Tips till dig som vill resa ensam

Att resa ensam är något av det mest utvecklande du kan göra och vi förespråkar verkligen att sticka iväg på egen hand. Ensamresande leder till att man träffar nytt folk, lär känna sig själv bättre, laddar batterierna och får en period där man bara tänker på sig själv. 

Att våga socialisera dig

När du är själv tvingas du agera på ett annorlunda sätt kontra om du har sällskap med dig. Man får göra små egna resor under dagarna, har tid för reflektion och eftertanke samt framförallt: träffar nya människor och knyter roliga bekantskaper. För när du är utomlands och har varit med dig själv några dagar kommer du tillslut tröttna på det och gå ner på puben för att socialisera dig. På så vis hittar du andra främmande människor på ett sätt du inte gör om du har ett tryggt sällskap med dig.

 

Ett bra tips om du vill komma i kontakt med nya människor är att gå med i en facebookgrupp. Låt oss säga att du har rest ensam till Berlin och vill träffa lite nya människor, testa då att gå med i “svenskar i Berlin”-gruppen på Facebook och fråga om det finns någon som vill gå ut och ta en öl. 

Rå om dig

När man reser ensam finns mycket tid att lägga på sig själv. Många reser ensamma för att komma iväg ett tag. Att dricka öl själv på puben och filosofera eller sitta på ett café och kolla på folk helt utan att behöva anpassa sig till någon är en underbar känsla.

Oavsett vilken av typerna du är ska du se till att rå om dig själv och göra det som känns bra för dig. Att vakna när du vill, göra ingenting, göra allting, somna när du känner för det, läsa böcker, lyssna på musik, hoppa runt bland hotell. Det är frihet.

Resa ensam

Vad är syftet med resan?

Att resa ensam förutsätter också att man har lite skinn på näsan, att man vet hur man tar hand om sig själv och är trygg i det. Första gången man ska ge sig av själv kan det kännas lite pirrigt och rent av nervöst. 

Något som brukar lugna en då är att ha klart för sig vad syftet med resan är. Varför har jag valt att åka iväg själv från första början? Är det kanske för att du vill utvecklas mer som person, lära känna dig själv bättre eller bara få en andpaus? Oavsett ditt syfte är det bra att påminna sig om det.

Meddela någon här hemma

Hur lockande det än är att bara boka en biljett och sticka iväg utan att meddela alla man känner är det viktigt att minst en som du står nära vet om att du tänker åka samt din resplan. Det är alltid bra att veta ifall något skulle hända.

Våga logga ut

Om du verkligen vill zona ut och fokusera på dig själv fungerar det inte att vara inne och scrolla på sociala medier, lägga ut för att visa andra hur bra du har det eller bli ständigt påmind om vad som händer där hemma. 

Våga ta en period och bara logga ut. Fotografera med vanliga kameran och lägg sedan ut när du kommer hem om du fortfarande är sugen, men under resan finns det så mycket annat att lägga tiden på. Läs 2 stycken böcker och drick vin till en poddcast istället! 

Mer läsning: