Att vandra i fjällen är en härlig aktivitet där du kommer ut i friska luften och får se vår fina natur. I Sverige har vi stora fjäll och väldigt många olika vackra leder som passar allas tempos och förväntningar. I denna artikel kommer vi att lista ett par fina platser där du kan vandra i fjällen.
Enligt de flesta är den bästa tiden att vandra i fjällen någon gång i augusti då den första frosten har kommit. Frosten slår ut jobbiga insekter som myggor och vandringen blir behagligare. Samtidigt kan augusti erbjuda riktigt fint väder med en behaglig temperatur. Det är också populärt att fjällvandra under sommaren, men det är då myggen florerar som mest. Marken kan även vara väldigt våt som det är på våren vilket gör vandringen jobbigare.
Att vandra på vintern kan vara lite knepigare, lederna är igensnöade och vädret mycket extremare. Är du erfaren och vet vad du håller på med är detta förmodligen inte något problem, men under vintern är det betydligt svårare att vandra i fjällen. Det närmsta man kan komma fjällvandring under vintern är turskidor där man oftast ganska effektivt tar sig fram i de flesta fjällmiljöer.
Fulufjället
En vacker nationalpark med vattenfall, kalfjäll och fina vandringsleder.

I Särna socken i Älvdalens kommun precis vid gränsen mot Trysil i Norge hittar du nationalparken Fulufjället. Fjället är känt för att för sina fina vandringsleder och för att de har bra struktur. Här ligger även Njupeskärs vattenfall vilket är Sveriges högsta vattenfall med en fallhöjd på 93 meter.
Fulufjället erbjuder längre vandring för de mer erfarna och kortare leder för dig som är nybörjare. Inne Naturum som ligger vid parkens entré kan du få bra vandringstips från erfarna vandrare. Naturum erbjuder även guidade turer vilket är perfekt för dig som vill börja vandra och är nybörjare.
Här hittar du flertalet stugor och eldstäder för att koppla av och laga lite mat ute i naturen. I eldstäderna finns saker som yxor, sågar och ved vilket är väldigt smidigt. I Fulufjället får man tälta vart man vill förutom i zon 4, så tveka inte på att ta en lång vandring här! Tycker du att tält är för bökigt finns det stugor att hyra runt om i Fulufjället.
Kebnekaise
Sveriges högsta berg.

Detta är något alla vandrare måste bestiga någon gång under sitt liv, Sveriges högsta berg. Så hur lång tid tar det att bestiga Kebnekaise? En normaltränad person som bestiger berget via västra leden kan göra detta på ungefär 10 till 14 timmar tur och retur. Västra leden är den led som rekommenderas för dig som ska bestiga Kebnekaise själv.
Så hur jobbigt är det att gå upp för kebnekaise via västra delen? Givetvis är det ingen dans på rosor. Det kan krävas en del moment där du behöver använda armarna för balans, men ingen annan fysisk klättring behövs. Hur jobbigt det är är väldigt individuellt men vandringen är 9 km enkel väg och stigningen är på cirka 1800 meter.
Att bestiga Kebnekaise via Östra leden går snabbare, men innebär mer risker. Ska du vandra Östra leden behöver du rätt utrustning och klättervana. Östra leden är lite kortare på 7 kilometer enkel väg men betydligt svårare än västra leden.
Så vad vad krävs för att vandra i Kebnekaise, vilken utrustning behöver jag? För det första beror årstiden väldigt mycket på vilka typ av plagg du bör använda. Under sommaren då väderförhållanden är annorlunda krävs inte samma varma plagg som en vandring på hösten kräver. Bra vandringsskor är A och O, gärna två par där du använder ena till fjällstationen och de andra upp till toppen. Undvik bomull närmast kroppen eftersom det är irriterande och kan vara ineffektivt. Använd hellre ull eller något syntetiskt material med bra skalkläder till.
Jämtlandsfjällen
Vandra i Jämtlandstriangeln.

Vandring i Jämtlandstriangeln erbjuder 47 kilometer lång vandring som sträcker sig mellan Storulvån, Sylarna och Blåhammaren. De flesta vandrar denna sträcka på tre dagar förutsatt att man vandrar 4 till 8 timmar per dag, beroende på vilken fart man håller.
Ska man vandra i fjällen och söker bekvämlighet är Jämtlandstriangeln ett perfekt resmål, här finns fjällstugor/fjällstationer som erbjuder middagar och frukost vilket underlättar vandringens gång oerhört mycket. Vill du ha boende under vandringen finns även Fjällstationerna Storulvån, Sylarna och Blåhammaren.
Efter en dags vandring kan ett stopp på Storulvån vara guldvärt. Här kan man äta en god middag på spiseriet där det erbjuds ekologisk mat vilket är en riktig stämningshöjare på resan. Efter middagen rekommenderar vi dig att boka bastun för att sedan få en god natts sömn.
Kungsleden
Bron som binder ihop vandringslederna.

Kungsleden är cirka 450 km lång och sträcker sig över Lapplandsfjällens omväxlande landskap. Leden är varierande och erbjuder både enklare vandring på platta leder samt svårare vandring med en mer alpin terräng. Under vandringen finns mycket sevärt som höga toppar, fina små sjöar och mysiga fjällbyar.
Denna vandringssträcka går igenom Abisko, Stora Sjöfallet, Sarek och Pieljekaise som är fyra stora fina nationalparker. Enligt många har Abisko Sveriges finaste natur och vi har svårt att inte hålla med.
Att vandra hela Kungsleden tar förmodligen flera veckor, men givetvis finns det kortare fina sträckor. Exempelvis kan man vandra sträckan Abisko – Nikkaluokta som är cirka 120 km och tar ungefär 7 dagar att vandra. Mellan Abisko och Nikkaluokta sträcker sig väldigt fina vandringsleder med fjällstugor emellan.
Vemdalen
Här finns allt från 1 timmes vandringar till längre heldagsturer.

Ska du vandra i fjällen första gången är vemdalen en bra start. Här finns leder för barnfamiljer, äldre och för de som vill ta lite längre turer. De har flera sträckor på 1-3 km där det finns mycket fint att se.
Vemdalens längsta sträcka är sträckan Vemdalsskalet – Oxsjövallen. Detta är en heldagstur på 22 km tur och retur och passar perfekt för dig som vill ha en längre vandring med bra sevärdheter under turen. Här hittar du bra fiskevatten och en fin fjällbjörkskog.
Vill du ha en enklare vandringsled som hela familjen kan följa med på rekommenderar vi sträckan Björnvallen-Björnrike. Denna sträcka är cirka 2,7 kilometer lång och tar cirka 2 timmar att ta sig igenom. Leden sträcker sig hela vägen upp i skidbacken till restaurangen Bräjks matbar, se dock till att restaurangen är öppen innan så ingen blir besviken.
Edsåsdalen
En mil söder om Åre hittar du fina leder.

Här hittar du 40 mil spår och leder att vandra igenom med flera tydliga rundor att ta. Edsåsdalen erbjuder även boende för dig som har en bit längre att åka, här kan du välja mellan att bo på fjällhotellet, vandrarhem eller en mysig stuga.
En runda vi rekommenderar att ta är Renfjällsrundan som startar nere i dalen och tar dig till renfjällets topp, väl uppe på toppen har du väldigt bra vyer över Åreskutan, ottfjället, getryggen och mycket mer. Vandringen tar cirka 3,5 till 5 timmar och är någonstans mellan 9 till 13 kilometer lång.
Har du tröttnat på vandringen har Edsåsdalen mycket mer att erbjuda. Här kan du cykla på fina cykelleder, fiska eller varför inte hyra en båt och bege dig ut på hensjön?
Funäsdalen
Bruksvallarna & Ramundberget har mycket fin vandring att erbjuda.

I härjedalen hittar du Funäsdalen som är ett kanon ställe för att vandra i fjällen. Här hittar du allt från korta till längre vandringssträckor för att alla ska kunna njuta av naturen.
Vill du ha en lättvandrad men lång dagstur rekommenderar vi dig att vandra till tvärån. Detta är en 16 km lång vandring med fina leder och väldigt bra vyer fjället. Pricken över iet är tvärån som in princip blir ett brusande bubbelbad eftersom den ovanliggande forsen ligger på. Däremot är det väldigt viktig att vara försiktig, eftersom det är strömt.
En annan favorit är Kariknallsrundan som är på 7 km och har ett tydligt mål, våffelstugan. Här kan du äta goda våfflor på tusen meter höjd med härliga vyer.
Höga kustenleden
För både nybörjare och mer erfarna vandrare.

Ska du vandra i fjällen är Höga kustenleden ett bra resmål, här finns leder på totalt 128,6 km med 13 etapper. Leden sträcker sig från från Hornöberget i söder till Örnsköldsvik i norr och passar nybörjaren och den mer erfarne vandraren. Ska du ta hela turen så får du räkna med 5 till 7 dagars vandring.
Vill du ha en kortare vandring på säg 1-3 dagar behöver du inte gå alla etapper, det går lika bra att bara beta av ett par stycken. Här passerar du Nordingrå, Skulebergets Naturreservat, Skuleskogens Nationalpark och Balesuddens Naturreservat vilket är otroligt fina platser och gör vandringen mycket betydelsefull.