Saker att göra i Peking: våra bästa restips på platser, aktiviteter och sevärdheter

Vad finns det för saker att göra i Peking? Mycket av dem sevärdheter Peking har är starkt kopplade till deras förflutet som Kejsarrike, exempelvis tempel och trädgårdar. Du hittar också världens största torg, shopping i världsklass och självfallet den kinesiska muren. I den här guiden har vi samlat alla saker att göra i Peking som är värda din tid under en resa hit, så att du redan nu ska kunna planera inför semestern eller kanske inspireras till att komma iväg. 

Saker att göra i Peking

Det finns mängder med saker att göra i Peking och mycket av sevärdheterna Peking har att erbjuda sträcker sig tillbaka till Kejsartiden. Här nedan kommer 8 tips som du inte bör missa när du väl är här, i Kinas vackra huvudstad! 

Förbjudna staden

Det här är ett över 70 hektar stort gammalt palats mitt i centrala Peking. Från palatsen har 24 stycken kejsare styrt Kina under en 500 årig period fram till 1911. Palatset är det största som finns i hela världen och med sina 9371 rum är det nästan svårt att förstå hur stort det är.

Vi rekommenderar att gå här med en guide, allra helst med en privat eftersom man då får gå förbi köerna till olika sevärdheter i själva palatset, samt kan göra besöket utan att behöva förhålla sig till gruppens tempo. Privat guide = du bestämmer hur länge du stannar på respektive plats. 

Det finns mycket att se inne i palatset, exempelvis mängder med foton på allt från olika kejsare genom tiderna till några utav de flera tusen konkubiner som levde här ifall kejsaren skulle vilja ha sällskap under natten. Du får även veta mer om konkubinen Cixi som lyckades ta makten och i praktiken styrde Kina vid flertalet perioder. 

Namnet ”den förbjudna staden” kommer från att detta enorma palats var reserverat helt åt kejsaren, hans familj och personal samt untvalda gäster under mer än 500 år, så att folk får komma in här utan att stoppas av vakter är till historien sett relativt nytt. 

Himmelska fridens torg

Precis vid den Förbjudna staden ligger det historiska Himmelska fridens torg där den ikoniska bilden på en kinesisk medborgare som stället sig framför en stridsvagn är tagen. Hans identitet är än idag odifentifierad men kallas för Tank man eller den okände rebellen. Torget är det största i hela världen med sina 44 hektar. För att ge lite perspektiv på storleken så får en halv miljon person plats här om två personer står på varje platta i gatan. 

Delar av torgets historia är förbjuden att berätta om och därför finns inga guider eller någon information här om vad som hände under Tiananmen Square Massacre. Samtidigt som känslan över torget är ganska dyster och påminner om en mörk tid så är torget väldigt maffigt. 

Här finns gatukonstnärer, stora rabatter, militärer som står vakt. Byggnaderna intill torget är stora och solnedgången maffig när den glider ner över det enorma torget som faktiskt inte riktigt går att beskriva i ord. 

Wumen

Vid Himmelska fridens torg ligger Wumen, den största ingången till den förbjuda staden. Den förbjudna staden var under flera hundra år enbart tillägnad kejsaren, hans personal och fåtal utvalda personer såsom vänner. Detta innebar att säkerheten var mycket hög och att den förbjuda staden var som en stad i staden med sina höga murar och vakter.

För att komma in i behövde man passera sig någon av dem portar som ledde in. Den största av alla portar heter Wumen och den är över 30 meter hög. Att gå igenom den ger perspektiv på hur mycket man kunde bygga på den här tiden, och hur mycket människor var beredda att göra för att tillfredsställa kejsaren och skydda den förbjuda staden. 

Sommarpalatset

Det här är ett otroligt vackert palats med mängder av växter och fina trädgårdar, inte minst den kungliga Trädgården. Sommarpalatset byggdes som kejsarens sommarresidens och är därför ett enormt stort komplex. Det var helt enkelt härifrån som han styrde Kina under somrarna och därför gjordes hela den småstadsstora platsen så vacker att det är svårt att beskriva.

Vid den lilla sjön intill palatset kan man åka båt, och längst den stora pergolan finns fler än 14 000 målningar! I vattnet ligger en båt helt gjord av marmor och det finns långa promenadstråk att se allt från. 

Long Corridor

I sommarpalatset så ligger Long Corridor, en lång korridor med magisk utsikt! Här ser du ut över vattnet samtidigt som du kan spana in flera konstverk som är målade och skapade med kakel i själva korridoren. Totalt sett så är Long Corridor över 700 meter lång och kring den finns mängder med fina områden av trädgårdar, fontäner, sjöar och byggnader. 

Kinesiska muren

Det här är mycket världens topp 10 mest kända landmärken och att inte besöka den kinesiska muren under en resa till Peking vore verkligen att missa något! Muren är 240 mil lång och byggdes uppe i bergen för att ge skydd mot potentiella fiender. Muren byggdes i etapper under en 900-årig period fram till 1600-talet och idag är den väldigt välbevarad.

Att promenera på muren och blicka ut över skogen, se på alla detaljerade hantverk som är integrerade och bara förundras över hur de lyckades bygga den här muren i den karga miljön är en upplevelse man bär med sig bra länge. 

Himmelsaltaret

Till det här högt belägna templet med himmelsblå takplattor åkte kejsaren en gång varje år för att genomgå en ceremoni där han bad om en bra skörd. Det här var ett väldigt viktigt och återkommande moment eftersom man, om ceremonin gick helt rätt till, såg till att sitt folk fick mat på bordet. Templet står sig otroligt vackert och harmoniserar verkligen med himmelen. 

Shoppa i Wangfujing

Wangfujing är en enormt shoppinggata där du kan gå i mängder med roliga och unika butiker. Här finns även många bra restauranger och caféer man kan slå sig ner på och titta på folk mellan varven i butikerna. Även om du inte har i åtanke att köpa något är det häftigt att bara se kvarteret! Här finns även en riktigt mysig nattmarknad där du kan äta god streetfood under stjärnhimmelen. 

Om du har glasögon vill vi tipsa om att köpa dig ett par nya snygga bågar här då ett par progressiva märkesglasögon här kostar cirka 1500 – 2000 kronor. Så ta med dig ditt recept eller gör en synundersökning här. 

Jingshangparken

Ta dig hit till denna vackra park en tidig lördagsmorgon och se hur alla lokalbor är här och utför olika aktiviteter. Själva parken i sig är väldigt historisk då en Kejsare sägs ha hängt sig här. Mitt i Jingshangparken finns även ett konstgjort berg och från toppen av det har du en magisk utsikt över den förbjudna staden. 

Underground City

Underground City är en plats som ganska få hittar till. Detta är underjordiska tunnlar som löper under staden och som byggdes som skyddsrum för stadens befolkning under det kalla kriget. Idag kommer man ner i delar av tunnlarna via en liten butik och kan gå omkring och utforska det stora komplexet, antingen med guide eller själv. Platsen är verkligen häftigt och visar tydligt på hur stora utrymmen som behövs för att kunna skydda enbart en liten del av Pekings befolkning.   

Kinas nationalmuseum

Om du inte kan så mycket om Kinas historia och vill lära dig mer om alla tempel och hur Kejsaren styrde, om de kastrerade eunucker som vigde sina liv åt sin kejsare eller om dem konkubiner som behagade kejsaren när han ville det. 

Houhai

Mitt i smeten ligger Houhai, en vacker sjö där du kan gå på broar, på promenadstråk längst vattnet eller sätta dig på en bänk och bara njuta av omgivningen. Till sjön kommer både turister och boende i Peking för att njuta av den vackra naturen och bara ta det lugnt ett tag. Du kan åka tunnelbana hit och i området finns även mängder med bra restauranger och caféer. Ett hett tips är även att ta dig hit när mörkret har fallit för att njuta av den vackra ljussättningen! Under kvällen öppnar även många barer upp där du kan ta något gott att dricka, njuta av en fin utsikt och lyssna på musik. 

Beihai-parken

Om man vill strosa runt i en vacker park med gamla tempel, en fin sjö, grönområden och vackra rabatter, detta på en plats som dessutom ger en väldigt vacker vy över staden, så ska man bege sig till Beihai-parken. Här går du längst bra gångvägar och ser fontäner, skulpturer, broar i marmor och stora välskötta rabatter, men det finns även gamla tempel att se och gå in i. 

Hotell i Peking

Under en resa till Peking finns det mängder och åter mängder av hotell att välja mellan. De flesta turister bor i södra delen av staden, men kom ihåg att läget inte spelar så jättestor roll eftersom du oavsett vad kommer behöva åka tunnelbana, samt att det finns bra restauranger i de flesta hörn av staden. Här nedan är fyra stycken hotell i Peking vi tycker om! 

Park Plaza Beijing Wangfujing

Det här är ett 4-stjärnigt hotell med stora fräscha rum och ett grymt centralt läge, precis vid tunnelbanan! Av många hotell vi testat i området har det här faktiskt haft bäst frukost, så det kan du också se fram emot! 

Grand Hyatt Beijing

5-stjärnigt och elegant hotell med mysiga rum, supergod mat på deras resturang och trevlig personal. Allra bäst måste ändå deras poolområde vara i källaren. Mängder med växter, pålande vatten, dämpat och skönt ljus och en paviljong. 

Aman at Summer Palace

Här bor du i friköpta och privatiserade delar av Sommarpalatset, alltså de gamla kejsarnas sommarresidens.  Om du verkligen vill lyxa och ta chansen att bo i ett världsarv ska du helt enkelt bo här. De gamla byggnaderna som får en att tro att Kina fortfarande styrs av pampiga kejsare och kejsarinnor gör hela hotellet extremt idylliskt.

Poolen ligger blank för den som vill koppla av, frukosten är underbar, rummen smakfullt inredda och för den som vill besöka Sommarpalatset finns en separat ingång för hotellets gäster! Vi älskar sängarna extra mycket som är som en liten paviljong du drar för på sidan. Hotellet har även andra faciliteter såsom egen biosalong. 

Fairmont Beijing Hotel

Om du värdesätter ett läge nära himmelska fridens torg och riktigt bra hjälpsam personal är det här ett hotell som inte kommer göra dig besviken. Inredningen motsvarar den kvalitet man vill ha på ett 5-stjärnigt hotell och frukosten lika så! 

Restauranger i Peking

Li Qun Roast Duck

Att äta anka i Peking hör till. Om du vill äta riktigt bra anka som grillas över öppen eld ska du gå hit, till Li Qun Roast Duck som har lockat mängder med kändisar genom åren. Här äter du klassisk och äta Pekinganka i en trygg miljö dit många turister och lokalare går. De världskändisar som har svängt förbi här för att uppleva en äkta Pekinganka har fångats på foto och sedan hängts upp på väggen. Vi får se hur många du känner igen! 

Lost Heaven

En liten restaurang med god kinesisk mat från Yunnan-köket. Finns inte så mycket mer att säga än att de serverar mycket bra kinesisk mat! 

Beijing Da Dong

Ett lyxställe för dig som vill äta riktigt gott, och framförallt god Pekinganka. Vi, likväl många andra gäster som ätit här, tycker att just ankan utmärker sig väldigt bra. Servicen är hög och stämningen ”fine dining”.  

Nattklubbar i Peking

Peking kryllar av fest och det finns mängder och åter mängder med undergroundklubbar som du kommer gå förbi. Så vill du festa, ta dig till en lite större gata och gå in på första bästa för att se om det är något för dig. Trots att du hittar bäst klubbar om du bara sticker ut i natten så kommer här två bra klubbar du kan utgå från och sedan hoppa vidare bland andra närliggande pubar. Båda tipsen här nedan är väldigt turistvänliga. 

Mix Club

Det är alltid kul att testa en nattklubb i så här stora städer. Mix Club har goda drinkar, mängder med turister från olika nationaliteter och grymt ljud och ljus! 

Vics

En ganska stor klubb men ändå mysig. Lågt i tak, kristallkronor, grym belysning, varierad musik, discokulor och en blandning av ruster och lokalare gör detta till en rolig nattklubb. 

Transport i Peking

Peking är en gigantisk stad. Ska du röra dig längre än ett par kilometer rekommenderar vi att ta tunnelbanan som fungerar väldigt smidigt och är enkelt att förstå sig på även för oss västerlänningar då de ropar ut på engelska. En resa med tunnelbana kostar cirka 4 kronor. 

Busstrafiken är knepigare att ta del av om man inte talar kinesiska. Taxi går bra att åka förutsatt att ni med kinesiska tecken har platsen ni vill besöka nedskriven på en lapp eller i mobilen. Staden är även så pass stor att taxichaufförerna inte heller alltid hittar rätt, så det får ni vara bredda på. 

Trafiken i Peking är minst sagt hektisk och folk kör ibland ganska farligt, så man får vara uppmärksam när man ska gå över gatan. Vid vissa övergångsställen har de vakter som förstärker rödljuset genom att stå med röda flaggor för att ytterligare tydliggöra att det är rött. 

Mer läsning: