Världens kändaste klubb: hur kommer man in?

Till festresan: Berghain, världens kändaste klubb

Berghain är den mest mytomspunna nattklubben i världen. Ska du festa i Berlin måste du helt enkelt försöka komma in här. Men att ta sig förbi vakterna på Berghain är inte det lättaste, så därför har vi gjort en guide för att öka dina chanser!

Det går inte att prata om världens bästa nattklubbar utan att ta upp Tyska Bergain, världens kändaste klubb som ligger i Berlin. Många klubb – och technoälskare åker världen över bara för att få komma in i det gamla kraftverket och dansa tills solen går upp. Men det finns en liten detalj som är värd att nämna: ingen vet riktigt hur man tar sig in på klubben.

Vakterna i dörren är otroligt selektiva med vilka som får komma in och inte och oftast tycks det inte som att det finns några tydliga regler utan att vakterna bara känner av. Det här har lett till att det har blivit lite utav en sport att bara ta sig in på klubben och det spekuleras mycket kring vad receptet för att ta sig förbi vakterna är. 

I den här guiden går vi igenom lite olika knep som i alla fall inte kommer minska dina chanser att ta dig in och ha en av dina mest oförglömliga kvällar någonsin när du vill festa i Berlin, och det måste vara värt lite uppoffringar. 

Planering och research

Planera vilka ni går med

I regel så är klientelet på Berghof över 25 år, allra oftast över 30. Det innebär att om du är ung (25 och under), försök gå med någon medelålders. En annan viktig sak är att mixa upp gänger om ni är flera. Kom inte bara tjejer eller bara killar. Det allra bästa är om ni kan komma olika åldrar, ta med någon pensionär ni träffar på puben eller dylikt! Det kommer uppskattas.

Vad gör ni om inte alla kommer in?

Ni måste också vara beredda på att hela gänget inte kommer bli insläppta, och att om ni är en av dem som får vända medan de andra går in, måste du gilla läget. De som kommer in kommer in och för deras skull är man glad, det är sedan gammalt. Ha därför en plan b, ett ställe ni vet att ni kan gå till och ha en galen natt om ni blir nekade tillträde vid Berghain.

Lär dig några tyska fraser

Ha koll på vem som spelar och lär dig några siffror på tyska. Det kan även vara plus i kanten att kunna säga “tyvärr, jag pratar inte tyska”, men på tyska då förstås. Du får veta varför lite senare. 

Skippa förfesten

Det finns mycket bra förfest i Berlin… MEN! Slutligen är det viktigt att inte dricka för mycket innan, allra helst inte alls. Vakterna vill inte ha in berusade människor och om trycket på klubben är högt och du är berusad kommer du att prioriteras efter de som är nyktra.

Klädsel

Vad ska man ha på sig?

Technokulturen på Berghain är i regel väldigt mörk. Att klä sig i svart skadar därför inte om du vill passa in. Nästa knep är att antingen gå all in, alltså verkligen all in Berlinska mått, eller dyka upp i typ pyjamas som om du inte brydde dig alls.

Gå utanför sin comfortzon eller inte?

Vakterna är väldigt duktiga att se om du har sminkat ett tomt skal eller om du genuint kan bära upp det du har på dig. Kan du inte rocka svartmålade naglar som kille eller komma utan byxor som tjej så ska du inte heller göra det hur häftigt det än är. Du tjänar alltid mer på att kunna ha pondus i dina kläder.

Skippa klackarna för bara fötter

Vi kanske inte behöver nämna det, men det tåls ändå att sägas. Överväger du att komma i högklackat behöver du inte ens ställa dig i den timmeslånga kön från början, för du kommer aldrig komma in. Barfota däremot, det kan nog flyga! 

I kön

Kortare kötider

Kön till Berghof är alltid lång. Sedan är den kortare vissa tider, exempelvis precis innan öppning eller efter klockan 03 på natten. Men när du väl har ställt dig i kön och börjat resan mot vakterna finns det ett gäng saker du ska förhålla dig till för att öka dina odds.

Se uttråkad ut

Det kanske känns absurt när man är på festresa i Europa men för det första ska du se uttråkad ut i kön till Berghain. Inget hype och tagg som “vi ska kanske in på Berghain”. Det bästa är att stå med ett uttråkat pojkerface. För det andra ska ni i största möjliga mån undvika att prata med varandra. Om ni nu prompt måste prata så gör det tyst och diskret, ni ska absolut inte stå och hojta på varken engelska eller svenska. Att socialisera sig med främlingar i kön är dessutom om än ännu värre än att prata hög engelska. 

Inga selfies

Det råder mobilförbud i och runt Berghof. Dels för att de som är där ska fokusera på nuet och kunna gå loss helt utan att vara orolig för att bli filmad, dels för att behålla stämningen innanför klubbens väggar. Den är för gästerna och ingen annan på Instagram, Facebook eller Snap. Att då ställa sig och ta bilder eller hålla på med mobilen i kön är ingen bra idé om du planerar att ta dig in.

Vid vakten

Slappna av

När dörrvakten pratar med dig är det viktigt att verkar cool, för varför ska de släppa in dig om till och med du tvekar på varför du är där? Du är här för att festa i Berlin, så ha istället känslan av att du vill festa hårt och att du förtjänar att göra det just här.

Ha koll

Vakterna kan komma att fråga två frågor. För det första vem ni är här för att se ikväll och för det andra hur många ni är. Om du kan svara på dessa frågor och så allra helst på tyska, då har du garanterat ett försprång gentemot dem andra turisterna. 

Om du lyckas ta dig in så njut av att vara på insidan av den klubb många bara drömmer om. Strunta i gårdagen, i morgondagen och vad folk ska tycka om dig. Inne på Berghain dömer ingen vilket är en del av det fina med stället. Kom som du är (men med aningen svartare kläder) och dansa tills du bokstavligt talat inte orkar mer. Europas och världens bästa nattklubb och fest händer nämligen här! 

Wasahof

Det här är en av Stockholms bästa restauranger. På den lilla bistron äter du prisvärd och vällagad fransk mat bland mysiga tavlor och personlig service. Detta var Astrid Lindgrens stammisställe när hon ville gå ut och hennes bord finns faktiskt kvar än idag. På lördagar har de opera i lokalen för den som gillar sådant. Vinlistan är i Fransk anda lång och bred! Det fantastiska med denna historiska krog är också att den lockar ett sådant bred klientel. Vissa kvällar firar både 25- och 75-åringar födelsedag här samma kväll och det säger en del!

Engelen

Engelen är en klassisk krog på Söder för den som vill äta gott till livemusik. Inredningen är Engelsk och de har ofta liveband som spelar allt från country till blues. Ät en god plankstek eller ta in en kall i baren och snacka lite skit! 

Skinnarviksberget

Uppe på Skinnarviksberget bjuds du på en av stadens vackraste utsikter. Detta är innerstadens högsta naturliga punkt och lämpar sig perfekt för en picknick, en promenad eller att bara sitta och kolla på folk och naturen om vartannat. Absolut en plats du bör ta dig till! 

Mer läsning: