsikten om man vill! 

Gå genom Grič-tunneln

Den här 350 meter långa och smala gå-tunneln binder samman två olika stadsdelar i Zagreb. I tunneln spelar ofta gatuartister och det burkar anordnas utställningar och vernissager av olika konstverk här. Stentunneln är sval och skön att gå igenom under varma sommardagar, och ett väldigt bra ställe att fota på om man tycker om det! 

Aquapark Adamovec

Om man letar efter saker att göra i Zagreb med barn så är vattenlandet Aquapark Adamovec perfekt både en varm eller en regnig dag. Utomhus finns svala pooler att simma i och solstolar, medan det inomhus finns bubbelpooler, bastu, rutschkanor, vågmaskiner och bastu. Badet är fräscht då det är byggt 2013. Det ligger dryga tre mil utanför centrum och du tar dig hit enkelt med buss. Priserna för att komma in är bra och det finns restaurang med både mat och fika på området. 

Dagsutflykt

Ifall man tröttnat på Zagreb eller bara vill komma ifrån staden ett tag och se en annan del av landet finns det många bra utflyktsmål inom en radie på 2 timmar med bil. Här är tre toppenställen att åka till antingen med buss eller bil under en heldag! 

Opatija

Två timmar från Zagreb med bil ligger kuststaden Opatija som kryllar av byggnader från sent 1800-tal och tidigt 1900-tal. Här kan man strosa omkring på dem små gatorna, gå längst strandpromenaden och köpa en glass och självfallet: bada i turkost och lagom svalkande vatten! 

Plitvicesjöarna

Det här naturreservatet är enormt stort och lockar fler än 10 000 besökare per dag. Reservatet består av fler än 16 små insjöar och bäckar som skapar ett otroligt frodigt och vackert klimat. Det finns många olika leder att gå på här och från dem ser man vackra fiskar i vattnet, djur och extremt vacker natur. 

I sjöarna så går det olika båttransporter som tar dig mellan olika stationer. Du kan därför gå åt ena hållet och sedan åka båt tillbaka. Färjorna drivs av el och vid vissa av stationerna ligger restauranger där du kan äta enklare måltider. Vi rekommenderar dock att ha med sig egen matsäck! 

Det kostar att gå in i parken för att driva underhållet samt bekosta båtarna, men båttransporten ingår därför i entréavgiften. Parken ligger 2 timmar från Zagreb med bil eller buss! 

Vandra upp för Medvednica

Berget Medvednica ligger precis utanför Zagreb och är väldigt vackert att vandra vid. Här finns fina leder och utsikten över den frodiga naturen och det gulliga landskapet är lugnande. Så packa lite picknick, på med ett par bra skor och bege dig hit ifall du vill komma ut i det fria ett tag! 

Slap Sopot

Ungefär 40 minuter från Zagreb ligger Slap Sopot, ett naturreservat med fina vandringsleder som är väldigt enkla att gå på även med barn. Hit kommer människor för den lugna naturen, men även för det nio meter höga vattenfallet som nås genom att vandra på dem lätta lederna.

Vattenfallet är ganska ofta torrt, men då blir det ett mäktigt berg istället och så kan man gå i floden som blir som en liten dalgång. I Slap Sopot finns det grillplatser och många utsiktsplatser, så det är trevligt att ha med matsäck och äta någonstans längst leden. 

Zagrebs zoologiska trädgård

Zagrebs Zoo är ett medelstort zoo med många olika arter, allt från ormar till apor och björnar. På zoot finns även mängder med andra saker utöver djuren som passar barn, såsom en hörna där man kan måla och stora lekplatser. Runt om i zoot finns många ställen att sitta på i skuggan vilket är skönt varma dagar. Du kan ha med egen matsäck in på området eller köpa mat i restaurangen.

Hit kommer både barnfamiljer, unga och gamla för att njuta av djuren och den lugna sköna atmosfären i parken. Ett stort plus är att biljetterna är väldigt billiga. En hel familj på fem personer kommer in för under 150 kronor, så parken är verkligen för alla!  

Restauranger i Zagreb

Vad vore en resa utan god mat? Om du vill utforska det kroatiska köket finns ett stort och bra utbud med vällagad mat som är livliga och har en varm stämning veckans alla dagar. Att gå ut och äta i Zagreb är nämligen ganska mycket billigare än hemma om man håller sig borta från dem klassiska turistområdena! Så här är fyra typiska ställen lokalerna går till för att stilla sin hunger. 

Otto & Frank

Om du vill testa en riktigt stadig och god frukost ska du bege dig till Otto & Frank. Här kan man det här med frukost och serverar det faktiskt hela dagen. En extra god rätt är deras grillade mackor med pocherat ägg, skinka, rädisor, ost, gräddfil och färska örter som sedan grillas. 

Vinodol

Ifall du vill ta del av det lokala köket är Vinodol ett bra val! Restauranger är beläget i ett gammal postkontors garage med stenväggar och välvda tak. Maten är mycket vällagad och servicen på topp! 

Pri zvoncu

Även här äter du väldigt god lokal husmanskost i en miljö som är lite mer fine dining, något som speglar sig i atmosfären, på menyn, servicen och klädseln bland gästerna. Miljön är väldigt personligt inredd och menyn bred samt maten vällagad. Så vill du kosta på restaurangbesöket lite extra en dag är detta ett bra val! 

Basta

Zagrebs bästa pizza äter du på Basta! Fina goda pizzor som skiljer sig från dem klassiska svenska. Här kan du välja många pålägg och sorter som man inte är så van med hemma! Det är alltid folk här och stämningen god, så sväng förbi och ta dig något gott att dricka samt en varm pizza! 

Barer i Zagreb

Om man vill gå ut och dricka en lokalt bryggd öl eller ett glas vin finns det några barer i Zagreb som du verkligen bör spana in! 

Valhalla beer bar

Om man är en stor öldrickare kommer Valhalla beer bar göra en belåten. Här finns mängder med olika ölsorter att välja mellan, både på kran och flaska. Utbudet sträcker sig från tyska, belgiska och brittiska öler till hantverksöl från Kroatien, så det finns verkligen mycket att välja på! Musiken som spelas är främst rock och metal.

Mojo bar, wine rakija & co.

Är man istället en vin- och cocktailperson ska man bege sigt till Mojo bar, wine rakija & co. Här flödar det med såväl lokala som internationella viner och drinklistan sträcker sig lång! Personalen är verkligen härlig och inredningen varm och egen. Baren ligger lite gömt, så det är främst lokalbor som hittar hit!

Swanky Monkey Garden

Om man vill sitta ute i en frodig trädgård och dricka gott ska man bege sig till trädgårdsbaren Swanky Monkey Garden. Trädgården sträcker sig från uteserveringen ända in i baren. På menyn finns utöver goda drinkar, öl och vin även vällagade maträtter som gifter sig bra med drinkmenyn, så vill man både äta middag och sedan hoppa direkt till dryckesmenyn är det är ett toppenställe för det. 

Liknande inlägg:

 • All Post
 • Asien
 • Boende
 • Europa
 • Nordamerika
 • Restips
 • Sydamerika
  •   Back
  • Grekland
  • Danmark
  • Norge
  • Island
  • Sverige
  • Österrike
  • Frankrike
  • Italien
  • Schweiz
  • Storbritannien
  • Tyskland
  • Spanien
  • Tjeckien
  • Portugal
  • Polen
  • Lettland
  • Estland
  • Irland
  • Ungern
  • Belgien
  • Finland
  • Bosnien
  • Kroatien
  • Nederländerna
  • Luxemburg
  • Montenegro
  •   Back
  • Colombia
  • Chile
  •   Back
  • Sverige
  • Storbritannien
  • Tyskland
  • Spanien
  • Thailand
  • Österrike
  • Danmark
  •   Back
  • Japan
  • Kina
  • Thailand
  •   Back
  • USA
  • Kanada

Om oss

Logga

Webbplatsen för oss som älskar att resa

Hos resandefot hittar du de senaste resetipsen som kommer göra din semester smidigare och roligare.

Upptäck mer

 • All Post
 • Asien
 • Boende
 • Europa
 • Nordamerika
 • Restips
 • Sydamerika
  •   Back
  • Grekland
  • Danmark
  • Norge
  • Island
  • Sverige
  • Österrike
  • Frankrike
  • Italien
  • Schweiz
  • Storbritannien
  • Tyskland
  • Spanien
  • Tjeckien
  • Portugal
  • Polen
  • Lettland
  • Estland
  • Irland
  • Ungern
  • Belgien
  • Finland
  • Bosnien
  • Kroatien
  • Nederländerna
  • Luxemburg
  • Montenegro
  •   Back
  • Colombia
  • Chile
  •   Back
  • Sverige
  • Storbritannien
  • Tyskland
  • Spanien
  • Thailand
  • Österrike
  • Danmark
  •   Back
  • Japan
  • Kina
  • Thailand
  •   Back
  • USA
  • Kanada

Kategorier

Edit Template
Logga

Resandefot är det digitala resemagasinet för dig som söker en välplanerad semester fylld med de bästa tipsen som gör din semester oförglömlig. Vi skriver aktivt om olika destinationer och tips inför resan.

Sök