Weekend i Europa: bästa resmålen

Att åka på weekend i Europa är verkligen härligt, men vilken är den bästa weekend Europa har att erbjuda? 

I den här guiden ger vi våra allra bästa tips i 6 av Europas bästa weekendstäder. Här hittar du allt du inte får missa på din resa, från små smultronställen till många av de sevärdheter Europa har att erbjuda. Resorna passar oavsett om du 

Vilka städer ska man besöka i Europa?

Europas städer erbjuder väldigt mycket olika upplevelser. När du väljer vart du vill åka är det bra att göra research om olika platser. Gillar du sol och bad eller föredrar du historia? Söker du tunga nattklubbar och bra restauranger eller är det viktigaste bra shopping? Oavsett vad du vill att ditt resmål i Europa ska erbjuda kommer du hitta något som passar dig i den här guiden! 

Vad är en weekendresa?

Innan vi börjar vill vi klargöra vad en weekendresa är för dem som undrar. Weekend kommer från engelskan och betyder veckoslut. När man pratar om weekendresor syftar man på en resa som sträcker sig under veckans slut, vanligtvis torsdag till söndag. På så sätt får du med både fredag och lördag  samt behöver bara ta ledigt två dagar. Weekendresor är en väldigt populär resform för att bryta vardagen och få koppla av och se en ny plats. 

London

Det här är en av Europas finaste och mest kända städer. Det finns många saker att göra i London och staden lämpar sig utmärkt för en weekendresa.

saker att göra i London

Oavsett om du söker sena kvällar på puben, fotbollsmatcher, konserter, lugna promenader, sevärdheter eller god mat så levererar London. England huvudstad har lika många invånare som hela Sverige och ibland kan det helt enkelt vara nyttigt att komma ur sin bubbla en weekend och åka till en större plats för att nå lite nya perspektiv och inte minst: koppla bort vardagen en stund.

Parker och pubar

Bege dig till Regent’s eller Hyde Park om du vill läsa en bok, kolla på en fin trädgård eller bara gå en lugn promenad. Det hippa och liberala området Camden Town är ett bra ställe för den som vill handla på marknad, kolla på folk eller dricka öl i cool miljö. 

I Camden ligger också kultpuben The Hawley Arms dit bland annat Amy Winehouse brukade gå när hon levde. Klientelet är minst sagt häftigt och både maten och ölet smakar bra. Ett ställe dit dem lokala Londonborna går när de vill puba helt enkelt. 

Homeslice Neal’s Yard

Det finns många bra restauranger i London. Om du tycker om pizza är en middag på Homeslice Neal’s Yard verkligen att rekommendera. Här får du in enorma pizzor som utan problem räcker till 2-3 personer. Du kan be att få pizzan med en typ av topping på ena halvan och en annan på den andra så blir det två pizzor i en. Ölen är kall, stämningen på topp och pizzorna varma och bakade med ett extra stort (bokstavligt talat) mått kärlek. Du hör ju, en sådan middag kan inte gå annat än bra.

Scott’s

Vill du istället äta fine dining är Scott’s en av Londons bästa restauranger. Här äter du enormt vällagad mat från havet på en mysig uteservering under Londons himmel. Scott är känt som ett ställe där gästerna glömmer bort sina vanliga liv och bara har maten, drycken och sällskapet i fokus. 

Koko

Vill du klubba är Koko en återkommande favorit bland alla nattklubbar i London. Koko är Englands motsvarighet till Berns fast finare, större och bättre stämning. Dansa hela natten under kristallkronor och bland bladguld som om det inte fanns någon morgondag! 

Tate Modern

Tate Modern, Englands nationella konstmuséum, är en plats både för konstintresserade och dem som inte bryr sig så märkvärdigt. På tionde våningen finns nämligen en enormt fin utsikt över London och eftersom inträdet är gratis kan den som inte gillar konst åka hit bara för att kolla på alla dem kulturella människorna samt vyn över London från tionde våningen.

Om man inte tycker om konst kan det även vara kul att kolla på några verk och försöka motivera för sig själv eller sitt sällskap varför man tycker som man tycker. När man väl börjar gräva brukar man inse att det finns betydligt mer känslor att ta på än vad man tidigare trott.

Stockholm

Att ta en skön weekend i Stockholm går inte av för hackor.

Man måste inte lämna landets gränser för att ha en riktigt bra weekendresa. Vi tycker faktiskt inte att man kan prata om weekendresor i Europa utan att nämna Sveriges huvudstad som är fin året om, kryllar av intressanta museer, restauranger med bra mat, aktiviteter och pubar. Här är våra 6 bästa tips på saker att göra i Stockholm!

Fotografiska

Fotografiska muséet vid Slussen håller verkligen världsklass. Här ställs olika världskända fotografer ut och scenen är bred, allt från personporträtt och naturbilder till arkitektur och historia. Allt i en häpnadsväckande lokal med stora fönster som vätter ut mot Stockholm och Saltsjön. Muséet har öppet till sent om kvällarna och huseras av en högklassig restaurang, så det fungerar lika bra att vara här under dagen som att ta en helkväll med mat, dryck och utställning.

Millesgården

Millesgården på Lidingö är en riktig pärla som många missar när de besöker Stockholm. Det är ett muséeum upprättat i den världskände konstnären Carl Milles bostad där hans verk står utställda. Du hittar statyer, modellbåtar, vaser och en underbar trädgård, allt inkapslat i ett fantastiskt hem beläget på en underbar plats. Vi rekommenderar att göra besöket på den finaste dagen eftersom trädgården och utsikten är storslagen.

Kungshallen

Kungshallen är en utav Stockholms främsta kulturarv. Här finns massor av bra restauranger såsom Bricks Burgers för den som tycker om steakhouse eller Grekisk Grill & Bar med vällagat från det Grekiska köket. På bottenvåningen hittar du mer streetfood, på första plan bra lunchställen och på andra plan lite finare ställen för den som vill äta en lite lyxigare lunch eller bra middag.

Wasahof

Det här är en av Stockholms bästa restauranger. På den lilla bistron äter du prisvärd och vällagad fransk mat bland mysiga tavlor och personlig service. Detta var Astrid Lindgrens stammisställe när hon ville gå ut och hennes bord finns faktiskt kvar än idag. På lördagar har de opera i lokalen för den som gillar sådant. Vinlistan är i Fransk anda lång och bred! Det fantastiska med denna historiska krog är också att den lockar ett sådant bred klientel. Vissa kvällar firar både 25- och 75-åringar födelsedag här samma kväll och det säger en del!

Engelen

Engelen är en klassisk krog på Söder för den som vill äta gott till livemusik. Inredningen är Engelsk och de har ofta liveband som spelar allt från country till blues. Ät en god plankstek eller ta in en kall i baren och snacka lite skit! 

Skinnarviksberget

Uppe på Skinnarviksberget bjuds du på en av stadens vackraste utsikter. Detta är innerstadens högsta naturliga punkt och lämpar sig perfekt för en picknick, en promenad eller att bara sitta och kolla på folk och naturen om vartannat. Absolut en plats du bör ta dig till! 

Köpenhamn

Vår liberala grannhuvudstad! Men vad finns det för saker att göra i Köpenhamn?

Danmarks huvudstad är ett klassiskt resmål för en weekendresa. Här är stämningen mer liberal och öppen än i Sverige och arkitekturen är underbar. Köpenhamn är både för dig som vill få lite andrum och för dig som vill festa till sent på morgonen! 

Christiania

Vad är Christiania? Jo det är en fristad belägen mitt i Köpenhamn. Området tillhörde förut av dansk militär och var avspärrat samt övergivet. Några liberala fritänkare tog sig friheten att klippa sönder staketet och bosatte en av områdets baracker. Detta spred sig sedan och idag har området förvandlats till en fristad. Eftersom det inte har rådit några byggnadsregler här är arkitekturen riktigt intressant. Christiania är mest känt för dess försäljning av cannabis och hasch, något som sker helt öppet vid olika stånd. Hit kommer allt från danska medelålders män på cykel till turister och pensionärer för att köpa till privat bruk. Det råder fotoförbud på området, så respektera det och strosa sedan runt i den här sköna stadsdelen. 

Botanisk Have

botaniska trädgården i Köpenhamn

Av saker att göra i Köpenhamn är Botaniske Have en av våra största rekommendationer. Mitt i smeten ligger Botaniska Trädgården, en otroligt naturskön plats där atmosfären är lugn och stillsam. I Palmhuset kan du gå runt bland exotiska växter och små grodor. Gå sedan till Sommerflughuset, eller fjärilshuset som det heter på svenska, där du släpps in i ett rum som kryllar av fina fjärilar. 

Att promenera runt i den stora parken är både vackert och avkopplande. Det finns rikligt med bänkar runt om för den som vill sitta ner och slappna av, läsa en bok eller lyssna musik.

Statens Museum for Kunst

Söker du ett konstmuseum i Köpenhamn är det statliga kostmuséet för dig. Det är en stort gammal byggnad fylld med breda samlingar av konst från olika tidsepoker samt tillfälliga samlingar. Muséet är verkligen stort, så om du vill se allt utan att behöva stressa rekommenderas att vara här i god tid. 

Mikkeller & vänner

Det här är utan tvekan en av Köpenhamns bästa pubar. Med över 40 stycken öl på tapp och hundratals flasköl kan man verkligen botanisera i olika sorter. Du kan beställa både provsmaksglas eller stora glas. Personalen och bartendrarna är dessutom supertrevliga!

Bakken

Bakken är ett stort tivoli i Köpenhamn där du även hittar bra mat. Inträdet är gratis, så stället passar både dig som vill köpa åkband och dig som bara vill strosa runt och kolla på folk!

Peder Oxe

Vill du få dig en god bit mat serverar Peder Oxe vällagat från det franska köket utan att du blir ruinerad. Lokalen är mysigt lantlig med gammal inredning.

Rio Bravo

Vill du äta dansk mat ska du göra ett besök på Rio Bravo får du ta del av den danska matkulturen. Här serveras det stora portioner dansk husmanskost till bra priser! Många lokala gäster beger sig hit så det är inget klassiskt turistställe vilket skapar en autentisk dansk atmosfär. Lokalen är även förbaskat mysig! 

New York (bubblare)

En weekendresa till New York? Det ligger ju inte i Europa tänker ni. Nåväl, det gör det inte, men vi kunde inte hålla oss från att ha med weekendstädernas weekendstad nummer ett.

weekend i New York

En weekend i New York gör ingen besviken. Här finns oändligt med saker att göra, det tar verkligen aldrig slut. Det vi gillar absolut bäst med NYC är att bara vara, att gå runt bland gula taxibilar och kolla upp på skyskraporna. Men det kan det vara trevligt att fylla dagarna med lite nöjen, så här kommer våra 5 bästa tips på saker att göra i New York. 

Dagstur

Att sätta sig på tunnelbanan mot Coney Island bjuder på en sjukt fin utsikt över NYC genom tunnelbanans fönster. Hoppa sedan av vid Brooklyn och promenera tillbaka över bron. Stanna upp längst vägen och ta en fika och insup storstadskänslan och kolla på folk.

Central Park

Vad får man inte missa i New York? Ja, central park är garanterat en av sakerna du måste besöka i staden. Den gigantiska parken är en 340 hektar stor naturskön kvadrat beläget mitt bland höga skyskrapor. Parken är väldigt levande och här finns allt från gatumusik till sportplaner och vatten att ro båt på. 

Ikeas båt

För den som vill se frihetsgudinnan gratis rekommenderas starkt att ta gratisbåten över till IKEA på Brooklyn. Båten kostar inget och väl på andra sidan kan du äta en lunch eller åka hem igen. 

230 fifth

Om du söker restauranger i New York med bra utsikt över staden är 230 Fifth ett bra tips. Till den här kända takbaren åker du upp gratis och kan njuta av New York från ovan över en drink eller bit mat.  Inte allt för sällan huserar olika små band här och spelar livemusik. Ha dock i åtanke att det är långa köer, så om du vill äta här bör du boka bord i förväg! 

Pastis

Vilka bra restauranger finns det i New York? En riktig klassisker i övre prisklassen dit många New Yorkbor går när de vill äta en god fransk måltid är Pastis. Lobster Friesen här är bland de bästa vi har ätit och atmosfären, servicen och kärleken till maten går verkligen att ta på. Brunchen här är också sagolik. Eftersom stället är så otroligt populärt är bordsbokning i god tid i förväg ett måste.

Rom

Att resa till Rom under en weekend är ett bad i romantik, kultur och sevärdheter.

Apropå klassiska weekendresor har vi Rom! Staden kryllar av romantiska gator, god mat och historiska sevärdheter. Här är våra tre bästa saker att göra i Rom under en helg. Utöver dessa ställen så var spontan och se dig omkring så kommer du hitta hur mycket fint som helst.

Capuchin Crypts

Det här stället bjuder på en lite udda weekendupplevelse som kan lämna en känsla av obehag hos många. Under kyrkan Santa Maria har munkar byggt ett dödstempel som är inrett fullt med dödskallar och benknotor från människor i vackra mönster. En häftig och udda historisk sevärdhet i Rom som dessutom är ganska lugn vad gäller köer. 

Fontana di trevi

Av alla klassiska sevärdheter i Rom är Fontana di trevi en av dem trevligare. Bland små pittoreska gator öppnas allt plötsligt upp och där står en gigantisk fontän med klarblått vatten. Att kolla på fontänen med solen i ansiktet och en äkta italiensk gelato i handen är kvalitet. Vi vill flagga för att det är mycket turister här, men jämför man med sevärdheter såsom Vatikanmuséet eller Sankt Peterskyrkan så är det lite. Om du kommer hit tidigt på morgonen eller sent på kvällen är det även betydligt mindre folk (och ändå väldigt vackert). 

Rom, inte bara Italiens huvudstad utan även en utav Europas mest intressanta städer! Här lever starkt matkultur, fin natur och arkitektur, gott väder och fest i symbios. Att bara strosa runt i Centro Storico är ett dagsnöje i sig. Stadsdelen är Roms första och består av gamla fina byggnader. Att se St Peterskyrkan och Colosseum är också något man bör passa på att göra i Rom. För att slippa köa i timtal köper du biljett på nätet i förväg. Vill du minimera kötiden ytterligare förbokar du en guidad tur.

Al Moro

Av alla restauranger i Rom är det här vår favorit! Här får du alltid en oförglömlig kväll i en väldigt autentisk italiensk miljö och inte minst ljuvlig mat. Atmosfären är lugn och stillsam även om det ligger väldigt centralt. Det är ofta väldigt mycket folk här men att vänta på ett bord tillsammans med ett glas från den gedigna vinlistan är inget direkt straff… En utav deras bästa rätter är Spaghetti Al Moro! 

Lissabon

Att resa till Lissabon innebär god mat och dryck, pittoreska gator och nattliv.

weekendresa till Europa

Här är ställena du måste besöka under en resa till Lissabon!

Castelo de São Jorge

Om du tycker om historia eller vill njuta av en fin utsikt över Lissabon är slottet Castelo de São Jorge dit du ska bege dig. Du kan ta en fin promenad upp på kullen och sedan är du vid slottet. Väl där inne finns mycket intressant information och även möjlighet att köpa en flaska fin eller något gott fika. 

Chapitô

Den bästa restaurangen i Lissabon vi alltid besöker när vi är här! Här serveras ljuvlig mat och gott vin på en terrass med utsikt över stadens tak. Känslan är skön och man märker att personalen vill att du ska ta det lugnt och njuta länge av upplevelsen. Priserna är även bra med tanke på både maten och läget.

Café Brasileira

Det här är ett världens häftigaste caféer fullt av historia! Lissabons finaste café är nämligen beläget i en över 100 gammal byggnad med enormt högt i tak. Inredningen är verkligen enastående vacker och fikat är hembakt. Är du en fikafantast är det nästan värt att åka till Lissabon bara för det här caféet…

Bairro Alto

I stadsdelen Bairro Alto hittar du ett bra nattliv, så letar du efter bra nattklubbar och barer i Lissabon är det hit du ska. Ett ställa tt ge sig ut i natten och släppa loss på. 

Spårvagnar

Lissabons spårvagnar är ett riktigt landmärke för staden. De gula vagnarna har slitit folk upp och nerför dem branta kullarna i över 100 års tid. Att se staden från dem gamla vagnarna är både mysigt och praktiskt, verkligen något att testa!

Mer läsning: