Sevärdheter och saker att göra i Amsterdam: bästa tipsen

Det finns mängder med saker att göra i Amsterdam. Holländare är kända för sin öppenhet, liberalism och modernitet vilket speglas på vad staden har att erbjuda. Amsterdam är bland annat känt för sina över 1000 kanaler, pommes frites och pannkakor och extremt välbevarade gamla byggnader, exempelvis dem lutande 1500-talshusen. I den här guiden listar vi dem bästa sevärdheter Amsterdam har att erbjuda, men även en hel del utflyktsmål, aktiviteter, aktiviteter samt ställen att äta och dricka på under din resa. 

Vackra områden och fina platser

Det finns mängder med vackra områden i Amsterdam där du kan förundras över atmosfären, byggnaderna och miljön. Här är ett gäng platser att spana in och som du med fördel kan cykla mellan om du är här under våren, sommaren eller hösten. 

Strosa längst kanalen Prinsengracht

Amsterdam kryllar av kanaler och en av dem finaste heter Prinsengracht. Kring Prinsengracht ligger många vackra båtar och husbåtar man kan fascineras av, men även fina hus, caféer och trevliga platser att slå sig ned på för att titta på folk. En skön plats för dig som vill ha en lugn och vacker stund under din resa till Amsterdam! Glöm inte att spana in alla husen som stått här sedan 1500-talet och under åren har blivit sneda på grund av att de är pålade på lermark. 

Jordaan

Om man tycker om den bohemiska känslan ska man definitivt till stadsdelen Jordaan. Här står massa små, smala och lutande hus i olika former och i floden ligger mängder med unika och personliga husbåtar. Längst gatorna finner du pubar, restauranger och pittoreska caféer som alla har en väldigt avslappnad och varm atmosfär. Du kan även shoppa inredning, hantverk och mode i någon av dem små butikerna längst gatorna, eller strosa omkring i en fin park och titta på folk. Jordaan skulle kunna jämföras med Stockholms Södermalm. 

Vondelpark

Vondelpark är den största parken i Amsterdam och lockar varje dag människor som vill ta det lugnt, njuta av dem fina växterna, musiken som så ofta spelas av gatumusiker, ta en picknick med vänner eller bara vara. Hit är perfekt att gå om du vill varva ner under din resa till Amsterdam och komma från trafik och puls. Runt och i parken finns även flera trevliga caféer och restauranger att slå sig ned på. 

De Wallen

De Wallen är det mest kontroversiella området i hela Amsterdam. Här ligger Red Light District där det finns finns sexbutiker, museum och bordeller. De Wallen är ett väldigt gammalt område som funnits ända sedan medeltiden, och utöver den sexuella delen i området finns även mycket kultur.

I den gamla kyrkan Oude Kerk från 1200-talet hålls flera konserter och man kan även gå in och bara njuta av den maffiga arkitekturen. Även i det stora tegelhuset Beurs van Berlage som förr var där finansmän kom för att handla på börsen, kan man nu istället njuta av kultur i form av konstutställningar, olika evenemang  och konserter. 

Royal Palace

Sedan andra hälften av 1600-talet har Nederländernas kungligheter huserat det kungliga slottet i Amsterdam. Slottet är vackert såväl utanpå som invändes och väljer du att gå guidad tur så har du en ljudguide som låter dig gå exakt i den takt du själv vill. Inuti finns det mycket att se, allt från stora tavlor, öppna spisar och bladguldsdetaljer till takmålningar och stora matsalar där hovet och hans närmaste hade festmåltider. 

Fota på Begijnhofkapel

Begijnhofkapel är en gammal frodig innergård med vackra statyer och små monument som omges av gamla pittoreska lägenhetshus. Hit kommer många för att fota den innergård där kristna kvinnor fick leva under 1300-talet. Innergården stänger ute storstadspulsen väldigt effektivt, så kom gärna hit för en lugn stund, och visa repsekt för dem som bor här! 

Begijnhofkapel är en gammal frodig innergård med vackra statyer och små monument som omges av gamla pittoreska lägenhetshus. Hit kommer många för att fota den innergård där kristna kvinnor fick leva under 1300-talet. Innergården stänger ute storstadspulsen väldigt effektivt, så kom gärna hit för en lugn stund, och visa repsekt för dem som bor här! 

Centralstationen

Oavsett om du planerar att göra en dagsutflykt med tåg eller inte så är centralstationen i Amsterdam otroligt vacker och definitivt en bra plats att besöka för dig som vill få några bra foton eller bara njuta av historik arkitektur! 

Museum i Amsterdam

Amsterdam är en väldigt historisk stad med gamla byggnader, mycket världskänd konst och historiska områden. Tack vare det finns det många museum i Amsterdam som erbjuder det mesta du kan tänka dig, något som gör staden trevlig att besöka året om. Här är 8 stycken intressanta museum att besöka när du är i staden och undrar kring saker att göra i Amsterdam. 

Anne Frank-huset

I Amsterdam bodde den judiska flickan Anne Frank. Hennes hem har idag omvandlats till ett museum där man får en inblick i hur de levde undangömda från nazisterna i hela två år. Museet är nästan helt i original så som huset såg ut då Anne, hennes familj och fyra till gömde sig här. Innan ni får gå runt i huset i er egen takt får ni en guidning genom historien och får reda på massor med personliga och intressanta saker om historien.

Att besöka Anne Franks hem är en viktig del av historien och bör verkligen göras när man besöker Amsterdam, men glöm inte att förboka biljetter online och det så fort du vet att du ska till Amsterdam, för de går åt snabbt! 

Rijksmuseum

På Rijksmuseum, ett av Amsterdams främst konst- och arkitektmuseum, hittar du nederländsk konst från främst 1600-talet! Det finns både tavlor och arkitektur i form av skulpturer, porslin, möbler och pråliga fönster. Några av dem konstnärer som har sina verk här är van Gogh, Rembrandt och Vermeer! 

Stedelijk Museum

Ytterligare ett bra konstmuseum i Amsterdam är Stedelijk Museum. Här hittar du istället modern konst i olika dess slag, allt från tavlor och skulpturer till arkitektur och möbler. Museet öppnar upp för många diskussioner kring verken då de sticker ut, så även om du inte är så konstintresserad är det värt att ta sig hit för att utmana sig och diskutera med sitt sällskap. Kanske hittar du även ett nytt intresse? 

The Upside Down

Ett helt upp- och nedvänt museum perfekt för dig som vill fotografera och leka med illusioner. Lite som ett lustiga huset fast med arkitektur och fin inredning istället! Museet passar för alla åldrar då det utöver den vackra konsten finns en flygplansmodell, bollhav, bollkanoner och massa gosedjur. 

NEMO Science Museum

NEMO Science Museum är verkligen ett museum för hela familjen. Här finns massor med interaktiva stationer och saker att upptäcka som är ett perfekt sätt att utforska teknik och vetenskap på. Som en kombination av Tom Tis och Universummuseet i Sverige! 

Van Gogh-museet

En av världens mest kända konstnärer, Van Gogh, kommer från Nederländerna. Här i Amsterdam finns en väldigt gedigen samling av Van Gogh, världens största med hans konstverk, på Van Gogh-museet! Så oavsett om du du är konstintresserad eller ej är det ett varmt tips att komma hit för att få ta del av en av dem konstnärer som influerat västerländsk konst allra mest genom tiderna.  

Moco

Med visionen att locka fler ungdomar och unga vuxna till konstens värld skapades Moco, ett konstmuseum där modernitet möter konsten. Här finns bland annat konstverk från den världskände gatukonstnären Banksy för att nämna något ur den gigantiska utställningen. Om du ska resa med barn till Amsterdam och undrar vad ni ska göra så är Moco ett bra val! Lagom intellektuellt utmanande oavsett ålder! 

Tropenmuseum

Om man gillar föremål såsom kläder, skulpturer, konstverk, mattor, installationer, väskor med mera ska man bege sig till det här museet med breda och intressanta utställningar som skildrar livet från olika tidsepoker med hjälp utav olika historiska föremål! 

Saker att göra i Amsterdam

Utöver konst, vackra områden, gamla byggnader, parker och att strosa längst fina kanaler kan man välja bland en stor mängd saker att göra i Amsterdam som inte alls har med det att göra! Här är 7 saker att göra i Amsterdam att göra när du vill göra staden. 

Heineken Experience

Heineken dricks världen över och kommer från Nederländerna. Deras före detta bryggeri har byggts om till ett museum för ölets historia och tillverkningsprocess där du får veta allt om hur ölet görs och har gjorts genom åren. Mycket informativ och självfallet ingår smakprov på slutet. 

Kanalbåt

Amsterdam är känt för sina kanaler och massa broar. I staden finns det fler än 160 stycken kanaler och fler än 1200 (!) broar. Det är väldigt trevligt att strosa kring kanalerna, men att ta en båttur är perfekt för att få en bättre uppfattning av staden och se den från en annan vinkel! Att åka kanalbåt vid Prinsengracht är extra fint! Välj med fördel någon av dem lite mindre och personliga kanalbåtarna framför de stora turistmodellerna. De mindre har även ofta en bar ombord vilket gör resan om än ännu bättre!

Albert Cuyp

En av stadens kändaste marknader! Här kan du botanisera bland underbar streetfood, souvenirer, hantverk, färskt frukt och grönt, fisk, kött och roliga prylar. Ett bra ställe att komma landets kultur närmare. Kom gärna hit hungrig och prova någon av all den husmanskost som säljs och glöm inte att smaka lokalt producerad ost! 

Hyr en cykel

Amsterdam är en riktig cykelstad och här tar sig en stor del av befolkningen fram på just cykel. Cykelvägarna är breda och flyter på väldigt fint vilket gör att staden är väldigt lämplig att utforska från cykel en vacker dag! Planera gärna upp ett par eller tre stopp ni vill se på vägen och ta det sedan lugnt och stanna till ofta för att äta, fota, njuta och andas! 

Shoppa längst Kalverstraat

Man behöver inte gå shoppingsugen i Amsterdam, en stad som är fylld till bredden med olika märken och stilar, nytt som gammalt. Den som vill shoppa i Amsterdam ska bege sig till Kalverstraat där mängder med butiker ligger. Här hittar du nämligen allt och lite till! 

Fota vid Damrak

Om man tycker om att fota, eller bara stora runt i ett fint område, så tipsar vi varmt om Damrak. Här står husen precis intill kanalkanten vilket skapar en mäktig fasadvägg mot vattnet, supervackert att sitta och ta en kaffe vid, eller att fota! Området runt floden är dock inte så charmigt, så det räcker med några timmar här! 

Madame Tussauds

Madame Tussauds innehåller mängder med väldigt verklighetstrogna vaxdockor från kända personer, politker och musiker världen över. Dockorna är väldigt välgjorda där de till och med har gjort personerna i samma längd som de är i i verkligheten. Ett riktigt toppenställe för hela familjen. Så om du vill träffa din favoritfilmstjärna, politiker eller musiker är det mycket möjligt att du kan ta en selfie med den här! 

Frömarknaden Bloemenmarkt

På Bloemenmarkt kan du handla alla möjliga blomfrön du kan tänka dig och sedan ta med hem för att förgylla din egen trädgård. Du kan även köpa blommor och det har folk gjort här sedan andra halvan av 1800-talet! 

Dagsutflykt

Om du tröttnar på Amsterdam och vill göra en dagsutflykt för att se lite andra delar av fanatiska Nederländerna finns det främst två destinationer vi kan rekommendera. Du når dem både endera med hyrbil, tåg eller bus. Det enklaste är bus då det går snabbast och är billigast. Planera antingen en heldag eller boka in hotellnatt om du även vill kunna göra stadens nattliv, vilket främst är väldigt trevligt i Rotterdam. 

Tulpaner vid Keukenhof

Nederländerna är kända för sina tulpaner och vill man se en utav landets vackraste tulpanodlingar ska man bege sig till en botaniska trägården Keukenhof 30 minuter från Amsterdam. Här finns stora rabatter och fält med tulpaner så långt ögat når, samt mängder med vackra blommor i växthusen. Det finns också vackra djur i parken såsom påfåglar. Trädgården blommar från sent mars till arpil och har enbart öppet då, så om ni vill se en föreställning i färger: boka in er resa under våren! 

Rotterdam

Knappt en timme utanför Amsterdam ligger staden Rotterdam, ett perfekt utflyktsmål om du reser till Amsterdam och vill byta miljö för en dag. Staden är landets näst största och det finns mycket att göra här. Rotterdam är även en väldigt bra stad att cykla i tack vare stora och breda cykelbanor och bra flyt i trafiken, så här kommer några bra tips du kan cykla (eller ta lokaltrafiken) emellan! 

Området Noord kryllar av hippa caféer, matställen och pubar, så hit bör du ta dig om du vill äta gott och ta del av stadens trendigaste kvarter. En annat häftig plats är Dakakker, en botanisk trädgård på några hustak mitt i staden och som förser restauranger runt om med lokalt frukt och grönt. 

Cykla sedan vidare till Het Park, en stor park mitt i staden där du kan ströva runt bland grönområden, rabatter och fontäner för att sedan slå dig ner på det kända cafét Parqiet beläget i en gammal 1800-talsvilla.  

Avsluta dagen på någon av stadens hippa restauranger, exempelvis på Umami by Han Rotterdam, Loetje Rotterdam Centrum eller Restaurant Bazar för att sedan ta in på jazzklubben Jazz Dizzy eller BIRD. 

Restauranger i Amsterdam

I Amsterdam kan du verkligen äta gott! Här finns mat från världens alla hörn, men även inhemska och lokala rätter! 9 bra restauranger i Amsterdam att spana in kommer här nedan. 

Pannkakor på The Happy Pig

I Amsterdam är man känd för sina frasiga pannkakor välfyllda med mängder av sötsaker. På creperiet The Happy Pig får man in en av stadens bästa pannkakor och hit måste man naturligtvis gå för att ta del av den rätt som staden är så bra på att tillreda! 

Lunch vid Leidseplein

Längst gatan Leidseplein ligger många mysiga lunchställen som delar på en stor och gemensam uteservering vilket lockar mängder med olika människor som skapar en härlig stämning. Eftersom det ligger flera restauranger här kan du kolla på dem olikas meny för att hitta just det du är sugen på, för här finns nämligen det mesta. 

Finmat på Ciel Bleu

Ifall man vill äta riktigt fint ska man besöka Ciel Bleu som ligger i ett 5-stjärnigt hotell. Restaurangen har två stucken Michelin-stjärnor vilket verkligen speglar sig på meny, kvalitet, hantverk, service och pris. 

Orangeriet De Kas

Om du vill äta lunch eller middag i ett stort orangeri mitt i en park ska du besöka De Kas. Här står rena och välbalanserade smaker ochfärgstarka rätter i en frodig miljö i fokus! Vi gillar verkligen lugnet och känslan här, ett bra ställe att andas ut och ta en bit mat på! 

Italienska Bussia

Här serveras italiensk vällag mat i en modern miljö. Restaurangen lockar mängder med människor för sin goda stämning och känsla för italienska smaker och fina råvaror, så boka bord om du vill äta här! 

Indonesiskt på Blauw

På Blauw äter du indonesisk mat. Restaurannge är väldigt stor och består av fler olika våningar. Deras ”rice table” är att rekommendera, vilket består av flera små klassiska indonesiska rätter, vin och öler där du får prova på en mängd olika smaker inom det indonesiska köket. Deras rice table delas mellan flera personer, så det passar extra bra om ni reser som familj. 

The Seafood Bar - stadens bästa skaldjur

Här äter du skaldjur i världsklass! Kokta, kalla eller grillade: du kan få nästan allt du kan tänkta dig tillagat på dem flesta sätt du kan komma på. Råvarorna är av absolut bästa klass och läget är kanon. Prisläget är ganska högt men speglar sig verkligen i lokal, råvaror, tillagning och service! 

Café Loetje - för köttälskaren

Ifall du tycker om kött som verkligen smälter i munnen tillsammans med noggrant utvalda tillbehör och såser så är Café Loetje ett ställe du kommer tycka om! 

Pannkaksbåten

Letar man efter saker att göra i Amsterdam med barn så är pannkaksbåten en riktig höjdare! Här åker man runt i Amsterdams kanaler och ser på utsikten samtidigt som man får äta hur många holländska pannkakor och goda tillbehör som man bara orkar. 

Barer i Amsterdam

Det finns många saker att göra i Amsterdam även på natten. Här är kvällslivet rikt och människor går ut för att äta gott, umgås, ta sig några glas och njuta av livets goda flera dagar i veckan. Här är fem schyssta barer, följt av två bra nattklubbar för den som vill dansa tills gryningen tillsammans med andra festsugna européer och lokalbor.

Hilton

Det 5-stjärniga hotellet Hilton har en riktigt trevlig takbar med en makalös utsikt över staden! Bege dig hit strax innan solnedgången, ta in något gott att dricka och njut sedan av en av dem bästa utsikterna över Amsterdam! 

Whiskey Café L & B

Ett whiskeycafé är platsen för dig som älskar whiskey! Här finns en mängd olika sorter världen över att välja på och för den som vill ha sin egna whiskyprovning kan man beställa in en provbricka där man får smakprov på en mängd olika sorter. Stämningen är en blandning mellan lugn jazzvibe och livligt och glatt häng! En liten oas bland Amsterdams barer, helt klart! 

Proeflokaal Arendsnest

Det här är puben för den sanna ölälskaren! Här finns det nämligen över 50 stycken öl på kran att botanisera sig bland. Om du är osäker på vilken öl du ska ta in kan du få provsmaka ett gäng innan du bestämmer dig. Det finns många lokala öler att välja mellan, så du har en god chans att prova sådant du adligt druckit tidigare. Puben ligger precis vid vattnet, så samtidigt som du hittar nya goda öl kan du njuta av vattnets stilla rinnande! 

Hiding in Plain Sight

Om du vill dricka goda cocktails är det här ett riktigt toppenställe för dig! Upplevelsen är väldigt elegant där allt från ingredienser, tillagning och servering sker på högsta nivå. Drinkarna ligger runt 100 kronor och är en riktig upplevelse! Även lokalen är mycket trivsam och skön att vara i. 

Bar Bukowski

En liten mysig och väldigt populär bar i ett litet kvarter som lockar såväl familjer, par och kompisgäng som vill äta gott. På kvällen stiger ljudvolymen och stämningen och folk dricker goda drinkar och umgås. 

Nattklubbar i Amsterdam

Stone's Café Bar & Nightclub

En av stadens populärare nattklubbar där det konstant är mycket folk och stämning riktigt god. De har öppet till 04 varje dag förutom på helger då de stänger först o5. Klientelet är en blandning mellan lokalbor och turister vilket skapar en spännande och öppen känsla perfekt för dig som vill prova på Amsterdams nattliv. 

Warehouse Elementenstraat

Stor och avskalad undergroundlokal med bra ljud och ljus, trevliga vakter, bra musik och ett brett utbud i baren gör det här till ett bra val för dig som vill dansa och festa till soluppgång. De har även ofta konserter eller nationellt kända DJs som drar mycket folk och skapar en ännu bättre stämning, så kika gärna på deras program för att se om du prickar in en sådan kväll under din resa till Amsterdam. 

Frågor och svar om Amsterdam

Vad är en Coffee Shop?

Coffee Shops är ställen där man kan köpa hash och marijuana helt lagligt om man är över 18 år. Coffee Shops är ett starkt signum för Amsterdam och det finns flertalet sådana här som lockar både unga och gamla. Det är helt enkelt en del av kulturen. 

Vad är Red Light District?

Red Light District, förkortat RLD, är en stor gata där det sker mycket prostitution och sexshower. Här står såväl manliga som kvinnliga prostituerade och försöker locka kunder genom att dansa i skyltfönster som viner mot gatan. På natten är det extremt mycket folk här och hela området är inbäddat i ett rött ljus, därav namnet. 

Får man röka hash och marijuana i Amsterdam?

Ja, att röka hash och marijuana är lagligt för alla över 18 år i Amsterdam. 

Hur många bor i Amsterdam?

Strax över 820 000 människor lever i Amsterdam.

Mer läsning: