Bästa campingdusch – 4 bärbara duschar

Här listar vi 4 campingduschar bäst i test för olika plånböcker. Deras användningsområden skiljer sig lite åt men det de har gemensamt är att alla modeller är perfekta att ha med sig ut i naturen.

Dessa smarta bärbara duschar har länge varit populära bland människor som tycker om att vara i skog och mark eftersom de gör det så mycket enklare att hålla en god hygien men även att tvätta av sin utrustning. Oavsett om du vill kunna ta en dusch efter en lång dags vandring, diska ditt stormkök, spola av dina cyklar efter en tur i skogen eller tvätta av en smutsig hund innan den kommer in i tältet så är dessa produkter till stor hjälp.

Eftersom dem alla har lite olika användningsområden så vill vi hjälpa dig att hitta rätt och därför har vi skrivit den här köpguiden. Till vandring ska du satsa på en modell som väger lite och är lätt att rulla ihop och packa ner. Ska du istället campa och vara kvar på en och samma plats rekommenderar vi dig att köpa en modell större som får plats med mer vatten men som i utbyte blir lite tyngre och klumpigare. 

Med det sagt börjar vi med att lista fyra bra modeller och efter det så svarar vi på lite frågor som hjälper dig ytterligare på vägen mot att hitta den bästa duschen för just dig och dina behov. 

Sea to Summit

Bästa campingdusch

bästa campingdusch

Den här campingduschen från Sea to Summit har allt vi kan önska av en bärbar dusch som ska fungera ute i det fria. Modellen är väldigt enkel och robust gjord av slitstarkt gummityg som rymmer 10 liter vatten.

Hängs upp och har justerbart flöde

Påsen hängs upp i ett träd eller annat man hittar med hjälp av det 6 meter långa upphängningssnöret som följer med. På munstycket stänger du även av och på samt reglerar vattenflödet och denna design fungerar perfekt i sin enkelhet.

Det får som sagt plats 10 liter vatten i behållaren, något som räcker i ungefär 8 minuter beroende på hur stark stråla man har när man duschar. Är man snabb går det alltså att duscha garanterat två personer men även upp till tre på och och samma fyllning vatten.

Drybag och låg vikt

Något som är mycket fiffigt är att duschpåsen när den inte används som just dusch kan verka som dry bag, alltså en vattentät påse där du kan förvara mobilen, bilnycklar, elektronik och annat som absolut inte får bli blött. En drybag tål att tappas i vatten och garanterar därför att du har dina saker säkrade i skyfall eller om du är nära vatten. Dessutom flyter den! 

Nerpackad tar Sea to Summit minimalt med plats eftersom den rullas ihop till en liten korv. Vikten är 120 g vilket man får säga är enormt lågt med tanke på den stora funktionen. 

Vårt tips är att fylla på din bärbara dusch och sedan låta den värmas upp i solen medan man vilar, äter mat eller kanske är borta från sitt läger och vandrar eller är på annat äventyr. Eftersom påsen är svart värms den upp snabbt. 

Coghlans

Prisvärd campingdusch

prisvärd campingdusch

Den här modellen är tillverkad av det kanadensiska företaget Coghlans och håller riktigt god kvalitet i relation till sitt låga pris. Denna är dubbelt så stor som den tidigare modellen och har alltså en kapacitet på 20 liter vilket gör att du kan duscha i 16 minuter eller fyra gånger eller personer. 

Billig och låg vikt

Duschen är av lite enklare modell ur synpunkten att den är gjord i plast. Visst går det att använda många tillfällen men den håller ändå inte lika länge som modellen innan. 

Själva munstycket sitter på en slang vilket gör att du kan precisera din tvätt för att komma åt bättre vilket är bra. Du hänger upp den med linan som följer med och kan hänga runt ett träd, i en gren, mellan två punkter eller på ett annat sätt som du kommer på. 

Går ej att förvara dricksvatten i

Du får inte använda den här till att förvara vatten i, utan när du inte duschar bör du ha den nerrullad och förvarad i väskan. Eftersom den är gjord av plast väger den i princip ingenting vilket är härligt! 

Sammanfattningsvis är detta en stor modell som dessutom är väldigt billig eftersom den är gjord i plast. Den håller länge om du tar hand om den men eftersom materialet inte är lika hållbart som gallon så blir livstiden kortare. Vattnet kommer genom en slang som du kan styra vattenflödet på. 

WADEO

Bästa tryckdusch

tryckdusch

Den här tryckduschen från WADEO är ett bra alternativ till den klassiska varianten som hängs upp. Istället för att tyngdkraften skapar ett tryck så gör du det i denna bärbara modell genom att pumpa på en pump med foten. 

Går att pumpa och hänga upp

Att du inte behöver hänga upp den skapar andra smarta användningsområden utöver att tvätta sig med den under vandring och camping. Du kan exempelvis ha den för att vattna blommor i trädgården där du inte har en vattenslang, använda den för att diska eller för att tvätta rent husvagnen, husbilen eller bilen när du är ute på camping. Du kan även ta med den till stranden för att skölja av fötterna innan du hoppar in i bilen. 

Du ställer den på marken och pumpar sedan upp ett tryck. Därefter släpper du på vattnet genom slangen som i änden har ett munstycke. Det går att reglera hur mycket vatten som ska komma genom att trycka hårt eller löst. 

Det går även att hänga upp duschen ifall man skulle tycka det är smidigare för att på så sätt få slangen närmare huvudet. Att hänga upp den när man är iväg över dagen och på så vis få varmt vatten när man kommer tillbaka är också smart! 

Ihopfällbar och hållbart material 

Förvaringen är väldigt smidig. Du tömmer den på allt vatten och pressar sedan ihop den. Därefter lägger du ner duschen i påsen som följer med och förvarar den där i tills det är dags att använda den igen.

Materialet är tjockt gummi vilket är slittåligt och lätt. Den totala vikten är 1 kg och tankvolymen ligger på 11 liter vilket ger ungefär 10 minuters duschtid beroende på hur mycket vatten man släpper på. Du fyller på den genom korken på ovansidan och det är en lösning vi tycker om eftersom det då går snabbt och smidigt att fylla upp den. 

Man kan inte använda påsen för att förvara vatten som sedan ska drickas eftersom gummit inte är gjort för det, så se till att enbart tvätta er med detta vatten! 

Sammantaget så passar WADEO campingdusch den som vill kunna tvätta sig utan att behöva hänga upp duschen i ett träd men som för den delen inte heller vill att den ska ha en motor som behöver laddas. Detta är ett bra, mångsidigt och prisvärt val som passar perfekt för den som ofta är ute i naturen och vill kunna spola av fötter eller tvätta hela kroppen!  

KESSER

Batteridriven dusch bäst i test

Ifall du vill ha en riktigt lyxig modell som liknar din dusch hemma så är KESSERs modell ett val du kommer bli nöjd med. Som du ser har denna ett vanligt munstycke som ger en bra spridning på vattnet samt möjliggör att du skiftar vart du vill spruta vattnet. 

Batteridriven motor 

Hela duschen drivs på ett batteris om pumpar vatten från behållaren ut genom munstycket. Det här betyder att du inte måste vara nära något som kan hålla upp en påse, så att ta med den på stranden fungerar exempelvis utmärkt.

KESSER går också att använda för att ha som utedusch i trädgården eller duscha av hundar utomhus så användningsområdena är stora. Du kan självfallet ha med dig den på camping men den är på tok för stor och bökigt att ha med på vandring. 

Nackdelen med duschen är att den inte har någon egen tank, så du måste alltså ha tillgång till en hink eller annan vattenkälla för att den ska fungera. I änden av slangens sitter pumpmunstycket och det sänks helt enkelt ner i vattenkällan och sedan kan du börja duscha.

Vattenflöde och batteritid 

Flödet är 4,5 liter per minuter vilket även det liknar vattenflödet på en dusch hemma. Du kan alltså ta riktigt lyxduschar om du så vill. Batteriet laddar du med USB-kabel och det håller sedan i 60 minuter vilket får anses vara riktigt bra. Du kan även ladda i cigarettuttaget på bilen eller husbilen för att på så vis kunna ladda upp det när du är på camping. 

Du kan sätta upp duschen med sugpropp på väggar eller andra plana ytor ifall du inte vill hålla i den. Slangen är 1,8 meter så du har även en bra mobilitet. För att sammanfatta KESSER så är det en dusch att ha med på camping eller när man behöver kunna skölja av sig i trädgården, på stranden eller liknande. 

Frågor och svar

Vad är en campingdusch?

En campingdusch är en gammal uppfinning som har använts ända sedan campingen blev stor. Det började med att några som bodde ute i naturen ville duscha av sig och hängde då upp en hink som de gjorde hål i botten på. När hinken fylldes med vatten fick de då en skön duschstråle att tvätta av sig under. 

Senare började företag att tillverka lite proffsigare varianter men som byggde på samma princip. Dessa hängde man också upp för att skapa ett vattentryck men istället för att det rann konstant kunde man nu sätta av och på via ett munstycke för att på så vis kunna reglera flödet samt spara vatten så att man inte slösar och därför få vattnet att hålla längre.

Idag har det även kommit modeller som skapar tryck på andra sätt än genom att gravitationen drar ner vattnet. Det första och enklaste alternativet har en pump som du trampar på för att på så vis bygga upp ett tryck som sedan får ut vattnet. Du pumpar upp trycket med foten och kan sedan stå och duscha ett tag. 

Det andra alternativet skapar tryck genom en elektrisk pump med hjälp av ett uppladdningsbart batteri. Fördelen med dessa modeller är att det går enkelt att få vatten som pumpas ut i ganska högt tempo, upp mot 4,5 liter per sekund, medan nackdelen är att du måste komma ihåg att ladda batteriet. Laddningen görs via USB-kael, cigarettuttag eller vanligt eluttag så oavsett om du campar eller har tillgång till elnätet har du alternativ. 

Användningsområden

Det finns mängder av sätt man kan använda en campingdusch på. Mest självklart är att duscha när man är ute och bor i tält på en vandring eller campar, men det tar inte stopp där! 

1. Stranden 

Ifall du tycker om att vara på stranden men är trött på att du eller dina barn drar in sand i bilen så är det smart att ha med den här för att spola av alla fötter innan man hoppar in. 

2. Trädgården 

Om man har sommarstuga eller en stor trädgård och vill vattna blommorna utan att ha en slang kan man fylla exempelvis en WADEO och helt enkelt vattna rabatten, buskarna eller trädet ned hjälp av den. 

3. Till hunden

Om du har en hund som du vill kunna duscha av innan den springer in i husvagnen, tältet eller husbilen så kan du spola av den med denna dusch för att på så vis slippa städa eller tvätta lika ofta på grund av smutsiga tassar.  

Fördelar med bärbar dusch

Att kunna duscha i varmt skönt vatten när man är ute i skog och mark har självfallet en stor fördel: nämligen att hygienen blir bättre och att man klarar sig på färre kläder under en längre period eftersom man blir renare. Detta är därför en väldigt god investering för dig som tycker om att vara ute i skog och mark! 

Få vattnet varmt

De flesta vill tvätta sig i varmt eller åtminstone ljummet vatten. För att värma upp vattnet i din bärbara dusch så hänger du helt enkelt upp den i ett träd eller liknande och låter sedan solen eller temperaturen i luften värma upp det. När det sedan är dags för en dusch så har du vattnet redo. Campar du kan du alltid ha den hängandes ifylld medan om du vandrar kan smälla upp den när du slagit läger för att låta vattnet värmas medan du sätter upp tält, lagar mat och tar det lugnt. 

Förläng hållbarheten

För att få sin modell att hålla så länge som möjligt handlar det om att ta hand om den, något som egentligen är väldigt enkelt. Det första är väldigt enkel: nämligen att hålla påsen borta från vassa föremål såsom spetsiga grenar, stenar, dragkedjor och annat som kan sticka hål på påsen. 

Sak nummer två att tänka på är att du tömmer ut vattnet rejält innan det är dags för förvaring. Gammalt vatten tenderar nämligen att bli dåligt och skapa alger på insidan vilket gör att nästa dusch snarare kommer göra dig smutsigare. Risken för alger ökar avsevärt om du dessutom hämtar ditt vatten från en sjö eller bäck. 

För att torka ur rejält så ska du färst tömma ur allt vatten, antingen genom att rulla eller genom att öppna öppningen och vända upp och ner. Sedan kan du låta den hänga med korken öppen en stund för att torka ur. Allra helst så ska den hänga i solen men annars kan du hänga den i tältet. 

Sist men inte minst bör du rulla ihop duschen innan förvaring. Vik den inte eftersom det då riskerar att bli väck som försvagar, utan rulla och lägg ner i väskan eller packpåsen! 

Välj rätt tvål!

När du duschar ute så kan du inte använda samma hygienprodukter som du gör hemma. Tvål och schampo innehåller nämligen oftast kemikalier som påverkar naturens PH-värde negativt, så för att vara snäll och skonsam ska du helst välja en hård tvål som är svanmärkt och skippa dubbelduschen eller schampot från Dove. 

Om du vill läsa mer om hygienartiklar som är skonsamma och bra att använda när du duschar i naturen så finns en bra artikel om skonsam tvål på Naturskyddsföreningens hemsida väl värd att spana in! 

Köpguide- saker att tänka på

För att hitta en modell som passar dig bra finns det några saker att tänka på.

Vilket sätt ska du skapa tryck på?

Som du nu vet kan du skapa tryck på tre sätt: dragningskraft genom upphängning, pump eller elektrisk pump. Vilket val du ska välja beror på vart har tänkt befinna dig samt hur din fysiska förmåga ser ut. Alla har exempelvis inte möjlighet att pumpa upp ett tryck och på alla ställen finns det inte något smidigt ställe att hänga upp på.

Detta går åt andra hållet också! Man har inte alltid tillgång till att ladda en pump. Så vad du ska välja är helt enkelt helt och hållet upp till dig beroende på vilka behov du har. 

Storlek på tanken

Behöver du en tankt på 10 eller 20 liter? En liten tank är enklare att packa ner och transportera samt mer behändig att hänga upp medan den behöver fyllas på oftare. Den lilla tanken blir dock varm snabbare medan du med den stora behöver gå färre rundor till den plats där du fyller på. Här finns det inget rätt eller fel, men generellt kan vi tipsa om att köra en liten modell till vandring och en större till camping eller hemmabruk! 

Camping, vandring eller annat? 

I vilket sammanhang du ska duscha är det som är mest avgörande för vilken produkt du ska välja. För camping kan man ha stor tank, eldrift och en tyngre modell som inte blir så liten när den fälls ihop medan vandraren ska gå på smått. Tänk igenom i vilka situationer du kommer använda din campingdusch och köp efter det! 

Mer läsning: