Saker att göra i Hamburg: alla sevärdheter och restips du inte får missa

Det finns mycket saker att göra i Hamburg, allt från att njuta av kultur och historia till konst, grönområden, fotboll och mat. Den perfekta weekendresan kan mycket väl vara en resa till Hamburg, den uråldriga tyska hamnstaden och Europas gamla handelshjärta med fler broar än både Venedigs och Amsterdams sammanlagt.

Staden är vacker både sommar och vinter och med sina 1,8 miljoner invånare finns det mycket saker att göra i Hamburg året om. Under sommaren lockar stadens centrala strand, uteserveringar, att strosa vid kanalerna och mysa i parker, medan vintern erbjuder en utav Europas mysigaste julmarknader, intressanta museer och gallerier samt livliga källarpubar.

En resa till Hamburg är verkligen något fler bör överväga när de vill sticka iväg ett tag! I den här guiden får du svar på frågor som ”vad kan man göra i Hamburg?” men får även reda på hur man håller bostadspriserna nere och vilka saker du absolut inte bör missa. Vi listar också några bra restauranger och pubar! 

Saker att göra i Hamburg

Det finns många saker att göra i Hamburg, allt från att besöka konserthallar, stora parker och konstmuseer till att åka karuseller, se på en av världens största modelljärnvägar och festa till soluppgången. Här kommer 18 saker att göra i Hamburg! 

Miniatur Wunderland

Miniatur Wunderland tar verkligen fram barnet i en, och här kan man gå omkring och utforska i timmar. Detta är alltså en modelljärnväg som täcker HELA världen, där det åker runt tåg kors och tvärs från kylan i norra Sverige till värmen i sydliga USA.  

Med en yta på 1500 kvadratmeter är det den största modelljärnvägen i hela världen och det är verkligen extremt fascinerande att gå omkring här och bara kolla och häpnas över hur de lyckats bygga upp allt.

Det har krävts 600 000 arbetstimmar att få ihop allt, och i landskapet står över 200 000 gubbar och på den över 15 mil långa järnvägen åker fler än 1 000 tåg. 

Du har allt från Hollands tulpanfält till vackra stränder, och belysningen och världen skitar mellan dag- och natt vilket gör att modellen upplevs på ett helt annat sätt under dagen kontra natten. De har öppet ända till kl 01 och vi rekommenderar att lägga många timmar här! 

Elbetunneln

Den här tunneln är en riktig klassiker för Hamburg. Här tar du dig ner i ett djupt schakt via häftiga trappor och hissar, för att sedan komma till den mosaikklädda tunneln på över 400 meter som går under vattnet och staden. Tunneln är helt gratis att komma ner i och är öppen dygnet runt, så oavsett om man vill ta en dags- eller kvällstur kan man göra det här. Det är tillåtet att ta med cyklar ner, så man kan passa på att se tunneln i samband med en cykeltur i Hamburg om man vill!

Planten un Blomen

Mitt i smeten ligger Planten un Blomen, en vacker botanisk trädgård! Här finns vackra dammar, rabatter, fontäner, promenadstråk och sköna platser att sitta och ta det lugnt på. Parken har designats av olika kända arkitekter och har lite olika stil beroende på vart i parken du går. Det finns rosträdgårdar, små vattenfall, och statyer. Under vintrarna anläggs också en stor skridskobana dit folk kommer för att njuta av vintern. Planten un Blomen är oavsett årstid en skön plats att komma till för att varva ner och få lite trädgårsinspiration. 

Heide Park

Om man tycker om karuseller så är en dagsutflykt från Hamburg till Heide Park perfekt! Heide Park är Tysklands största nöjesfält och består av olika temaområden där varje område fokuserar på exempelvis berg- och dalbanor, skräck, frittfall, spelområde eller barnområde. Oavsett ålder så hittar man något som är kul här då det är en stor beredd på utbudet. 

Det finns många bra restauranger och barer som har bra priser. På nöjesfältet finns även mängder med godsaker såsom nygjord glass, bananer med olika tillbehör och naturligtvis sockervadd i mängder. Om man åker till Tyskland med husbil så kan man parkera på Nöjesfältets parkering för 10 euro per natt. 

Tropen-Aquarium Hagenbeck

Det tropiska akvariet i Hamburg är ett väldigt välskött akvarium med en stor bredd arter. Här finns mängder med tropiska och häftig fiskar, rockor, sjöstjärnor, hajar, maneter och bläckfiskar, men även tropiska arter såsom krokodiler och ormar. För att se alla arter finns dels ett jättestort akvariefönster där man kan stå och bejaka alla levande varelser, dels flera små pooler man ser från ovan. Reptilerna lever i sin tur mer i hagar. 

Hamburg Dungean

Under samma tak som Miniatur Wunderland hittar du Hamburg Dungean. Detta är ett koncept som även finns i London och Berlin, och går ut på att du får gå igenom Hamburgs mörka och hemska förflutna i en välbyggd fiktiv värld där det är skådespelare som involverar dig i historien. 

Du får se hur pesten lamslog staden, hur man torterade människor förr och hur stora bränder svalde allt i sin väg. Stället är häftigt för både unga som gamla och ett perfekt att på ett kul sätt lära sig om hur Hamburg har varit genom åren. 

Internationella Maritima-museet

Det finns så mycket kultur att njuta av i Hamburg! Internationella Maritima-museet är ett marint museum där du kan kika på modellbåtar av massor med kända fartyg genom historien, se marina uniformer, lära dig mer om livet ombord, se unika fotografier och ta del av gamla föremål.

Museet är hela 9 (!) våningar, så du har att göra för hela dagen. Det finns engelsk faktatext till de flesta föremålen men det går även att boka en guidad tur. Restaurangen som huserar i byggnaden heter ”Catch of the Day” och serverar helt enkelt dagens fångst, vilket brukar vara något från havet! 

Just eftersom museet är så stort och täcker allt som har med vatten att göra rekommenderar vi att komma hit ganska tidigt så ni slipper stressa, för chansen är stor att ni inte kommer kunna slita er förrän ni gått igenom allt. De öppnar kl 10 och stänger kl 18 varje dag.

Tips: köp Hamburgkortet så får ni åka hur mycket kollektivtrafik ni vill samt får rabatt på museibesök under er resa till Hamburg! 

Hamburgs stadspark

Om man vill få lite lugn och ro och komma undan stadspulsen ska man verkligen bege sig till Hamburgs stadspark. Parken öppnades för mer än 100 år sedan och har sedan dess varit en av stadens största parker. Här finns mängder med promenadstråk, stora grönområden folk ligger och läser en bok eller har picknick på, en sjö där man kan bada och sola, fina rabatter och sedan även ett gammalt utställningshus där det brukar ställas ut om rymden.

Från utställningshuset kan man även gå upp på en takterass och blicka ut över parken som är drygt 150 hektar stor. Hit kan man också ta med sig så man kan grilla, eller sätta sig på någon av caféerna eller enklare restaurangerna för en lunch eller fika. Oavsett vad man är ute efter så är stadsparken en plats där tempot är lågt och stämningen avslappnad. 

Festa på Reeperbahn

Reeperbahn är en speciell plats i hjärtat av Hamburg och har på senare år blivit en riktig knytpunkt för dem som vill festa då flera av stadens absolut bästa klubbar ligger här. Men gatan är kanske mest känd för sina lättklädda klubbar och sexuellt liberala stämning vilket för många blir en kulturkrock mot hur det är hemma i Sverige. Klubbarna på Reeperbahn har öppet tills tidigt på morgonen, så du har gott om tid på dig att dansa loss. 

Julmarknad i november och december

Om du söker en weekendresa i vinter är en resa till Hamburg ett superbra val, för här går nämligen några av dem vackraste och mest stämningsfulla julmarknaderna i hela Europa av stapeln. Dessutom ligger staden Lübeck bara 7 mil bort med tåg där du också har en enormt vacker julmarknad. 

Vid dem 9 olika marknaderna kläs alla skyltfönster i juldekoration som lyser upp mörkret, människor kommer ut på gatorna för att köpa och byta saker i stånden, äta god julmat, dricka stark glögg, rida häst och gå på tivoli. Det går verkligen att ta på julkänslan här och stämningen är enormt bra. 

Shoppingen för julklappar är också stor och det finns dels mycket att köpa av dem olika stånden, dels mycket att köpa på stora köpcentrum såsom Karlstadt och Europa Passage. Dessa gallerier gör även shopping i Hamburg stort året om. 

Hamburger Kunsthalle

Som sagt, om du letar efter saker att göra i Hamburg finns det alltid kultur att se. Hamburger Kunsthalle är en enormt stor konsthall belägen i centrala Hamburg. Här hänger en mängd historiska konstverk från olika tidsepoker. Museet är lite känt för sin extremt smakfulla och fina ljussättning och upphängning. 

Exempel på olika konstnärer som har sina verk hängandes här är Picasso, Caspar David Friedrich, Cezanne, Monet med flera. Det är inte så mycket modern konst här, utan det är konst från förra sekelskiftet och tillbaka för det mesta. Även museebyggnaden är rejält maffig! 

U-båtsmuseet U-434

Den här Sovjetiska u-båten från sent 70-tal med en besättningskapacitet på nästan 80 man användes länge för att spana på andra nationer. Sedan 2001 har den varit ur bruk och idag tjänstgör den istället som museum där man får komma ner och se exakt hur livet ombord var då allt är i originalskick. 

Det är trånga gångar, små sovhytter, en liten matsal, kök, maskinrum, torpedrum och sedan kommandobrygga som är u-båtens hjärta. Från kommandobryggan styr man ubåten, lyssnar efter fiender, sköter periskop och har kontakt med omgivningen. Båten är trång och den som är klaustrofobisk av sig bör ta sig en funderare på om den klarar av att gå ner. 

Om man väl tar sig hit och vågar komma ner belönas man med ett stycke riktigt spännande militär- och teknikhistoria. Det är väldigt billigt att komma ner och barn får gå in gratis. Man kan välja att ta en guidad tur och får då reda på hur livet ombord var i en liten grupp som går genom hela båten och man kan ställa frågor. Om man hellre vill gå runt och utforska den själv så går det också bra! I regel är det väldigt lite människor här då den inte är så känd bland turister. 

Fotboll på Imtech Arena

Att se någon match från Bundesliga på den mäktiga Imtech Arena går verkligen inte av för hackor. Här samlas 50 000 tyska fotbollsfans och hejar, dricker öl och njuter tillsammans som om det inte fanns någon morgondag. 

Besöka fiskmarknaden en tidig morgon

Av alla saker att göra i Hamburg är att besöka fiskmarknaden kanske inte så lockande vid första anblick, men i den här över hundra år gamla saluhallen händer det något speciellt varje morgon, främst på kvällen. 

Utöver några av Hamburgs invånare som vill komma och köpa färskfångad fisk samlas även alla dem som festat hårt på Reeperbahn till klubbens stängning. De är här inte enbart för att äta vickning i form av fiskmackor och annan streetfood, utan även för att dansa och sjunga till dem trubadurer som oftast står här och sjunger. 

Så under en resa till Hamburg är det minst sagt häftigt att vara på fiskmarknaden och se alla dessa festprissar leva ut dem sista timmarna innan det är dags att lägga sig. Och det finns ju inget som stoppar dig från att vara en av dem heller…! 

S:t Mikaelskyrkan

Den här präktiga 1600-talskyrkan är väldigt vackert utsmyckad och har många fina hantverksdetaljer, men det är främst det över 130 meter höga klocktornet som lockar folk att besöka den! Tornet går nämligen att åka upp i med hiss där man kan ställa sig på en stor plattform och blicka ut över staden i ett torn som alltså byggdes för ungefär 350 år sedan. Många menar på att du får den bästa utsikten över Hamburg just här då du ser långt över taken och parkerna i alla riktningar. 

Själva kyrksalen ska man dock inte glömma bort. Den ljusa salen med vita stenväggar har plats för 2000 personer och har en otroligt vacker predikstol och orgel fylld med bladguld och detaljer i trät. Även akustiken är otroligt vacker. 

Beatles-museet

”I was born in Liverpool, but I grew up in Hamburg”, ja så sade John Lennon en gång tillbaka i tiden och syftade då på The Beatles över 300 stycken spelningar i Hamburg. Staden präglade bandet mycket, och bandet staden. Det är därför väldigt häftigt att besöka Beatles-msueet precis vid Reeperbahn där mycket musikhistoria och unika bilder samt föremål som rör bandets historia finns! 

Elbphilharmonie

Elbphilharmonie är ett konserthus med en minst sagt spännande design. Det är nämligen byggt på en gammal byggnad, ett gammalt hamnmagasin i tegel som ligger precis intill vattnet. Här anordnas konserter i världsklass i dem olika konsertlokalerna som är kända för sin bra akustik och att man ser bra från alla sittplatser. 

Även om man inte tycker om klassisk musik så är konserthuset absolut värt att besöka då det är en sådan häftig byggnad i sig. Du åker upp med rulltrappor i en lång tunnel och kan sedan njuta av en fin utsikt, strosa runt i byggnaden och njuta av arkitekturen samt ta något gott att äta eller dricka i restaurangen eller baren! 

Deichtorhallen

Det här är Hamburgs motsvarighet på Fotografiska museet i Stockholm. Här ställs fotografier ut i olika tillfälliga utställningar. Fotografierna beror så klart på temat och kan visa byggnader, landskap, konst, kända som okända människor, kläder, djur med mera. Fotografierna sträcker sig från olika tider i historien och hängs upp väldigt smakfullt.

Lokalen i sig är också väldigt vacker och restaurangen som ligger här serverar bra mat och goda viner. Man kan exempelvis komma hit och ta ett glas vin och gå omkring och kolla på fotografierna på kvällen om man vill. Utöver fotografier som är det genomgående temat kan vissa utställningar består av fysisk föremål och konstverk! 

Barer, nattklubbar och restauranger i Hamburg

När man varit aktiv och gjort massa saker i Hamburg vill man så klart fylla på magen med något välsmakande, Detta är en stor stad vilket innebär att det finns mängder med bra restauranger, barer och nattklubbar här. Nedan får ni tips på våra favoritrestauranger, barr och nattklubbar. Utöver att gå till ställena här nedan kan ni besöka Reeperbahn för en mängd olika andra barer och klubbar som håller riktigt hög kvalitet! 

[m]eatery

I grund och botten är det här en riktig köttrestaurang där du till och med personligen kan välja din köttbit innan kocken lagar den. Stället erbjuder en riktigt smakrik upplevelse och vi tycker faktiskt att vi fått av dem godaste bitarna kött vi någonsin ätit just här!

Men utöver kött som smälter i munnen finns en bred vegetarisk meny som inte gör avkall på kvalitet, mycket bra havskäk och goda drinkar vilket innebär att får du en riktigt trevlig smakupplevelse här oavsett om du vill äta eller bara dricka.

Personalen är alert och vänlig vilket får en att känna sig avslappnad. Vi vill flagga för att man inte kan beställa hamburgarna vissa kvällar, så kika med personalen innan ni slår er ned ifall det är just hamburgare ni är sugna på. Men allt som allt är detta vår absoluta favoritrestaurang att besöka under en resa till Hamburg! 

Ahoi Steffen Henssler Hamburg

Det här är en rustik restaurang i en rugg och ganska avskalad lokal där väggarna pryds av gatukonst och tavlor. På menyn finns rätter såsom Fish & Chips, hamburgare, japansk streetfood och häftiga sallader. Även dryckesutbudet är stort där du utöver det traditionella, samt goda drinkar, kan välja deras hemgjorda lemonad! Om du vill hit så boka bord, för det är oftast fullsatt! 

Burgerlich

Som namnet skvallrar äter du hamburgare här! Man slår sig ned vid sitt bord i den smakfullt inredda restaurangen och beställer sedan från en surfplatta. Du kan välja mellan en rad olika hamburgare, både klassiska och mer nytänkande! Maten går snabbt att få in och drycken lika så, så du behöver inte sitta och vänta hungrig någon längre tid. Många menar att det är just här man får Hamburgs bästa hamburgare, så kom hit och avgör själv vad du tycker! 

Bar 20up

På 20:e våningen ligger takbaren 20up. Här har du utsikt över hela staden och speciellt vid skymning är det väldigt vackert. Kom hit strax innan 19 så slipper du köandet och kan ta några drinkar innan du beger dig ut i Hamburgnatten. 

Nedanför dem 7 meter höga panoramafönstren rinner Elbe River vilket man ser från de flesta borden inne i baren. Drinklistan är bred och personalen är snabb och vänlig. Detta är helt enkelt ett toppenställe att sippa lite drinkar på! 

Pub Molly Malone

Molly Malone är en riktigt klassisk klubb i Hamburg öppet till 07 på torsdagar, fredagar och lördagar! Här körs livemusik på fredagar och lördagar vilket alltid resulterar i ett riktigt bra drag! Klubben ligger på Reeperbahn och har alltid en enormt go, festlig och familjär atmosfär som verkligen sällan syns i Sverige. Helt klart ett sjukt roligt stopp efter att man tagit några drinkar på 20up! 

Hotell i Hamburg

Hotel Atlantic Hamburg

Det här 5-stjärniga hotellet i Hamburg har verkligen allt och lite till och huseras ofta av kända personligheter som tar en drink till livepianisten. Här ska du checka in om du verkligen vill bo i toppklass. Du möts av leeden personal direkt vid ankomst och får sedan berättat för dig hur hotellet fungerar.

Läget är extremt centralt och du kan få hjälp med vad som helst om du frågar, allt från vart du ska klubba till vilken deras favoritpark är att gå till en solig söndag. Hotellet är inte för dig som vill spara pengar på boende i Hamburg, men helt klart värt det om du vill lyxa lite extra under exempelvis en weekend-resa med din partner. 

east Hotel

Ett modernt och fräscht hotell beläget centralt och med enbart 400 meter till Reeperbahn. Den stora och häftiga baren lockar både hotellets och övriga gäster vilket innebär att det är bra puls både o lobby och baren. Om du tycker om sushi vill vi varmt tipsa om deras restaurang som servar internationellt sett väldigt högkvalitativ sushi. 

Bo i Lübeck

Ett alternaiv om du söker billiga hotell i Hamburg är faktiskt att välja boende i Lübeck. Här är det betydligt billigare att bo och det tar under 40 minuter med tåg mellan städerna. Som vi sade tidigare är det även billigare att flyga till Lübeck! Det här är ett värdefullt tips för dig som inte har så stor budget men ändå vill resa till Hamburg. Även Lübeck i sig är väldig vacker med mycket att göra, du kan läsa våra reseguide om Lübeck för inspiration. 

Transport och resa til Hamburg

Flyga till Hamburg

Vill du flyga billigt till Hamburg ska du definitiv flyga till Lübeck, en mindre tysk stad 7 mil bort från Hamburg med tåg vilket tar under 40 min att åka. Hit är flygen mycket billigare och det är många lågprisbolag som avgår. Så flyg till Lübeck och ta sedan tåget in för absolut billigast möjliga transport. 

Det går annars att flyga direkt till Hamburg och har du is i magen går det i regel att köpa förmånliga sista-minutenbiljetter. Det tar under 2 timmar att flyga till Hamburg vilket gör det till en perfekt destination för en weekend-resa. 

Färja till Hamburg

Om du vill åka färja till hamburg åker du från Göteborg över vattnet till Kiel. I Kiel åker du sedan tåg till Hamburg. Den här rutten tar längre tid än att flyga, men är väldigt mysig och rekommenderas om du vill se mer på själva resan. Det är även bra att resa till Hamburg med färja om du planerar att köpa mycket julklappar eller shoppa då du får med dig mycket mer packning på båten kontra flyget. 

Transportera sig i Hamburg

Kollektivtrafiken i den här stora staden är väldigt bra. U-bahn, deras tunnelbana, är väldigt väl utbyggd och tar dig överallt. Det går även att åka buss eller cykla! Om du köper ”Hamburgkortet” får du åka helt fritt med kollektivtrafiken, något vi rekommenderar att köpa. Du blir då väldigt smidig och kan hoppa på och av när det passar, hur mycket eller lite du vill. Det är en skön känsla faktiskt, att bli så fri i transporten. 

Mer läsning: