Sevärdheter i Bryssel: bästa sakerna att se och göra

Dem sevärdheter Bryssel har går inte av för hackor. Många förknippar staden med EU, och det är inte en så dålig koppling då fler än 200 000 av Bryssels invånare arbetar för just EU. Men staden innebär så mycket mer än bara det. Belgiska våfflor, gott öl, gamla och byggnader, fina växthus, arkitektur och stora parker. I den här guiden tipsar vi som saker att göra i Bryssel som du kan förgylla din resa med!  

Vackra områden och fina byggnader i Bryssel

Staden kryllar av gamla byggnader med en imponerande arkitektur, stora grönområden och växthus. Om man vill ta det lugnt på dagarna rekommenderas att bara strosa runt utan någon tidspress kring någon av dem här byggnaderna eller områdena som är väl värda att se.

Grand Palace

Grand Palace är ett av Europas kändaste torg och en sevärdhet i Bryssel man absolut bör se. Torget byggdes under den senare hälften av medeltiden och kring torget ligger massor med 1600-talsbyggnader som är minst sagt häftiga att kolla på. Utöver att bara strosa runt kan man kika in i butikerna som ligger här eller ta en god lunch på någon av alla caféer här och titta på folk som passerar förbi. 

Justitiepalatset i Bryssel

Den här domstolen byggdes klart 1883 och har sedan dess varit en viktig del i Belgiens rättssystem och är i bruk än idag. Du får komma in i byggnaden och möts av stora marmortrappor, pelare, högt i tak och vackra statyer. Det är inte heller ovanligt att du ser en domare som går runt med sin stora vita peruk och svarta kappa mellan rättssalarna.

Inträde är gratis och under eftermiddagarna är det oftast helt tomt på folk här, så då kan du gå runt i lugnet och njuta av den vackra byggnaden oftast helt ensam. Du har även en storslagen utsikt över staden från toppen av byggnaden, så ta dig upp där om du vill blicka ut över parker och hus.

Atomium

En av dem mest kända av alla sevärdheter i Bryssel är Atomium, en modell av en atom förstora mer än 160 miljoner gånger! Den är över 100 meter hög och har stått här sedan 50-talet. Om man vill går det att köa för att få gå in och sedan åka rulltrappa upp i i ett av dem små tornen och har sedan en fin utsikt från en utav atomkärnorna. Under kvällen lyses hela Atomium upp i en spektakulär ljusshow, så missa inte att komma hit både på kvällen och dagen.

Cinquantenaire

Den här 37 hektar stora parken är en oas mitt i Bryssel dit många kommer för att varva ner, andas, läsa en bok, ta en picknick till utsikten över Bryssel eller ta en promenad. Mitt i parken ligger ett enormt gammalt monument där du kan känna historiens vingslag. Det brukar även vara utställningar av olika slag här, och har man tur kan man få komma upp på monumentets tak och blicka ut över staden. 

Mini-Europa

Precis intill Atomium finns den lilla parken Mini-Europa där det byggts upp modeller av kända byggnader och sevärdheter från Europas alla länder. Att gå omkring här är som att göra en mini sightseeing från norr till söder genom förbi Europas och är faktiskt riktigt engagerande och kul både för barn och vuxna. 

Church of Our Lady of Victories at the Sablon

Den här pråliga gamla gotiska kyrkan från 1400-talet är en riktigt vacker byggnad. Soliga dagar lyser solen genom den färgade glasrutorna och skapar ett spel av färger inne i kyrkan och även om inte solen ligger på så är fönstren fantastiskt vackra i sig, som stora tavlor. 

Royal Greenhouses of Laeken

Ett stort komplex av växthus med mängder av exotiska kryp och växter där du kan inspireras i timmar. Runt om byggnaderna finns promenadstråk, små parker och ställen att fika på. Växthusen är uppvärmda, så de blommar nästan året om. 

Hallerbos

Hallerbos är en stor skog känd för sina enorma blomningar med blåklocka under våren varje år. Men skogen är ett lugnt och vackert område att bege sig till även övrig tid.

Museum i Bryssel

Det finns ett brett utbud av bra museum i Bryssel och oavsett intresse så lär du hitta något som intresserar dig här. Vad sägs om att gå ner i Bryssels avloppssystem eller besöka en gammal arkitekts egendesignade hem? Här är 6 bra museum i Bryssel: 

Hortamuseet

Det här är en gammal känd arkitekts privata bostad som gjorts om till museum. Här tar du del av arkitektur i jugendstil och huset är minst sagt inspirerande och vackert. Sovrummet med den vackra balkongen, den slingrande trätrappan, det kaklade badrummet, trädörrarna och dem stora tavlorna får en verkligen att vilja flytta in. 

Sewer Museum

Har du någon gång funderat på hur ett avloppssystem ser ut? På Sewer Museum får du reda på det! Här går du runt i delar av Bryssels gamla avloppssystem och får reda på hur det var att jobba här, hur man tog hand om råttor, vilka kläder man hade på sig för att inte bli sjuk med mera. Det springer fortfarande runt någon råtta här och där, och det luktar lite illa sedan tiden systemet var i bruk, men det är en minst sagt fascinerande museéupplevelse. 

Royal Museums of Fine Arts of Belgium

Konstmuseum med en stor och gedigen samling av flamländskt måleri. Upphängningarna är smakfullt gjorda och i den stora salen stöttar stora pelare upp ett enormt glastak med bladguld som ger ett vackert naturligt ljusinsläpp. Inträde kostar 10 euro och är du konstintresserad här kan du utan problem lägga 3-4 timmar på att gå runt bland konstverken. 

Palais du Coudenberg

Om du tycker om historia kommer det här museumet i Bryssels underjord att intressera dig. Ovanför den här platsen låg det en gång ett pampigt slott som brann ner till grunden. De försökte släcka slottet, och vattenmassorna fyllde det stora underjordiska systemet av tunnlar. Idag har dessa tunnlar iordningställts igen och du kan gå ner i en värld av ett tunnelsystem som tillägnades landets höjdare för hundratals år sedan. 

Kungliga Centralafrikanska museet

En bit utanför Bryssel ligger det här museet som handlar om Belgiens kolonialisering av Kongo. Museet berättar om den mörka delen ur Belgiens historia precis som det var vilket är en brutal och rå berättelse. Men museet lär även mycket om afrikansk kultur och det finns många fysiska objekt att kolla på och studera som ger besökaren en större förståelse för hur det  var att leva i Afrika förr.

Byggnaden i sig som museet ligger i är väldigt vacker och här finns fina växter och gamla målningar att kolla på. Stora glasfönster, långa minimalistiska gångar, mängder med utställningar och en stor gård gör även området väldigt fotogeniskt för den som tycker om att ta bilder. 

Musical Instruments Museum

Ifall du tycker om musik ska du absolut besöka Musical Instruments Museum med en samling på över 8000 stycken instrument. Du rör dig med en gammal hiss mellan dem många våningarna och kollar på dem mycket gamla instrumenten, samt äter och dricker gott på museets högsta våning. Genom att skadan QR-koder med din mobil kan du även lyssna på hur de olika instrumenten låter! 

Dagsutflykt

Ta tåget till Brygge

10 mil från Bryssel, mot kusten, ligger den lilla staden Brygge som är en fantastisk stad att åka till på dagsutflykt eller sova över en natt i. I Brygga ska man absolut åka dem små kanalbåtarna genom den gamla delen av staden. I båten passerar man gamla vackra byggnader som ligger precis vid floden, gröna parker och åker under små broar. Gör gärna båtturen tidigt på dagen, för sedan brukar köerna slingra sig ganska långa. 

Belfry of Bruges är ett stort klocktorn från medeltiden och är Brygges mest kända sevärdhet. Om du tar dig dem över 360 trappstegen upp i tornet belönas du med en magiskt vy utöver staden samt kan bevittna det gamla medeltida klockspelet. 

I hörnet på det 3-stjärniga hotellet Duc de bourgogne kan du inta en god lunch i medeltida stil. Om ni är kvar framåt kvällen och vill ta en god öl på en uteservering finns det många trevliga ställen längst floden Spiegelrei. 

Restauranger i Bryssel

Det kanske man inte tänker på så ofta, men Belgien har en enormt starkt matkultur och många av rätterna stöter vi på i Sverige lite då och då. Härifrån kommer bland annat belgiska våfflan, moules fries, belgiska pommes frites och belgiska köttbullar. Nedan är ett gäng bra restauranger i Bryssel som du kan svänga in på mellan varven då du utforskar staden. 

Belgiska våfflor på Rue de l’Etuve

De bästa belgiska våfflorna äter du som streetfood, det vill säga köper från en foodtruck ute på gatan! Längst Rue de l’Etuve står det många olika försäljare som erbjuder belgiska våfflor både på traditionellt vis och lite mer nytänkande och turistigt sätt. Så vill du äta en rykande färsk våffla är det hit du ska bege dig! 

Harvest Restaurant Bruxelles

Här står noggrannhet och en hög passion för mat i fokus vid varje rätt som tillagas. Menyn består utav flertalet europeiska måltider, både från Belgien och andra länder, främst Frankrike och Italien. Servisen är väldigt duktiga på att förklara måltiden du får serverad vilket förhöjer upplevelsen ytterligare. De är även mycket duktiga på att tipsa om viner som gifter sig med just den rätten du beställt. Harvest är ganska dyrt, men garanterat värt det om du letar en riktigt bra restaurang i Bryssel som skapar ett smakminne du bär med dig länge. 

Le Bistro

Här kan vi snacka om typsikt mat för Bryssel! Vill du ta del av det belgiska köket ska du definitivt besöka Le Bistor som serverar bland dem bästa Moule Frisen du kan äta i staden. Le Bistro har en stor utomhusservering under glasat tak och inomhus sitter du i en rustik miljö med tegelväggar och rejäla balkar som går från vägg till vägg. Ifall du inte vill äta utan enbart dricka lokal öl kan du slå dig ner i den stora baren.

Le Pêcheur

Ifall du tycker om fisk och skaldjur är Le Pêcheur ett val som kommer göra dig nöjd. Här serveras bland annat en extra god och färsk hummer med en salt och god sås, stora räkor och vitlöksbröd. Portionerna här är stora och med tanke på restaurangens läge är priserna humana. Inne i restaurangen brinner även en öppen eld vilket ger extra mysfaktor! 

Aux Armes de Bruxelles

Ytterligare ett ställe med klassisk belgisk mat, här serverad på traditionellt vis i en historisk miljö med stora fönster, statyer och högt i tak. Priserna är bra och med uppmärksam och tillmötesgående personal skäms du bort och får fullt fokus att bara njuta och fokusera på ditt sällskap och maten. 

Henri

På Henri äter du modern fransk mat i Bryssel. Du sitter i en ganska avskalad och vitkaklad miljö med akvarium där stämningen är bra och avslappnad. Mellan kakelväggarna väljer du från menyn som består av rena rätter med ganska få ingredienser där respektive råvara får en tydlig plats. Tidigt på kvällen finns det ofta gott om bord, så då kan du gå förbi på chans och se om det finns något ledigt. Vill du hellre äta lite senare rekommenderas istället att du ringer och bokar bord. 

Le Cirio

Ett till ställe som serverar klassisk belgisk mat som inte går av för hackor! Här får du stora portioner och rejält med valuta för pengarna. Inredningen är från tidigt 1900-tal och i originalskick vilket skapar en historik stämning. Här kan du även få in den gamla drinken ”halva halva”, vilket dåtidens börsmäklare drack om de hade haft en dag med dåliga affärer. ”Halva halva” består av lika delar champagne och vitt vin! 

Kultur i Bryssel

Det finns mängder med kulturella sevärdheter i Bryssel du kan njuta av under din vistelse. Här kommer några saker som är väldigt viktiga och starkt förknippade med Bryssel och Belgiens kultur som är trevlig att ta del av ifall man vill komma närmare och få en bättre förståelse för Bryssels kultur! 

Manneken Pis

En liten pojke på drygt 60 centimeter som står och kissar, ja det är en utav Europas kändaste statyer! Enligt skrönan så gjordes konstverket Manneken Pis till hyllning av en liten pojke som under 1600-talet släckte en eld i sitt hem genom att kissa på den. Idag är statyn så känd att staden varje år i september har en stor festival till pojkens ära, och med jämna mellanrum får pojken kläder på sig som passar den årstid eller den högtid som ska firas. 

Serier!

Från Belgien kommer TinTin, Smurfarna och Lucky Luke, så om du tycker om serier finns det riktigt bra museer för respektive serie här. En stor del av både Belgisk och Svensk kultur, då många vuxit upp med inte minst TinTin som funnits som serietidning och film på svenska. Moof Museum, Comic Strip och Hergé Museum är två bra ställen som visar rekvisita och historia kring serierna från Belgien. 

Äta Moules Frites

Moules Frites, alltså musslor stekta i vitt vin som serveras med rykande färska dubbelfriterade pommes frites, är verkligen en stark del av belgisk matkultur. De flesta restauranger serverar rätten och brukar ha sitt egna sätt att tillaga den på, så det är värt att ta in Moules Frites på flera restauranger för att hitta sin favorit! 

Äta Belgisk choklad

Belgien och choklad går hand i hand. Ett väldigt känt ställe där chokladen görs för hand med en stor passion är Wittamer. Här kan du köpa dagsfärsk choklad men även vara med och göra din egna. Då Wittamer är ett konditori finns här även macarones, tårtor och andra läckerheter. 

Dricka lokal öl

Det byggs mycket öl i Belgien och inte minst Bryssel, så att besöka något av dem lokala bryggerierna eller gå på en ölrunda ute på puben bör du verkligen göra. Musée bruxellois de la gueuze är ett bra tips på bryggeri som är väldigt välkänt och uppskattat i staden. 

Pubar i Bryssel

Pubkulturen i Bryssel är stark. Stort utbud av öl, god stämning, mycket folk veckans alla dagar och personligt inredda barer gör det helt enkelt väldigt trevligt att gå ut på en pubrunda när man är på semester i Bryssel. Här är tre bra ställen att svänga förbi! 

Delirium Café

Här har vi ett riktigt ölmecka, med över 3000 olika ölsorter från mer än 60 olika länder kan du verkligen botanisera dig bland drycken. Stämningen är hög och ljudnivån lika så. Det finns två våningar: den nedre där det serveras flasköl och den övre där fatöl står centrum. Du sitter och dricker vid gamla öltunnor och i taket och längst väggarna kryllar det av fina ölflaskor. Ölcafét är riktigt kult och har kanske sett fräschare dagar, men är absolut värt ett besök för att ta del av äkta belgisk pubkultur! 

Poechenellekelder

Poechenellekelder, eller dockkällaren som det blir på svenska, är en intressant pub men anor från tidigt 1800-tal då lokalen var en dockteater och inte en pub. Idag serveras det dock öl för fulla muggar här och alla bartenders är väldigt kunniga på just den ädla drycken, så du kan ha din egna lilla ölprovning här.

När du beställer en öl hälls den upp lite showigt, och du dricker den sedan i en personlig och mysigt inredd miljö med massor av teaterdockor, gamla armborst, officershattar och tavlor. Hit kommer många lokalare och släcker törsten, helt enkelt för att det är ett av stadens bästa ölställen. 

La Fleur en Papier Doré

Mitt i smeten ett stenkast från stationen och de flesta sevärdheterna ligger den belgiska puben La Fleur en Papier Doré strategiskt placerad. Här kan du ta in en lokal öl och äta rustik lokal mat i en genuin och historisk miljö med gammal inredning och god stämning som verkligen sitter i väggarna. 

Nattklubbar i Bryssel

Nattklubbar i Bryssel råder det ingen brist på. Staden är generellt sett sedd som en bra feststad där stämningen är god och folk gärna dansar tills morgonen gryr. Tre bra nattklubbar är Spirito Brussels, Nostalgia Club och Madame Moustache. Mer om dem här:

Spirito Brussels

Det här är en av stadens större klubbar och här flockas många ungdomar som vill dansa och festa tills gryningen varje lördag. Musiken är varierande och lokalen är stor och vacker. Helt enkelt en bra nattklubb i Bryssel ställe att bege sig till om du vill ha kul en natt. 

Nostalgia Club

Om du är 40-plussare och letar en bra nattklubb är Nostalgia Club för dig. Här spelas 70- och 80-talsmusik i en miljö som är inspirerad av samma årtionden som musiken. De har öppet varje fredag och lördag till kl 06! 

Madame Moustache

Stor nattklubb med genuin och personlig lite gammeldagsmiljö som har öppet från kl 14 till 04 varje torsdag, fredag och lördag! Utöver att dansa finns många ställen att sitta och dricka en cocktail på och titta på folk. 

Liknande inlägg:

 • All Post
 • Asien
 • Boende
 • Europa
 • Nordamerika
 • Restips
 • Sydamerika
  •   Back
  • Grekland
  • Danmark
  • Norge
  • Island
  • Sverige
  • Österrike
  • Frankrike
  • Italien
  • Schweiz
  • Storbritannien
  • Tyskland
  • Spanien
  • Tjeckien
  • Portugal
  • Polen
  • Lettland
  • Estland
  • Irland
  • Ungern
  • Belgien
  • Finland
  • Bosnien
  • Kroatien
  • Nederländerna
  • Luxemburg
  • Montenegro
  •   Back
  • Colombia
  • Chile
  •   Back
  • Sverige
  • Storbritannien
  • Tyskland
  • Spanien
  • Thailand
  • Österrike
  • Danmark
  •   Back
  • Japan
  • Kina
  • Thailand
  •   Back
  • USA
  • Kanada

Om oss

Logga

Webbplatsen för oss som älskar att resa

Hos resandefot hittar du de senaste resetipsen som kommer göra din semester smidigare och roligare.

Upptäck mer

 • All Post
 • Asien
 • Boende
 • Europa
 • Nordamerika
 • Restips
 • Sydamerika
  •   Back
  • Grekland
  • Danmark
  • Norge
  • Island
  • Sverige
  • Österrike
  • Frankrike
  • Italien
  • Schweiz
  • Storbritannien
  • Tyskland
  • Spanien
  • Tjeckien
  • Portugal
  • Polen
  • Lettland
  • Estland
  • Irland
  • Ungern
  • Belgien
  • Finland
  • Bosnien
  • Kroatien
  • Nederländerna
  • Luxemburg
  • Montenegro
  •   Back
  • Colombia
  • Chile
  •   Back
  • Sverige
  • Storbritannien
  • Tyskland
  • Spanien
  • Thailand
  • Österrike
  • Danmark
  •   Back
  • Japan
  • Kina
  • Thailand
  •   Back
  • USA
  • Kanada

Kategorier

Edit Template
Logga

Resandefot är det digitala resemagasinet för dig som söker en välplanerad semester fylld med de bästa tipsen som gör din semester oförglömlig. Vi skriver aktivt om olika destinationer och tips inför resan.

Sök