Fina ställen att resa till: världens vackraste platser

Världen kryllar av magiska platser och i den här listan tipsa vi om fina ställen att resa till för dig som inte kan få nog av vacker natur. 

Arashiyama Bamboo Grove, Japan

Japansk natur är underbar och här är en av alla häftiga platser.

I Japan har den här stora bambuskogen vuxit fram av sig själv under århundraden. Bland dem höga och täta bambuträden finns promenad – och cykelstråk som slingrar sig runt i skogen. Att gå runt där är en nästan overklig upplevelse och något väl att besöka. Att gå in i skogen är sedan 2015 dessutom helt gratis, så missa inte det om du ska resa till Japan.

Moraine Lake, Kanada

För dig som vill åka på vandringsresa är att vandra i Kanada till Moraine Lake en av den maffigaste turen du kan göra.

fina ställen att resa till

För dig som inte kan få nog av friluftsliv är en vandringsresa till Moraine Lake i Kanada ett hett tips. Sjön ligger i naturreservatet Banffs och är omgiven av orörd vildmark och snötäckta bergstoppar. Platsen bebos bland annat brun- och svartbjörn samt snögetter. Människorna här är få, så du får mycket lugn och ro. Luften är krispigt fräsch och att gå på tur till den klarblåa sjön är en utav dem härligaste upplevelser du kan göra som vildmarksintresserad. Vattnet får sin klarblåa färg från omliggande glaciärer, så att bada är aningen kallt. 

Boendet Moraine Lake Lodge ligger vandringsavstånd från sjön och är verkligen världsklass att bo på. Lobbyn är lyxig men samtidigt hemtrevlig, rummen är fina och maten smakar ljuvligt och precis utanför fönstret har du vildmarken! 

Socotra, Jemen utanför Afrikas Horn

En resa till Socotra utanför Afrika är en otrolig naturupplevelse

Socotra är en minst sagt unik plats som dessutom har rankats som en av världens finaste ö. Här finns ca 900 träd och växter som inte finns någon annanstans i hela världen, exempelvis det ståtliga drakblodsträdet du ser på bilden. En tur till grottan Hawq Cave eller till någon av dem fina sandstränderna är bra sätt att utforska vegetationen. Ön är väldigt liten och har bara ett enda hotell vilket skapar en mysig och familjär känsla mitt ute på den Indiska Oceanen.

Salar de Uyuni, Bolivia

Här suddas gränsen mellan dröm och verklighet ut

världens finaste öken

Salar de Uyuni är den största saltöken i världen och ytan är nästan lika stor som Skåne. Många av dem som besökt platsen säger att det är det finaste de har varit med om. Under sommartid är det en häftig naturupplevelse att cykla i den kritvita öknen. Att hyra en bil eller åka med en guide är också att rekommendera. 

Solnedgångarna på platsen är nästan av en annan planet. Det är obeskrivligt hur vackert det är när den glödande solen slingrar ner över vattenspegeln som täcker hela öknen. Vi vill flagga för att det är ganska kallt efter att solen har gått ner, så att ha med en varm tröja är inte helt fel. 

Det häftigaste med saltöknen är att den under regnperioden förvandlas till en enormt stor spegel. Det är som att gå i himmelen, bokstavligt talat. Vissa beskriver det som att gränsen för vad som är verklighet och inte suddas ut och vi är beredda att hålla med. Oavsett blir platsen den vackraste öknen i världen. Bara Salar de Uyuni är värt en resa till Bolivia. 

Grand Prismatic Spring, Wyoming USA

Att resa till USA innebär många vackra platser och det här är en av dem. Vill du vandra i USA är det här dessutom ett riktigt hett tips.

vandra i USA

Även staterna kryllar av bedårande platser. En utav dem är Gran Prismatic, en av USAs vackraste platser samt landets största varma källa, Vattnet i källan är en riktig färgexplosion tack vare mikrofiber som växer i det mineralrika vattnet. Här kan du gå på vandringsleder och gå upp på kringliggande höjder för att få en bättre vy ner på källan. Så om du vill vandra i USA är det här ett riktigt bra resmål.

Om du vill se källan så bra som möjligt ska du besöka den på sommaren eftersom det under dem kalla månaderna ligger en tjock dimma över vattnet. 

Lake Hillier, Australien

En rosa sjö? Ja, en resa till Australien ger även det.

Lake Hillier

Australien är ett land som kryllar av fin natur. En av våra absoluta favoriter här är Lake Hillier, en liten sjö som ligger precis bredvid havet separerat av enbart en strand och några få träd. Sjöns vatten har färgats så starkt av alger och bakterier att det upplevs surrealistiskt. Helt klart ett naturfenomen värt att ha upplevt! 

Pamukkale Hot Springs, Turkiet

Världens finaste varma källor

Det är något visst med varma källor, naturens egna bubbelpooler. De varma källor i Pamukkale tillhör en av världens absolut finaste och har formats under årtusenden. Många av de som besökt platsen beskriver den som en utav de finaste platser de någonsin sett. Många missar den här platsen när de reser till Turkiet, så se till att inte begå samma misstag! 

Källorna är riktigt unika, så häpnadsväckande att det sägs att till och med att Kleopatra har varit här för att bada! Området ser snötäckt ut men skenet bedrar, det vita som täcker hela marken är nämligen kalk som skapar en vacker kontrast mot det turkosa vattnet. 

Fingal's Cave, Skottland

En gudomligt vacker plats och ett av dem bästa resmålen i Skottland

Av saker att göra i Skottland är det här ett riktigt bra tips! Den här avlägsna grottan ligger på den obebodda ön Staffa utanför Skottland och har inspirerat till en av Pink Floyds låtar! Här är naturen rå och kall och havet gör sig ständigt påmind. På väg ut med båten från Oban kan du se valar om du har tur. Grottan har bildats tack vare att havet har format och slitit på lava som svalnat för länge sedan. Här inne är akustiken väldigt egen och det ser nästan ut som att det finns en baktanke med hur stenarna i grottan är designade.

Utöver att besöka den magnifika grottan är själva ön väldigt häftig i sig med sin råa, kala natur och oändliga utsikt över havet åt vilket håll du än vänder dig. Är du här rätt period, runt augusti, kommer du få se stora flockar lunnefåglar som sätter sig vid dig för att söka skydd från måsarna. Vi tipsar starkt om att ha på dig bra skor som inte är hala eftersom stigen till grottan innefattar några lite kluriga passager. Ett ännu större plus är att det är få turister här åt gången då platsen är så svåråtkomlig, så du får den nästan för dig själv! Ska du resa till Skottland, missa för allt i världen inte den här ön! 

Hidden Beach, Mexico

En av världens häftigaste stränder

I början av 1900-talet hade Mexicos militär en övning där de detonerade en bomb på Marietas Island. Kratern efter bomben skapade en strand mitt i ön som nås via en simtur genom en femton meter tunnel. På plats finns det personal som delar ut hjälmar och släpper igenom folk när det är säkert. När du simmar genom grottan sker det ibland motströms vilket kräver en någorlunda fysik vilket är värt att nämna. Men det här är helt klart ett bra tips till dig som ska resa till Mexico.

Plitvicesjöarna, Kroatien

Om du ska resa till Kroatien måste du hit!

Det här naturreservatet i Kroatien är makalöst och skulle lika gärna kunna ligga i Asien. Området består av flera små vattenfall som rinner ner i olika sjöar och miljön runt om är väldigt frodigt. Du kommer se massor med fina fiskar, grodor, fåglar och andra djur när du tar dig runt på vandringslederna. Inne i reservatet kan du ta dig runt med en liten eldriven färja eller bussar mellan olika stationer för att på så sätt kunna se hela reservatet utan att behöva gå så långt. Vi tycker det är skönt att gå åt ena hållet och sedan ta skjuts tillbaka. Man betalar inträde till parken så att de skall kunna finansiera underhåll och personal. I entreavgiften ingår transporten på området. Det säljs enklare mat såsom hamburgare samt fika i parken så du behöver inte ta med det. Ska du resa till Kroatien och vill ha saker att göra: varsågod, här har du ett av landets finaste platser! 

Torres del Paine, Chile

Ett hett tips om du vill vandra i Sydamerika

vandringsresa till Sydamerika

Det här är en annan bedårande nationalpark för den som tycker om vildmark och att åka på vandringsresa. Att vandra i parken på dem små broarna över bäckar och bland storslagen växtlighet är en naturupplevelse du kommer bära med dig för alltid. Här kryllar det av fina sjöar, forsar och flera hundratals vattenfall. Den korta och långa vandringen cirka fyra respektive tio timmar. Lederna är väldigt fina och det finns många bra ställen att tälta på runt om i området. 

Att ta med sig egen mat och dryck samt bära lager-på-lager är två tips för en garanterat bra vistelse! 

Machu Picchu, Peru

Att resa till Machu Picchu står på mångas Bucket list, ett riktigt måste för dig som gillar att åka på vandringsresa.

resa till Machu Picchu

Den här gamla Hinkabyn belägen på en svåråtkomlig plats mitt bland bergen här är en klassisk “must do”-plats att besöka för den som vill vandra på världens finaste platser. De guidade turerna lär dig mycket om inkatiden och i kombination med vandring omkring i den gamla staden blir resultatet magiskt. Eftersom byn ligger högt upp kan det snabbt slå om till regn och blåst. Då paraplyer är förbjudet är det bra att ha med en lätt regnjacka och en tröja ifall det snabbt skulle bli busväder. 

Platsen är som finast april till augusti så att resa till Peru mellan dem månaderna är att rekommendera. Mot slutet av sommaren är det mycket turister här, så att vara uppe med tuppen lönar sig bra. Det är både svalare, oftast klarare utsikt samt betydligt mindre köér. 

Kinesiska muren, Kina

Att resa till Kinesiska muren är en riktig klassiker och upplevelsen går verkligen inte av för hackor!

Kinesiska muren är faktiskt inte bara en fascinerande plats utan även mycket vacker. Hantverket är häpnadsväckande. Muren ligger i norr och byggdes för att skapa ett starkt försvar vid fronten som skulle stoppa eventuella fiender. Att promenera på muren och se hur den slingrar sig i bergen går inte riktigt att beskriva och tanken på hur människor lyckades transportera allt material upp i bergen med start för så länge sedan som 300 år före kristus blir man aldrig riktig klok på. Området är fint sommar som vinter. Oavsett när du åker hit så är en resa till Kinesiska muren något man aldrig glömmer. 

Mer läsning: