Vevradio bäst i test – 11 riktigt bra nödradios

I det här stora vevradio-testet listar vi 12 stycken vevradios bäst i test just nu. Nödradios är väldigt bra att ha eftersom du laddar batteriet genom att veva på den inbyggda dynamon som i sin tur driver en generator. Generatorn omvandlar rörelseenergin till elektricitet som laddar batteriet. Du kan alltså lyssna överallt, även utan tillgång till ett eluttag.

Via flertalet nödradios kan du även ladda upp din mobil via USB likt en powerbank samt få ljus från den inbyggda ficklampan. Många modeller går dessutom att koppla upp mot mobilen via AUX eller BlueTooth vilket gör dem till små portabla högtalare.

Vevradio kan också benämnas nödradio, dynamoradio eller radio med vev och är perfekt att ha med sig på båtsemestern, till sommarstugan, ut i hängmattan, på vandringen eller till prepping och förberedelse inför en eventuell krissituation där det är viktigt att lyssna på VMA, viktigt meddelande till allmänheten. 

Sangean MMR-88

Vevradio bäst i test

bästa vevradio

Slitstark modell som alltid fungerar

Om du är på jakt efter en nödradio ifall krisen skulle komma, att ha med på vandringen eller lyssna på hemma så är det här den absolut bästa modellen du kan köpa. Den är mycket prisvärd och håller i vått och torrt, har en slitstark konstruktion, laddar snabbt med vev, solceller eller i eluttaget, har bra mottagning och högtalare samt ficklampa med inbyggd SOS-morsesignal. 

Sangean är ett märke från Taiwan som har tillverkar nödradio med vev ända sedan 70-talet och i deras produkter möts kvalité, användarvänlighet, många bra funktioner och en hållbar design i en produkt som kommer vara med dig under tiotals år framöver. Den största anledningen till att vi varmt kan rekommendera den här produkten som den bästa modell du kan köpa är helt enkelt för den enastående kvalitén. Den krånglar inte när du behöver den. 

Bra ljud och antenn

Detta en radio med FM och AM-sändare vilket innebär att du kan ratta in alla vanliga radiokanaler och lyssna. Tack vare en riktigt bra antenn samt bra högtalare så blir lyssnarupplevelsen väldigt trevlig, oavsett om du rattar in ett radioprogram eller musik. Detta innebär att du med tydlighet kan höra detaljer i ett VMA som sänds från P4. Detta innebär också att om du vill ligga och lyssna på bra musik eller radio i en hängmatta, i sommarstugan eller kanske under vandringen så kommer du få högupplöst ljudkvalitet i din Sangean MMR-88. 

AUX-jack

Om du skulle vilja lyssna i dina hörlurar kan du plugga in dina hörlurar via AUX-porten på baksidan, något som är praktiskt exempelvis vid kris där övriga i familjen eller sällskapet sover men man vill hålla sig uppdaterad utan att väcka någon. 

Vevradio med solceller och mobilladdning

Denna nödradio med vev har solcell som laddar upp batteriet så fort solen skiner. Det här är perfekt om du är ute i naturen och vandrar, då kan du hänga radion på ryggsäcken och låta solen ladda upp den. Du kan även ha med dig den på stranden, lägga den i fönstret hemma eller ha ståendes i trädgården och få el samtidigt som du lyssnar. 

Tack vare en USB-port på baksidan av radion kan du ladda mobiler, datorer, surfplattor och andra enheter med hjälp av radions batteri, något som gör att denna radion fungerar som en portabel powerbank. 

Laddar snabbt och bra batteritid

Många lite billigare vevradios kräver väldigt mycket vevande för att få laddning till batteriet och när man väl laddat upp det så tar det slut ganska kvickt. Men med den här modellen är det annorlunda. Här har taiwaneserna under årtionden utvecklat en riktigt bra generator som laddar batteriet fort.

Ovanstående i kombination med att batteriet är väldigt bra innebär att du får hela 1 timmes batteritid på bara 10 minuters vevande, något som är ovanligt bra. När batteritet är fulladdat får du ut ungefär 16 timmars radiolyssnande och ifall du både har radion och ficklampan igång får du istället ut runt 9 timmar. 

Ficklampa, automatiskt avstämning och SOS-knapp

Den inbyggda ficklampan är väldigt smidig och kommer väl till pass när man är i situationer där man inte har el och det är mörkt. Det kan handla om en krissituation eller enbart att du är på promenad i mörkret. Radion kan även stå upp vilket innebär att du kan placera den på exempelvis ett bord och sedan låta den lysa upp ett rum. Du har tre lägen på ficklampan varav ett av lägena är SOS i morsekod.

Om du vill somna till musik eller radioprogram finns en automatisk avstängning som stänger av efter 90 minuter, perfekt för att spara batteritid! I tillfälle där du skulle behöva påkalla uppmärksamhet, exempelvis om du blir överfallen, behöver vinka in en bil eller liknande kan du trycka på SOS-knappen. Den aktiverar ett alarm som både ljuder och blinkar. 

Laddas på tre sätt

Utöver att ladda med solceller går det som vi varit inne på att ladda med veven som på ynka 10 minuter ger en hel timmes radiolyssnande. Veven är rejäl och tål hårda tag vilket gör att risken för att den skulle knäckas av är mycket liten. Om du har tillgång till eluttag, exempelvis om du är hemma och vill lyssna eller alltid ha den fulladdad, så kan du ladda med den medföljande laddaren direkt i eluttaget. 

Svenska instruktioner 

Vevradion är tillverkad i Taiwan men kommer med svenska instruktioner vilket är mycket tacksamt för många. Du kan alltså lära känna alla viktiga funktioner utan att stå som ett frågetecken för att allt står på formell engelska. 

Sangean MMR-99

Nödradio bäst i test för prepping

nödradio bäst i test

Det enda valet för den seriöse preppern

Ifall du är seriös med din prepping är det här den i särklass bästa radion du kan köpa och den du bör ha liggandes fulladdad redo att använda i händelse av kris. Den har alla funktioner som kan tänkas bli relevanta att använda om du tvingas lämna ditt hem, vara i ett skyddsrum under lång tid, ifall elen går eller liknande. 

Robust nödradio med allt för prepping och överlevnad 

MMR-99 är efterföljaren till MMR-88 och är verkligen ett riktigt monster. Detta är en modern radio där batteritiden är markant bättre, hårdvaran ännu mer robust och dessutom har den ett rejält handtag som man kan ha i handen likt en väska, sätta fast på ryggsäcken eller i bältet. Radion har grymt ljud, bluetooth, USB-C och även rött ljus för läsning av kartor och liknande i mörker. Antennen är också extra lång för att ha mottagning under jorden. 

Preppingradio att ha även i vardagen

Sangean är som vi varit inne på den ledande tillverkaren av nödradios idag, något som de gjort sedan första halvan av 70-talet. Deras hantverk och passion för produkten är stor och MMR-99 är deras absolut bästa modell någonsin. Ifall du vill ha den allra bästa vevradion ifall krisen kommer eller att ha med dig på camping, ute i naturen på vandringar, på jaktpasset eller på båten så kommer du inte hitta någon modell med bättre mottagning, ljud och batteritid än den här. 

3x starkare batteri, bästa ljudet på marknaden och BlueTooth

Batteriet är på hela 2600 mAh till skillnad från MMR-88 vars batteri har 850 mAh. Du får alltså tre gånger så starkt batteri i den här modellen! Batteriet håller i cirka 36 timmar med enbart radion igång och i hela 16,5 timmar om både radion och lampan är på.

Vad gäller högtalaren så är den väldigt starkt och spelar förvånansvärt djupt för att vara en radio. Den har alltså inte bara nödljud, utan även ljud att njuta av på båten, på en picknick eller hemma i köket. En stor fördel enligt oss, eftersom man då får större användning av produkten och inte bara när det krisar.  

Ytterligare en sak som vi verkligen vurmar för att radion går att koppla upp mot mobilen via BlueTooth, något som gör att du kan spela dina egna låtar och poddar direkt från mobilen in i radion vilket gör den ännu mer praktiskt. 

Stark generator och lång antenn

Sangean har verkligen satsat på en bra generator, något som främst märks av då 10 minuters vevande ger hela 1,5 timmars lyssnande vilket är världsledande bra. Veven är även väldigt rejäl och står pall för hårda tag, så du behöver inte oroa dig att den skulle knäckas. 

Tack vare en riktigt lång och bra antenn har radion fin mottagning även om du befinner dig under jord, exempelvis i en källare, tunnelbana, garage eller ett skyddsrum. 

AUX och mobilladdning

På baksidan bakom en gummiflärp hittar du alla portarna. Här finns en USB-C-ingång som du kan ladda batteriet med när du är hemma, en USB-A-ingång att ladda mobilen eller surfplattan med, ett AUX-jack så att du kan koppla in dina hörlurar samt en port att koppla in radion till extern högtalare för ännu bättre ljud, om man skulle vilja göra det! 

Står emot damm och regn

Radion är certifierad med IPX55 vilket innebär att den inte släpper in damm och står emot vattenskvätt såsom kraftigt regn. 

Vevradio med DAB – digitalradio och digital skärm

På den digitala displayen kan du ställa in upp till 40 stycken kanaler som du sparar och snabbt kommer åt. Eftersom MMR-99 har tillgång till DAB, det vill säga digitalradio, så söker den även efter kanaler av sig självt. Du behöver alltså inte ratta in dem manuellt, utan trycker enbart efter sök och bläddrar bland dem som finns tillgängliga. Displayen som du väljer från är digital och på den kan du utöver radiokanalerna se information som radiokanalen skickar ut samt batteritid. Du kan höja och sänka den digitala skärmens ljusstyrka efter hur ljust det är ute. 

Stark ficklampa

Ficklampan har tre olika lägen: ett starkt läge som är perfekt för att lysa upp en stig, ett rum eller kanske en arbetsyta, en svag lampa till läsning samt en röd lampa om du behöver läsa kartor, kolla kompass eller liknande i mörkret och inte vill förstöra ditt mörkerseende. Samtliga lägen kan du även höja och sänka i styrka.

Om du skulle hamna i en situation där du måste påkalla att du är i fara kan du ställa in lamporna att blinka i SOS-morse.

Väckarklocka och SOS-funktion

Det är alltid skönt att kunna kontrollera när man vaknar. Den här modellen har en väckarklocka där du kan ställa upp till 8 stycken olika larm vid olika tidpunkter, så även om du har svårt att komma upp eller vill bli påmind om något under dagen så har du möjlighet att bli det. 

Precis som på ovanstående Sangean kan du dra igång ett larm som både blinkar och ljuder för att påkalla uppmärksamhet till dig, något som fungerar både för att signalera och varna, skrämma eventuella angripare eller påkalla uppmärksamhet om du behöver hjälp.  

Sangean MMR-88 DAB

Nödradio med vev och digitalradio

bästa vevradio digitalradio

Vad är DAB?

Den här modellen har exakt alla funktioner som Sangean MMR-88 har men är även utrustad med DAB, eller digitalradio som det också heter. Digitalradion är ett nyare sätt att sända radio på jämfört med klassiska FM.

Den största skillnaden för dig som använder radio är att du med en DAB kan bläddra bland kanaler, radion känner alltså själv av vilka kanaler som finns tillgängliga, detta till skillnad mot en FM-radio där du måste zappa runt bland olika frekvenser innan du hittar någon som sänder. Via digitalradio kan du även ta del av olika meddelanden i skrift som radiokanalen sänder ut, samt ser vad kanalen du lyssnar på heter via skärmen.

Värd investering

Denna radio kostar ungefär 300 kr mer än varianten utan DAB vilket vi tycker är väl investerade pengar för att på så sätt kunna få in vad som sänder snabbare och enklare vilket i längden är skönt. Du kan även spara flera olika kanaler på den som du sedan enkelt kommer åt. 

Effektiva solceller

Vi vill slå ett slag för Sangeans solceller som laddar väldigt bra även under vintern vilket innebär att du kan ha radion i fönstret där solen lyser in klara dagar och på så sätt stödladda den. 

Bra mottagning, ljud och batteri

Precis som vanliga MMR-88:a så har den här radion en bra högtalare som ger tydligt ljud, lång antenn för extra bra mottagning även om du befinner dig i ett skyddsrum, tunnelbana eller garage, bra batteritid och snabb uppladdning. Detta är på många sätt en optimal vevradio för den som vill preppa och förbereda sig inför en eventuell krissituation där man måste kunna få information om läget, oavsett om det finns el eller inte. 

Rubicson

Billig nödradio bäst i test

billig nödradio

Liten modell till bra pris

Vill du preppa och förbereda dig inför en eventuell kris, ha med dig en radio till stranden, båten eller sommarstugan utan att för den delen lägga ner så mycket pengar? Då är märket Rubicson det bästa valet du kan göra. Detta är en väldigt prisvärd modell som har det mesta man behöver, men till sämre kvalité än ovanstående modeller. 

Manuell liten FM-radio

Vevradions antenn är kortare än på Sangean vilket innebär att mottagningen är sämre om man är exempelvis i en dal eller under jorden, men om du sitter i stugan, lägenheten eller ligger på stranden kommer du ha fin mottagning. Radion går på FM och du behöver alltså bläddra bland frekvenserna manuellt. 

För att hitta kanaler så snurrar du på små plastreglage som faktiskt kan vara ganska bökiga att få in rätt kanal med. Du kan dock spara kanaler när du har hittat någon som du vill återkommer till. 

Begränsade högtalare

Högtalaren är inte så väldigt bra och om du tycker om att lyssna mycket på radio får du vara beredd på att det kommer bli svajig kvalité när du höjer volymen. Den är dock godkänt om du har medelhög volym och är då behaglig att lyssna till. Detta innebär att om du lyssnar mycket på radio är det här ingen superbra modell så du kommer tröttna på det bristfälliga ljudet, men om du ska vandra eller lyssna någon gång i bland går det bra. 

Smidig och lätt

Ett stort plus enligt oss är att radion är väldigt liten och får plats bra i ryggsäcken, krislådan eller väskan. Den väger bara 300g så den är minst sagt behändig. Vad gäller funktioner utöver radion så har den en ficklampa, möjlighet att ladda upp mobiltelefonen samt en ingång för att ladda upp radion hemma om man har tillgång till el.

Skön vev, men laddar något långsamt

Veven som driver generatorn är skön att veva men laddar inte upp batteriet alls lika snabbt som Sangean gör, något som i längden blir jobbigt om man lyssna mycket. Avsaknaden av solceller innebär även att du inte kan lyssna samtidigt som den laddar under exempelvis ett strandhäng, en frukost ute i solen eller på en vandring. 

Godkänd batteritid

Batteritiden är runt fem timmar. Ifall du laddar upp mobilen på radions batteri kommer du få en mycket kortare batteritid eftersom det drar mer el än radion. Lampan däremot drar ungefär lika mycket el, så du har verkligen rejält med batteritid att lysa.

För vem är detta ett bra val?

Remmen som sitter runt radion gör att du kan hänga den i ett träd, parasoll, ha den dinglandes på ryggsäcken eller runt handleden. Sammantaget är det här en bra prisvärd radio med vev som är bra om du vill förbereda dig för en kris, ha med dig en radio till stranden eller på annan plats där det inte finns el men där du vill njuta av bra musik. Den lämnar dock vissa saker att önska, såsom längre batteritid, starkare ficklampa, bättre mottagning och högtalare. 

Rubicson med solcell

Vevradio från Kjell och Company

Vevradio med solceller

Starkt batteri

Det är är en radio med vev som ligger i mellanprisklassen. Den är dyrare än vanliga Rubicson, men billigare än Sangean. Radion har ett starkt batteri på hela 4000 mAh vilket innebär att den orkar ladda upp din telefon många gånger, alternativt orkar ladda upp hela familjens telefoner, något som är perfekt om man är på resande fot och vill ha batterireserv till sina enheter.

Robust

Det yttre, alltså själva konstruktionen, är väldigt robust och tål lite hårdare tag, något som alltid är bra om man vandrar, reser eller bara är klumpig av sig. Den är även vädertålig och står emot både väta och vind bra. Så om det kommer en regnskur när du är ute och går eller liknande så kommer den stå pall.

På ovansidan finns ett gummihandtag som är skönt att bära radion i men som även möjliggör att hänga den på väskan eller i skärpet. Precis bakom handtaget gömmer sig i sin tur antennen som får bra mottagning om du befinner dig ovan gjord men som sviker en något i dalgångar och som tyvärr inte får mottagning under jorden. 

Stor digital skärm

Av alla radios vi listar i den här guiden har denna varianten från Rubicson den största skärmen av alla. Den lyser upp behagligt blått vilket inte upplevs för ljust i mörkret men inte heller för svagt om det är ljust ute. På displayen ser du vilken frekvens du har zappat in samt hur mycket batteri som finns kvar. 

Högtalaren

Vad gäller ljudkvalitén lämnar den lite att önska eftersom ljudet inte har så mycket djup samt upplevs brusigt och skakigt om man lyssnar på för hög volym. Men på låg volym låter den däremot bra! Och oftast så kommer man väldigt långt med bara lite bakgrundsvolym. 

Mobilladdning

På sidan av radion bakom en gummiflärp har du olika uttag där du kan ladda din mobil men även ladda upp radion när du har tillgång till el. Som vi nämnde tidigare har den här radion ett väldigt starkt batteri som gör att du kan ladda upp din mobil flera gånger. 

Nödradio med solceller

Du kan ladda den här modellen på tre olika sätt. Det första sättet är genom att veva. För att den ska ladda måste du veva cirka 100 varv i minuten, vilket är en hyfsad snabb takt. Veven är dock ergonomisk att använda och upplevs skön att använda. Om man bli trött kan man alltid ta en paus eller skicka den laget runt. 10 minuters vevande ger cirka 45 minuters lyssnande vilket är väldigt bra för den här prisklassen! 

Du kan även ladda med solceller som speciellt under sommaren fungerar riktigt bra. Detta är lysande om du är på båtsemester eller vill att radion ska ladda samtidigt som du promenerar. 

Ett sista plus med just laddningen är att den faktiskt kan drivas på vanliga AAA-batterier, så om du är på semester, inte orkar ladda via vev och det är mulet så kan du alltid stoppa in ett par batterier, förutsatt att du har några med dig förstås! 

AUX och ficklampa

Dem två sista fiffiga funktionerna är AUX och ficklampan. AUX-ingången gör att du kan använda radion som en högtalare om du vill strömma egen musik, podd eller annat från din mobiltelefon direkt via radions högtalare. Ficklampan i sin tur kommer väl till pass om elen går hemma, ifall man campar eller tältar. 

Sammantaget kan vi varmt rekommendera den här modellen från Rubicson som en riktigt bra radio med vev för både prepping, camping och lata semesterdagar i solen till radioprogram. 

Nödradio med vev från PN-jakt

Vevradio test: billig modell med vev

Billig radio med vev

Billig modell

Jaktförsäljaren PN-Jakt har en liten, prisvärd och funktionell nödradio med vev gjord för skog och mark. Den här modellen har FM-radio där du zappar mellan kanalerna med en liten cirkel precis som på den billigare Rubicson. Det är ingen design vi egentligen tycker är så värst bra, men det är en lösning som håller priset nere.

Vädertålig

Konstruktionen upplevs rejäl och tål väta, så du behöver inte vara orolig ifall det kommer regn. Den stora nackdelen är dock batteriet som är på ynka 40 mAh vilket inte räcker till att ladda upp någon mobiltelefon. Själva radion är dock energisnål, så du får ut några timmars lyssnande. 

Designen av en ficklampa

På många sätt är det här mer en ficklampa som fått en radio än en radio som fått ficklampa. Formen liknar precis en ficklampa vilket gör att om du ofta behöver lysa upp vägen framför dig eller liknande kan det här vara en design som passar dig bra.

Begränsat ljud

Ljudkvalitén är inget att hänga i granen och den duger mest till att ha låg volym till musik och prat, men den är inget att fylla upp ett kök eller en båt med. Den passar alltså bäst för en person som ska lyssna.

Inte så lång hållbarhet

Veven är förvånansvärt robust med tanke på det låga priset och den laddar dessutom upp batteriet ganska snabbt. På grund av det låga priset kan du dock inte räkna med att ha den här vevradion i år och dagar.

Superpower

Radio med vev och solceller

vevradio med ficklampa

Enkel att använda

Söker du en radio som är väldigt tydlig och enkel att använda? Då kommer du tycka om den här. Den har enbart dem nödvändigaste funktionerna och har tydliga reglage med text och stora knappar. 

Arbetsbelysning och läslampa

Det här är en variant med lite annorlunda design jämfört med dem andra modellerna i den här guiden. Den främsta fördelen med den just den här produkten är att du har en ficklampa som kan fällas ut och sedan användas som läslampa eller arbetsbelysning, perfekt om du ska laga mat när strömmen har gått, hugga ved, läsa en bok när du campar eller annat. 

Analog frekvensvisare

För att se vilken frekvens man är på kollar du på en klassisk analog mätare där det vita visar vilken frekvens du är på. Detta är en FM-radio som tack vare sin ganska långa antenn har väldigt bra mottagning för att ligga i den nedre prisklassen. 

Få reglage

På den ena ratten justerar du volymen och på den andra ratten frekvensen. Dem fungerar enkelt och det går mycket fortare att få in rätt frekvens på dem här jämfört med den billiga modellen från  Rubicson eller den från PN-jakt.

Solceller och ficklampa med SOS-signal

När du inte använder arbetsbelysningen utan har den nedfälld så finns det solceller på toppen vilket gör att du kan låta det stå och ladda i fönstret när du inte använder den eller låta den ladda samtidigt som du lyssnar. På framsidan finns en vanlig ficklampa och på sidan har du även möjlighet att sätta på SOS-ljus i morse ifall du skulle behöva signalera att du är i nöd till bilar, båtar eller flygplan och helikoptrar, men även till andra människor som är ute och går. 

Duglig högtalare 

Högtalaren är ganska stor och täcker hela sidan vilket ger ett bra ljud på låg volym och ett okej ljud på högre. I änden finns en rem som du kan ha runt handleden eller hänga upp radion i. 

Fungerar bra som powerbank

Batteriet är på 2500 mAh vilket är väldigt starkt i den här låga prisklassen. Styrkan gör att den mäktar med att ladda mobilen ett par gånger, perfekt som powerbank alltså! 

Straight

Vevradio med mobilladdare och solceller

Vevradio med solceller

Unik design 

Detta är en annan variant som skiljer sig lite i utseendet. Den här radion ligger också i mellanskiktet vad gäller pris vilket gör att den har bättre mottagning, starkare batteri och starkare ficklampa. På den lilla skärmen syns batterinivå men även vilken frekvens du har på!

Vattenresistent

Just denna radion har IPX6-standard vilket innebär att den står emot väta väldigt bra, så om det blåser in en regnskur eller om du är i en fuktig miljö kommer den att stå emot det. Du kan dock inte doppa den i vatten eller låta den stå ute under ett skyfall, men den tål fukt.

Bra mottagning i sommarstugan men inte på fjället

Antennen är hyfsat lång och fungerar bra i sommarstugan eller på vattnet, men om du planerar att vandra eller ha den i preppingsyfte kommer du uppleva mottagaren som för svag. 

Extremt starkt batteri

Batteriet är på hela 5000 (!) mAh vilket gör den stark nog att ladda din mobil flera gånger om. När batteriet sedan är slut kan du antingen ladda upp det med veven eller med solcellen. Vi tycker dock att solcellen är lite för svag för att ladda upp batteriet helt och fungerar bättre för stödladdning. Om du har fulladdat batteri och spelar musik kan du räkna med över 25 timmars lyssning.

Bra ljud

Högtalaren är stor och spelar starkt. Den har även BlueTooth så du kan koppla upp din mobil för att strömma musik eller poddar. Helt enkelt kan du använda radion som en högtalare! Ficklampan är stark och har även den inbyggd SOS-morsekod ifall du skulle behöva påkalla någons uppmärksamhet.

RunningSnail

Vevradio med solceller & 4000 mah powerbank

Nödradio

Bra till husvagnen

Den här triangelformade lilla rackaren är en riktigt behändig radio med både stor skärm, skönt handtag och stark ficklampa, perfekt för den som vill ha en radio i husvagnen eller vid solstolen. 

Laddas upp på fyra sätt

Denna radion kan få el på fyra olika sätt. Det första sättet är genom veven som driver generatorn och laddar upp batteriet på det viset. Batteriet laddas då hyfsat snabbt tack vare att generatorn är ganska stark. Utöver veven kan du ladda upp den via solcellen, plugga in den till vägguttaget eller stoppa in AAA-batteriet. Detta innebär att du kan ladda upp den i alla situationer du hamnar i vilket är väldigt tacksamt. 

Något svag batteritid

Batteriet är dock sämre än exempelvis ovanstående modell och levererar fulladdat ungefär 10 timmars lyssnande, så om du ska lyssna mycket på platser där du inte kan ladda bör du istället satsa på en annan modell. 

Vitt och klart ljus från ficklampan 

Lampan lyser väldigt vitt och klart och är faktiskt mycket starkare än vad man först kan tro! Tack vare att batteriet är på 4000 mAh kan du lysa länge. Den här radion har också en SOS-knapp som gör att lampan börjar blinka SOS i morsekod. 

Tydlig skärm

Skärmen är väldigt stor och visar frekvens och batteritid. Du kan även plugga in din mobil och spela musik eller poddar via AUX-jacket som finns på baksidan vilket är trevligt vid lägerelden, middagen eller om du vill lyssna på din favoritpodd. 

Villageboom

Vevradio med solceller

billig vevradio med solceller

Mycket funktioner för pengarna

Den här modellen från märket Villageboom kan laddas upp på tre olika sätt, antingen genom solceller, vevdynamon eller eluttag. USB-laddare medföljer och vi rekommenderar att alltid ha den uppladdad. För att inte batteriet ska bli dåligt snabbt ska du även se till så att batteriet alltid har spänning i sig, det vill säga inte laddar ut. 

20 timmars lyssning

Radion har ett 4000 mAh-batteri som är starkt nog att ladda upp mobiler och även spela radio i upp till 20 timmar! Om du laddar mobilen blir batteritiden betydligt kortare, men då kan du bara ladda upp igen genom att veva vilket går ganska snabbt. 

Överfallslarm och enkel att använda, men något plastig

Den här radion har både ett överfallslarm och en SOS-signal som får lampan att blinka i morse. Nackdelarna med radion är att den är väldigt plastig vilket upplevs som låg kvalité, men det håller däremot vikten nere. En fördel är däremot att reglagen och alla funktioner är väldigt tydligt utplacerade och att radion är enkel att använda. Det är enkelt att bläddra mellan olika kanaler och att styra volymen vilket vi på dem allra billigaste radiorna annars upplevt är svårt och bökigt. 

Aolyka

Liten vevradio

liten vevradio

Fickstorlek

Ifall du är på jakt efter en riktigt liten och behändig vevradio till ett lågt pris är det här ett bra val. Denna radio är perfekt att ha på båten eller i köket och hängmattan i sommarstugan, men inte så bra om krisen kommer.

Okej batteritid och högtalare

Den får plats i både väskan, ryggsäcken och till och med fickan, så du behöver inte avse så mycket plats för att få med dig den. Den lilla storleken innebär dock ett avkall på batteritiden som är runt 7 timmar. Storleken gör även avkall på ljudkvalitén som lämnar lite att önska. Den spelar alltså inte musik så väldigt bra, men duger för de flesta att lyssna lite sommarmusik på eller liknande. 

Justera volym och frekvens 

Batteriet är på 2000 mAh, så den fungerar som en liten enklare powerbank och kan ladda upp en mobil ungefär en gång. Du byter kanal genom att vrida på den lilla cirkeln medan det andra likadana reglage styr volym. 

Solpanel

På ovansidan har du en solpanel som laddar både under sommaren och vintern. Den har dock svårt att ladda upp batteriet fullt och fungerar bäst som stödladdning när du inte använder radion. I fram finns en ficklampa och på sidan sitter dynamon. Men hur bra är mottagningen då? Den duger bra så länge du inte är i en dal eller under jorden, så vi skulle säga att den får anses vara okej! 

Bra för stugan

Så för vem är detta en bra radio med vev? Jo, den som söker en liten och billig variant till semestern att spela lite musik på samt i nödfall ladda mobilen med bör köpa hem den här! Om man vill få ut mer än så bör man fundera på att införskaffa sig en lite dyrare modell. 

Frågor och svar om vevradio-testet

Därför skriver vi en nödradio bäst i test

vevradio

Anledningen till att vi som resemagasin väljer att tipsa om olika bra vevradios är för att det är den perfekta prylen att ha med sig när man är på resande fot, oavsett om du ska campa och vill ha underhållning vid lägerelden, är på vandring och vill gå till musik eller ställa radion som väckarklocka, ha den att ladda upp enheter med eller kanske lyssna musik på stranden. Användningsområdena är nämligen väldigt många när man är på utflykt, har semester eller befinner sig i skog och mark. Dessutom kommer den väl till pass om strömmen går eller om krisen kommer!

Hur gjorde vi detta vevradio test?

För att utse nödradio bäst i test har vi gått igenom ett stort antal dynamoradios på marknaden. Här nedan är kriterierna vi har kollat på när vi sållat ut dem allra bästa modellerna:

Kvalitén

Det första vi kikat på är kvalitén. Hur känns radion i handen? Vi vill att den ska uppfattas som robust och tålig samt vara skön att hålla i eller hänga runt handleden. Dessutom är känslan på reglage viktiga. Veven måste vara stark och tåla att vevas hårt med, det får inte finnas några tendenser på att den kommer knäckas eller gå av.

Även känslan i övriga reglage är viktigt. Det ska vara enkelt att byta frekvens eller juster volymen och att slå på lampan ska också vara enkelt och knappen ska vara enkelt att komma åt. Ifall man är osäker på vad respektive knapp gör ser vi även gärna att det står en förklaring på dem, exempelvis ”AV/PÅ”.

Mottagare 

Det mest primära med en radio är ändå att den ska få in mottagning, helt enkelt att du ska komma åt dem frekvenser som finns och att det ska vara enkelt att hitta dem. Generellt sett kan man säga att desto lägre antennen är, desto bättre mottagning får du. På dem dyrare varianterna har du mottagning i källare, garage och bergrum, men även på fjälltoppar och i dalar. Går du på dem billigare sorterna får du dock räkna med att mottagningen kommer svikta mycket under jord och i vissa fall vara helt obefintlig.

Hur bra tål den väta?

Det är inte ovanligt att man någon gång tillsammans med sin nödradio kommer vara med om lite sämre väder, exempelvis en regnskur som snabbt drar in när man vandrar eller liknande. Då är det viktigt att radion står emot väta och inte går sönder så fort den utsätts för vatten. De flesta radios i detta test står därför emot fukt och stänkt, men ingen står emot att doppas helt! 

Batteritid

Att ha lång batteritid på sin trådlösa radio är självfallet en riktigt viktig aspekt. I det här testet finns det ingen radio som har under 7 timmars batteritid. De flesta ligger runt 10 och vissa har ända upp till 30 timmars lyssnande. Sätter du på ficklampan samtidigt får du oftast räkna med att ungefär en tredjedel av batteritiden förkortas, alltså inte så mycket. 

Solcell

Vi tycker att solcell på sin dynamoradio är en riktigt bra grej eftersom man då kan stödladda den i fönstret, på stranden, båten eller ha den hängandes på ryggsäcken under vandringen och låta den få el. Vi har därför haft solcell som ett tungt kriterier och de flesta produkter i denna guiden är utrustade med en solcell på ovansidan som laddar både under vintern och sommaren, även fast det går betydligt fortare under sommaren! 

Ficklampa

Självfallet ska en radio med vev även ha en ficklampa. Det tycker i alla fall vi! Ficklampan kommer väl till pass oftare än vad man anar, oavsett om det handlar om ett strömavbrott eller om man reser, är på roadtrip eller tågluffar. Därför har alla ovanstående radios en ficklampa inbyggd, oftast i fram. Vissa modeller har även läslampa och arbetsbelysning, perfekt om man ska laga mat eller springa ut på dass om natten.

Sangean MMR-99 har även en röd lampa som är väldigt fiffig om mörkret har fallit. Då kan du läsa kartor och kompass utan att förstöra ditt mörkerseende samt utan att dra åt dig onödig uppmärksamhet. 

Nödradio med USB

En annan självklarhet för en sådan här typ av produkt enligt oss är att den ska gå att ladda mobilen med via USB, alltså fungera som en powerbank. Detta underlättar i väldigt många situationer och gör att du alltid har en plan b ifall batteriet skulle börja sina och du har radio med dig. Vi vill dock poängtera att det i princip inte går att ladda mobilen från en vevradio med tomt batteri och sitta och veva, det kommer ta väldigt lång tid. Du måste alltså redan ha batteri på vevradion, så se till att ladda upp den för att sedan ladda mobilen! 

Hur många olika sätt kan man ladda den på?

Vi har redan nämnt solceller, och att veva med dynamo känns självklart när det är just en nödradio med vev. Men det finns andra sätt att få el till denna typ av produkter och därför kan du ladda alla testets rekommenderade radior med USB-sladd när du väl har tillgång till ett eluttag. Vissa går även att stoppa in AAA-batterier i vilket är perfekt som en reserv om man behöver el direkt och inte vill ladda eller veva. 

Prisvärd?

Något som är väldigt viktigt är självfallet att produkten man köper känns prisvärd. Prisvärd för oss innebär att det man har köpt känns motsvarig till vad det kostade och gärna ännu lite bättre. Alla produkter du hittar ovan anser vi prisvärda eftersom de levererar som man tänker sig att de ska göra utifrån prislappen och sedan ytterligare lite bättre. 

Test nödradio - hur många modeller gick vi igenom?

I vårt test av nödradio gick vi igenom strax över 20 olika modeller i olika prisklasser, från olika återförsäljare och i olika storlek för att på så sätt kunna hitta något som passar alla oavsett om man ska ha med sig den på fisket, till sommarstugan, under vandringen eller som förberedelse inför en kris. 

Varför ska man ha en radio med vev?

Prepping

Det finns många olika användningsområden för en radio med vev och därför finns det också många skäl till att köpa den. För de flesta hundar det främst om prepping, det vill säga att vara förberedd ifall krisen kommer. ”Krisen” kan vara olika scenarier.

Om hesa Fredrik ljuder ska man som bekant gå in och stänga fönster och dörrar för att sedan slå på P4 och lyssna till VMA. Men om elen är utslagen så går det inte att få igång någon radion, och det är här som vevradion kommer in i bilden! 

Vid exempelvis en storm är risken för att elen slås ut stor. Det kan vara träd som blåser ner och förstår elnätet eller översvämningar. En annan kris som kan uppstå är stora bränder som också riskerar att elen försvinner. Då kan du veva igång din radio och sedan lyssna på hur läget ser ut.

Vandring

Tycker du om att vara ute i skog och mark och vandra? Vad härligt! I dessa tillfällen kommer en dynamoradio också väl till pass! Den kan du nämligen ladda upp mobilen med under vandringen, lysa upp tältet med om natten och självfallet njuta av bra underhållning från när du ligger i tältet efter en dags gående eller kanske under tiden du faktiskt vandrar. Tänk på att köpa en radio med bra mottagning om du ska ha den till vandring i berg och dalar eftersom dem miljöerna sätter ännu större krav på att mottagningen är bra! 

Båtsemester

Om du brukar åka ut med båten på sjön, antingen under längre perioder eller bara under dagen, så kan det vara trevligt att ha med sig en radio som underhållning. Här är det även extra praktiskt att köpa en radio som går att koppla till mobilen antingen via AUX eller BlueTooth och lyssna egen musik eller podd via mobilen. På en båtsemester kommer också solcellerna extra väl till pass!

Lyssna sommarprogram i hängmattan eller på landstället

Friheten att kunna ta med radion ut i hängmattan, på balkongen eller till landstället utan att vara beroende av en elsladd är väldigt skönt om man tycker om att få sällskap av radioprogram och lyssna på bra musik. Speciellt under sommarhalvåret när en massa bra program får man stor nytta av den här friheten. 

Vad är VMA?

Lyssna VMA via radio

VMA är förkortningen för ”Viktigt meddelande till allmänheten” och sänds alltid på radiokanalen P4 i händelse av kris, olycka eller naturkatastrof. Via VMA får man reda på all viktig information som är viktig att känna till för att klara sig så bra som möjligt genom krisen. 

Denna information kan exempelvis vara om det har upprättats något ställe där man kan hämta vatten och mat, om man ska ta sig till något skyddsrum, hur länge situationen förväntas pågå och så vidare. 

Eftersom radion är ett väldigt säkert sätt att sända på kan du vara säker på att du kommer få reda på vad det är som har inträffat via VMA. Se därför alltid till att ha en radio hemma, ännu hellre en nödradio. Om du köper en liten rejälare modell kan du även använda den i vardagen och under semestern och får därför ännu mer valuta för pengarna! 

Om du vill läsa mer om vad VMA är för något så kan du göra det på MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Där hittar du allt du behöver veta.

Hur ofta ska man ladda sin nödradio?

Vi rekommenderar att man har sin radio laddad och redo hela tiden ifall krisen skulle slå till och man behöver ta till av ett VMA. Ladda din radio till fullt batteri ungefär var tredje månad för att på så sätt kunna vara säker på att den har laddning om du snabbt behöver ta fram den och slå på radion. Detta innebär att ifall du förvara din radio i exempelvis en bug out bag, så ska du ta fram och ladda den en gång i kvartalet.

Att ha den laddad hela tiden gör den inte bara förberedd för kris utan även redo att spontant användas i trevliga situationer, exempelvis om man får för sig att ge sig ut på picknick och vill ha lite underhållning med sig.

Hur länge måste man veva en radio för fullt batteri?

Hur länge du måste veva innan batteriet är fullt beror på vilken modell du har. Det kan handla om allt från tre till sju timmar. Desto dyrare radio du har köpt, desto bättre kommer generatorn vara och därmed kommer dem ladda snabbare. 

På dem bra modellerna så ger tio minuters vevande ungefär en timmes lyssnande. På dem lite billigare ger tio minuters vevande ungefär 30 minuters lyssnande. Detta innebär att du inte behöver veva så mycket för att lyssna på musik och program, men vill du däremot ladda din mobil kommer du behöva veva betydligt mer.

Vilken radio ska man lyssna på vid kris?

Vid en kris, exempelvis om hesa Fredrik ljuder eller om du upplever något annat konstigt, ska du gå in, stänga fönster och dörrar och lyssna på P4 för att få senaste nytt om hur läget ser ut. P4 sänder lokalt och har master som fungerar även om elen går, så där kan du alltid få reda på hur läget ser ut. 

Vilken vevradio är bäst i test?

Sangean MMR-99 och Sangean MMR-88 är dem bästa vevradiorna du kan köpa tack vare dess goda kvalitet, mottagning, långa batteritid och starka ficklampa. Den har också smarta funktioner såsom insomningstimer och väckarklocka. MMR-99 har även en röd lampa för att läsa kartor och liknande i mörkret utan att förstöra mörkerseendet. 

Att tänka på när du ska hitta bästa vevradion

Vart kommer du befinna dig när du använder radion?

Lyssna under marken, i en dal eller i sommarstugan?

Vart tror du att du kommer befinna dig när du använder din radio? Denna fråga är något du bör tänka igenom när du väljer din radio. Du bör nämligen göra olika val beroende på om du endast ska ha den i sommarstugan kontra om du vill kunna ha mottagning på vandringen, fjället eller i ett skyddsrum. 

Mottagning i skyddsrum 

Om du bor i en stad och krisen kommer är det väldigt stor sannolikhet att du kommer ta dig till ett skyddsrum som befinner sig i ett bergrum under jord. Detta betyder att din radio måste kunna få in mottagning även där för att du ska kunna få senaste uppdateringar om läget du befinner dig i.

Det är inte många radios på marknaden som faktiskt klarar av att ta emot radiosignaler på ett bra sätt. Sangean är egentligen den enda modellen som klarar av det av dem varianter du kan köpa idag, något som innebär att den enligt oss är ett ganska självklart val.

Sangean bäst mottagning

Sangean kan ta emot signal till åtminstone 15 meter under marken, oftast längre än så. Detta gäller även om du ska ha med dig radion upp på fjället eller ned i en dal, exempelvis om man vandrar.

Hur bra signalen är beror helt på mottagaren och antennens längd. För att sammanfatta innebär detta att ifall du bor i stadsmiljö och vill ha en nödradio som faktiskt kommer ha signal i det troligaste nödscenariet vid kris, nämligen att du kommer sitta i ett bergrum under jord, så är det Sangean som gäller.

Ska du istället enbart ha radion till att lyssna radioprogram och musik på i sommarstugan eller på stranden så fungerar dem andra varianterna bra. Vid vandring rekommenderar vi fortfarande Sangean!

Kommer du använda ficklampan?

Ytterligare en fråga du bör ställa dig är: vad behöver jag för ficklampa? Det är nämligen så att dynamoradios idag kommer med ficklampa, i alla fall alla varianter i den här köpguiden. Det vanligaste idag är att man har några små ficklampor hemma som går på batterier, och om elen försvinner under en längre tid och man har glömt köpa batterier till sina ficklampor så kommer det bli jobbigt och svårt att se.

Dem lite dyrare radiorna har betydligt starkare ficklampa vilket kommer väl till pass i många tillfällen och som alltid är bra att ha, men om du redan nu vet med dig att du inte kommer använda ficklampan så är det här inte något du behöver lägga så stor vikt vid.

Vilket batteri är bäst?

Vad innebär mAh?

Hur många milliampere, eller mAh som det står på batteriet, behöver man? Desto högre mAh du har på ditt batteri, desto fler saker kan du ladda samtidigt och desto fler gånger kan du ladda upp dem per laddning. Detta innebär också att du får längre lyssningstid med radion och kan lysa med lampan längre. En radio med låg mAh kan dock ha lång lyssningstid på radion men batteriet kommer dräneras snabbt om du laddar upp en mobil.

Sangean MMR88 har litet batteri

Sangean MMR-88:an har det minsta batteriet vilket innebär att den tar slut snabbt om du ska ladda en mobil. Däremot är radion otroligt energieffektiv och du får ut hela 16 timmars lyssnande. Du får dock ut strax över en mobilladdning och tack vare att du snabbt vevar upp batteriet igen tack vare den starka generation så går det ändå att ladda din enhet effektivt. 

Sangean MMR99 har bäst batteri

Vill du istället ha en radio som powerbank är det Sangean MMR-99 du bör köpa. Den har hela 2600 mAh vilket innebär att den kan ladda en och samma mobil flera gånger om, eller ladda mobiler till hela familjen. Det tar dock väldigt lång tid att veva igång en mobil som är inkopplad om radions batteri är slut vilket innebär att laddning av mobil endast bör ske i nödfall, alternativt när radions batteri är välladdat. 

Batteriet på Sangean MMR88 kan du ta ut och byta. Det är ett litet blått batteri som sitter bakom en lucka. Batteriet på MMR99:an är däremot inte möjligt att plocka ut via någon lucka utan det sitter integrerat i radion. Det går att byta hos en teknikverkstad, men det är inte aktuellt förrän många år. 

Att ladda upp sin radio

Det finns tre sätt att ladda upp vevradios på:

 1. Via laddare i vägguttag
 2. Via den inbyggda solcellen (om sådan finns)
 3. Via dynamon / veven
 4.  

Vi nämnde ovan att det är väldigt svårt att ladda upp en mobil genom att sitta och veva, men det du däremot absolut kan göra, och som tanken är med veven, är att den laddar upp så du kan lyssna samt lysa med ficklampan. För att batteriet ska laddas när du vevar måste du hålla en hastighet av minst 100 varv per minut, annars kommer inte rörelseenergin räcka till. Detta innebär att ergonomin på veven blir viktig.

Dem lite dyrare varianterna har en skönare vev som dessutom är mer robust, medan dem billigare varianterna har en mindre vev som i längden kan bli lite jobbigt att arbeta med. Alla vevar i den här köpguiden kan vi dock rekommendera som bra och sköna att jobba med. I dem lite dyrare varianterna får du ungefär 1 timme och uppå lyssningstid per 10 minuter vevande, medan du i dem billigare modellerna får ungefär 40 minuter.

Om du ska använda batteriet till att ladda upp mobilen bör det vara välladdat när du stoppar in mobilen. Det kommer som sagt inte gå att sitta med tomt batteri i radion och sedan veva för att på så sätt ladda mobilen genom radiobatteriet. 

Ta hand om batteriet

För att få batteriet att hålla så länge som möjligt ska man se till att batterier inte laddar ur och förlorar sin spänning. Om du inte ska använda din radio i vardagen utan vid utflykt eller kris bör du därför förvara dem fulladdade och sedan titta till dem varje kvartal, det vill säga var tredje månad, och då också ladda upp dem till fullt. 

Batteriet ska aldrig förlora spänning eftersom det då i slutändan kan börja läcka batterisyra som förstör det. Det är dock ovanligt om du köper en kvalitetsapparat, men batteritiden förlängs ändå om du håller batteriet laddat. 

Om du har solceller är det perfekt att låta det stödladda i fönstret när du inte lyssnar på musik eller program. Då håller sig batteriet fräscht och du kan dessutom alltid lyssna, exempelvis om du spontant bestämmer dig för att gå till stranden eller ut i naturen och vill lyssna musik, då är det synd om batteriet är slut!

Uppladdningsbar radio på resan, vandringen och stranden

Vi på Resandefot är ett resemagasin och tipsar därför om resmål och produkter att ha med på resan. Varför tipsar vi då om en radio med vev? Jo, för detta är nämligen en produkt som kommer väl till pass när man är på äventyr, resande fot, bilsemester eller vandring. Den är perfekt att ha med på stranden och lyssna musik på samtidigt som den laddar via solceller och man kan få ström till mobilen.

Den är dessutom grym att ta med på vandringar och ha hängandes på ryggsäcken där den soliga dagar laddar. Sätt sedan på radion när ni sitter och vilar, är i tältet eller vandrar. Även på tågluffen eller roadtrippen är det kul att ha med en radio och lyssna på utländska kanaler, både höra deras musik och ifall man kan språket även lyssna till deras program.

Det här är helt enkelt en väldigt fiffig pryl som kommer väl till pass om man vill ha underhållning och möjlighet att ladda batterierna till telefonen vart man än går. Om du ska flyga är det dock viktigt att kolla upp vad som gäller för din vevradios batteri, eftersom batterier på flygplan är strikt kontrollerat för att det inte ska börja brinna ombord. 

Lär känna din radio

Även om du enbart ska använda din vevradio i händelse av kris så är det viktigt att förstå hur den fungerar, därför bör du ta med den ut i skogen, till stugan eller sitta och lyssna i köket för att bekanta dig med den och lära känna funktioner och prova veva och ladda mobilen. 

Det medföljer alltid instruktionsbok, så läs gärna den eller lär genom att prova dig fram. Man pratar ofta om att känna sin utrustning när det gäller prepping och förberedelse för att när den faktiskt behöver användas ska man inte behöva sätta sig in i hur den fungerar. Att känna till vad man har och hur det fungerar är alltså en stor trygghet! 

Mer om nödradio

Sangean - ett världsledande märke

Sangean bästa vevradiomärke

Under första halvan av 70-talet skapades märket Sangean i Taiwan. Deras vision var att göra radios som höll länge, hade bra mottagning och som låg i framkant vad gäller teknik. Ända sedan dess har de varit världsledande på marknaden vad gäller små radioapparater, både med och utan vev. 

Idag har de tillverkat den bästa dynamoradion som någonsin har funnits, nämligen modellen MMR-99. Den har allt man kan behöva, och alla funktioner är noggrant utvalda för att faktiskt komma till användning när man är ute på semester, i skogen eller om krisen kommer.

Vi tycker att Sangean är ett häftigt märke eftersom de djupdykt så i en ganska smal nisch och sedan lagt ner väldigt mycket tid och resurser på att utveckla tekniken inom just det området. Ifall du väljer att köpa en Sangean kan du lita på att den kommer hålla bra och länge!

Hur fungerar en nödradio?

Nödradio kan även kallas dynamoradio där dynamo är förklaringen på hur den fungerar. Dessa typer av radioapparater drivs på ett eget batteri som sedan kan laddas upp via att du genom en vev genererar rörelseenergi som sedan omvandlas till elektricitet av en generator. 

Detta innebär att så länge du kan veva kan du skapa el till batteriet, något som är väldigt fiffigt vid alla situationer där du vill få information eller underhållning utan att ha tillgång till extern strömkälla, exempelvis om du är på resande fot.

Till en början drev batteriet enbart radion, men idag driver dem även i regel en ficklampa i fram samt kan ladda upp mobila enheter via USB-porten, precis som en powerbank. Man kan därför säga att dessa apparater fungerar som en radio med powerbank! 

Utöver veven kan man även ladda via solceller på dem flesta enheter, och via vägguttaget på alla. Några har även stöd för AAA-batterier! 

Varför är radio så säkert?

Radion är det säkraste sättet att ta till sig information på. Anledningen till det är tack vare att radiomaster i regel har en egen generator som kickar in i händelse av strömavbrott. VMA kan alltså sändas även om elen skulle gå på grund av storm, översvämning eller liknande. I kristider såsom krig har även radion visat sig vara det absolut bästa sättet att både sända ut och ta emot information på. 

Det största hotet mot en radiomast är om någon aktivt förstör den genom att exempelvis bomba den. Har du en radio med lång antenn och bra mottagare kommer du dock med stor sannolikhet kunna koppla upp dig mot flera andra master i närheten än just den som är närmast. 

Hur bra laddar solcellerna?

Majoriteten av modellerna i detta test är utrustade med solceller som laddar upp batteriet. Generellt kan vi säga att desto dyrare variant du köper desto bättre solcell får du. Gemensamt för alla är dock att de fungerar väldigt bra under en varm sommardag. Stor skillnad märker man först under vintern eller när det är svagare sol. Då är dem billigare radiorna ganska dåliga på att ta vara på solenergin medan exempelvis Sangean tar till sig den bättre, även om det tar lång tid.

Solcellerna är perfekt för att stödladda batteriet med, det vill säga låta det underhållsladda antingen när du spelar eller när du inte använder den. Under en varm sommardag tar det cirka 3 timmar till full laddning om man har den i solen och radion är avstängd. 

Vi tycker därför det är ett smart val att köpa en modell med solcell om man vet mig sig att den kommer användas mycket under sommaren, exempelvis när man ligger ute och solar i naturen. Då kan du även passa på att ladda mobilen via den soluppladdade radion! 

När du inte använder din vevradio kan du låta den stå i fönstret där du har solläge för då kommer batteriet aldrig ladda ur vilket innebär att det kommer hålla längre. Då slipper du tänka på att stödladda, och kan dessutom alltid slå på och lyssna!

Köpa vevradio - hur mycket pengar?

Vad ska du ha den till?

Hur ska man tänka vad gäller pris när man ska införskaffa sig en ny modell? Vi skulle säga att att du måste fråga dig själv vad du ska använda radion till. Ifall du kommer vilja lyssna mycket och gärna bör du satsa på en lite dyrare variant, detta eftersom dem både har längre batteritid, bättre ljud och klarare mottagning.

Radion till prepping

Om du ska ha radion till prepping bör du även gå på en lite dyrare modell främst eftersom dem har markant bättre mottagning under jord, så långt som 15 meter ner i ett bergrum. De har även längre batteritid, laddas upp snabbare med veven samt är mer robust och tålig mot väder och vind.

I sommarstugan eller på båten

Ifall du ska befinna dig på en plats där mottagningen är bra, exempelvis under svensk sommarsemester, så går det bra med en lite enklare modell,  förutsatt att du är beredd på ett sämre ljud. Köp gärna en modell med solcellsladdning! 

Under vandringen

Vi vurmar verkligen för att ha med en radio under sin vandring eftersom det är en perfekt underhållning både under tiden man går på leden, när man stannat för att laga mat och när man ligger i tältet innan det är dags att sova. Dessutom fungerar dem som ett extra-batteri till sin mobil så att man alltid har el att ringa om något skulle hända. 

Under vandringar är det inte ovanligt att man går i en svacka eller högt upp på en kulle eller berg. Då ställs det högre krav på mottagaren och därför är en finare modell att rekommendera. Missa inte heller att inhandla en variant med solcell så att du kan hänga den på ryggsäcken under sommaren och låta den ladda medan du går!

Du får vad du betalar för

Sammanfattningsvis så är denna produkt precis som vilken annan som helst. Du får verkligen vad du betalar för, så om du önskar bra ljud och mottagning, batteritid, men även en rejäl ficklampa och ett robust yttre så är det värt att investera dyrare. Du kommer med all sannolikhet tacka för det både på båten, vandringen och hemma i hängmattan, men viktigast kommer du aldrig ångra det om krisen kommer och det verkligen gäller att uppdatera sig. 

Vevradio som högtalare

Moderna och lite bättre modeller går även att använda som en högtalare att spela egen musik, podd och radioprogram från. Det vanligaste sättet att strömma från mobilen till radion är via AUX. Då krävs det att du har en AUX-kabel som du sedan kopplar in till radions baksida. Detta finns exempelvis på Sangean MMR-88.

Några har istället BlueTooth och fungerar då verkligen som en högtalare att ha med på stranden, vid grillen eller i bakgrunden vid middagen. Sangean MMR-99 har just BlueTooth-uppkoppling och dessutom en ganska bra högtalare där både basen och diskanten är klart godkänd. Den spelar både bra på hög och låg volym. 

Att köpa en modell som har just AUX eller BlueTooth ökar sannolikheten för att man kommer använda den oftare vilket vi tycker är bra. Det är inte alltid att man tycker det som sänds på radion är bra eller att man ens har mottagning och då är det perfekt att kunna koppla upp sig och välja själv vad som spelas! 

Vad är skillnaden på FM- och digitalradio?

FM-radio är ett äldre sätt att sända radio på. Med en FM-radio behöver du oftast manuellt vrida mellan dem olika frekvenserna som kan visas både på en digital display och med hjälp av en analog nål. Med FM-radion letar du dig fram för att hitta olika kanaler och om du rör mycket på dig kommer du behöva ändra manuellt. 

Det finns dock FM-radios som hittar kanalerna själva, exempelvis Sangean MMR-88. Då är den enda skillnaden mot en DAB att ljudet är något sämre, lite krispigare och har ett mer klassiskt radioljud.

En digitalradio, eller DAB som det också förkortas, letar istället alltid upp dem radiokanaler som finns tillgängliga av sig själv. Med en DAB är det vanligaste att du har en digital skärm och sedan bläddrar med pilar. Då stannar den för varje tryck på en frekvens där det finns en radiokanal. Det här är väldigt skönt och praktiskt i längden! Dessutom så är det billigare att sända DAB då det krävs mindre energi.

Om du vill läsa mer om vad en digitalradio är för något så har SVT skrivit en bra artikel som är värd att spana in. Där får du ännu mer information! För dig som lyssnar kommer du dock främst märka någon markant skillnad vid själva valet av radio vilket innebär att det kan vara värt att investera i en variant med DAB. Då kan du även läsa meddelanden i skrift via displayen som radion skickar ut. 

Perfekt present

Om du går runt och klurar på en present till någon som tycker om att resa, vandra, vara ute i trädgården och gillar musik eller som skulle kunna förbereda sig inför en krissituation lite bättre så är det här en ypperlig present! 

Radion kan agera både hemmaflyttarpresent till någon som ska skapa ett eget hem och kan ha stor nytta av en radio i köket, studentpresent, julklapp eller födelsedagspresent. Den är inte heller helt dum som fars- eller morsdagsgåva. Den är dessutom lite nytänkande!

Liknande inlägg:

 • All Post
 • Asien
 • Boende
 • Europa
 • Nordamerika
 • Restips
 • Sydamerika
  •   Back
  • Grekland
  • Danmark
  • Norge
  • Island
  • Sverige
  • Österrike
  • Frankrike
  • Italien
  • Schweiz
  • Storbritannien
  • Tyskland
  • Spanien
  • Tjeckien
  • Portugal
  • Polen
  • Lettland
  • Estland
  • Irland
  • Ungern
  • Belgien
  • Finland
  • Bosnien
  • Kroatien
  • Nederländerna
  • Luxemburg
  • Montenegro
  •   Back
  • Colombia
  • Chile
  •   Back
  • Sverige
  • Storbritannien
  • Tyskland
  • Spanien
  • Thailand
  • Österrike
  • Danmark
  •   Back
  • Japan
  • Kina
  • Thailand
  •   Back
  • USA
  • Kanada

Om oss

Logga

Webbplatsen för oss som älskar att resa

Hos resandefot hittar du de senaste resetipsen som kommer göra din semester smidigare och roligare.

Upptäck mer

 • All Post
 • Asien
 • Boende
 • Europa
 • Nordamerika
 • Restips
 • Sydamerika
  •   Back
  • Grekland
  • Danmark
  • Norge
  • Island
  • Sverige
  • Österrike
  • Frankrike
  • Italien
  • Schweiz
  • Storbritannien
  • Tyskland
  • Spanien
  • Tjeckien
  • Portugal
  • Polen
  • Lettland
  • Estland
  • Irland
  • Ungern
  • Belgien
  • Finland
  • Bosnien
  • Kroatien
  • Nederländerna
  • Luxemburg
  • Montenegro
  •   Back
  • Colombia
  • Chile
  •   Back
  • Sverige
  • Storbritannien
  • Tyskland
  • Spanien
  • Thailand
  • Österrike
  • Danmark
  •   Back
  • Japan
  • Kina
  • Thailand
  •   Back
  • USA
  • Kanada

Kategorier

Edit Template
Logga

Resandefot är det digitala resemagasinet för dig som söker en välplanerad semester fylld med de bästa tipsen som gör din semester oförglömlig. Vi skriver aktivt om olika destinationer och tips inför resan.

Sök