Saker att göra på Öland – sevärdheter, vackra stränder och fina platser

Solen och vindarnas ö! Men vad finns det för saker att göra på Öland? En resa hit innebär sagolik natur, god mat, livemusik, långa vita stränder och mysig stämning. I den här guiden vill vi hjälpa dig att få en så bra resa till Öland som möjligt.

Vi har varit på Öland varje sommar under många år och har samlat på oss mycket erfarenhet av ön och dess utbud. I den här guiden får du reda på vart du ska bo, men även roliga saker att göra på Öland, vacker natur du inte får missa samt ta del av bilder från våra resor genom åren. 

Resa till Öland

Bila till Öland

Det lättaste sättet att ta sig till Öland är genom att bila och sedan åka över Ölandsbron vid Kalmar. Vägen är fin både om du kommer ovanifrån och underifrån och det finns många små utflyktsställen att stanna på längst vägen.

Färja till Öland

Det går även att åka färja till Öland. Färjan avgår från Oskarshamn och går in i Byxelkrok vilket innebär att du sparar 19 mil med bilen. Färden tar 2 timmar och under tiden kan man äta mat eller sitta och sola på däck. Färjan kostar 150 kr per vuxen och 100 kr för barn. 

Boende Öland

Utbudet av boende på Öland är verkligen stort! Stugor, Hotell och bra Campingar finns överallt. Här nedan listar vi våra två favoritcampingar samt ett riktigt bra hotell! 

Camping på Öland

Löttorps Camping

Löttorps camping är en lite och familjär camping belägen cirka 20 minuter från Byxelkrok och 20 minuter från Böda Strand. På campingen finns restaurang, padel, tennis, minigolf, lekplats och en uppblåsbar stor hoppkudde för barnen att leka på. Det går även att hyra trampbilar att röra sig runt med på området, en kul grej för barnen eller familjen. 

Precis vid campingen finns det även ett vattenland och en fin strand med volleybollnät, så du har verkligen mycket att göra. Även matbutik finns på området, så du kan handla det mest basala här. Allt som allt är Löttorps Camping ett väldigt mysigt och familjärt val som har mycket att roa sig med. 

Böda Camping

Böda Camping – campingen som till och med är så känd att den har haft en egen TV-serie i 5 säsonger. Stranden är väldigt stor och på området finns vattenland, scen, ICA-butik och lekplatser. Men det bästa med hela Böda och som gör det till en riktigt bra camping på Öland är stranden. 

Stranden ligger precis vid campingen och sanden är kritvit. I vattnet finns en vattenplattform som barnen kan leka från, och det är väldigt långgrunt så du kan slappna av som förälder även fast barnen är i vattnet och leker. Böda är helt klart ett bra alternativ av camping att överväga om du vill ha ett bra boende på Öland! 

Hotell på Öland

Hotell Persnäs

Det här gårdshotellet ligger i Löttorp och ägs av en jättetrevlig kvinna. Området består utav flera fristående hus som samlas kring en jättevacker pool där det är skönt att hänga soliga dagar eller varma kvällar. Rummen är väldigt rena, stora och fräscha med en familjär känsla över sig. Äta kan du göra på hotellets restaurang och vi rekommenderar varmt deras pizzor. 

Läget är väldigt lugnt och det är inte så många som kan bo här samtidigt, så Hotell Persnäs är lite utav ett smultronställe. Vi vill även säga att du kan åka hit för att äta lunch eller middag om du barra vill njuta av en magiskt skön miljö på norra Öland. 

Saker att göra på Öland

Öland är en väldigt händelserik Ö under somrarna. Det finns väldigt mycket att göra och se här, allt från att gå på mängder av olika konserter, lumma runt i trädgårdar och gå upp i fyrer till förtrollande skogar, lådbilsland, zoo och stränder att hänga på. Här nedan kommer våra bästa saker att göra på Öland! 

Besöka Stora Alvaret

Det låter ju väldigt dramatiskt att besöka det Stora Alvaret, och visst, naturen är ganska dramatisk! Detta är ett naturreservat med helt säregen miljö i Sverige och som täcker en femtedel av Ölands markyta. Naturen är karg med sin steniga mark, låga träd och härdade blommor. Under våren blomstrar orkidéerna och under somrarna brukar olika utställare ha konstgalleri i naturreservatet.

Att packa med sig matsäckskassen och knalla ut på en dagstur i Alvaret är rogivande, skönt och mysigt på alla dess vis att bara vara i mystiskt och häftig natur som sträcker sig ända till horisonten. 

En av Sveriges vackraste vägar

Den gamla kustvägen vid stenkusten kan mycket väl kvala in som Sveriges absolut vackraste väg. Längst kustremsan med stranden nedanför klippavsatsen glider man fram genom ett landskap av stora häftiga stenar, kohagar och små havsbodar för att tillslut sluta i en liten mysig by.

Vägen går lika bra att åka på med bil och motorcykel såsom att se den från cykel eller till fots. Glöm inte bort att stanna längst vägen och gå ner på stranden, kanske till och med ta ett dopp och en picknick?

Besöka Lyckesand

Det finns väldigt många vackra stränder på Öland och den allra vackraste av dem alla heter Lyckesand. Lyckesand ligger bara ett stenkast från Böda Strand (som faktiskt skymtas långt borta från Lyckesand och som tar cirka 15-20 minuter att gå till längst stranden). Genom att svänga av från den stora vägen in i en lång spikrak allé kommer man fram till Lyckesands parkering.

Gå sedan på spångarna genom den fina tallskogen i 3-4 minuter och sedan är du på stranden. Med sin kritvita strand, sköna lugn och klara vatten kan miljön faktiskt få tankarna att vandra iväg till ett annat land. Men Lyckesand är i Sverige och det är så bra det bara blir. 

Att ligga och läsa bok, spela strandpingis, äta pickning eller prata, ja tid och rum spelar inte så stor roll här och man kan bara andas en stund. Vid parkeringen finns även en bra kiosk som faktiskt har ett väldigt brett och bra utbud av både diverse små maträtter till kulglass, mjukglass och andra sötsaker. 

Byrums Raukar

Finns det raukar på Öland? Ja, det finns det, och dem heter Byrums Raukar! Byrums Raukar ligger i ett naturreservat precis vid kustlinjen och här hittar du hundratal raukar du går på och mellan. Här slår havet in och bildar små bassänger längst raukarna där det lever små fiskar och barnen kan klättra upp och ner och hoppa fram och tillbaka medan de vuxna kan njuta av den storslagna miljön och ta fina bilder. 

Platsen är extra fin i solupp- eller nedgång. Om du orkar vara här tidigt så ta med en frukostkorg, annars kan du ta med något gott att dricka och äta till solnedgången istället! Det som är så bra med det här naturreservatet är att det passar stora som små då det finns så mycket att utforska och skutta runt på här. 

Åka till Byxelkrok

På norra Öland ligger den lilla byn Byxelkrok. Här finns en hamn dit Ölandsfärjan anländer och där det ligger många vackra segel- och motorbåtar folk från hela Sverige tar över vattnet för att sedan semestra på ön.

Det finns också massa små mysiga bodar som säljer diverse saker, ett gatukök med fulla rättigheter (bara en sådan sak!), en fin strand och mängder med bra restauranger och glasställen. Byxelkrok är enligt oss en riktig pärla, perfekt som dagsutflykt eller för att åka in och äta middag i på kvällen! 

Lådbilslandet

Lådbilslandet är lite utav en odödlig klassiker för Öland och ett måste för dig som reser till Öland med barn. Här får barn åka runt i lådbilar som drivs av gräsklippsmotorer i en låtsasvärld med vägar, trafikskyltar, hus och olika miljöer. Bilarna drivs med gas och broms och styrs med ratt och brukar vara en oändligt uppskattad syssla för dem mindre barnen.

Det finns olika lådbilar, ambulanser, lastbilar, sopbilar, traktorer med mera. Man kan åka i olika miljöer såsom på landet, i stan eller på en racingbana. Utöver lådbilarna kan man leka med en stor flotte som dras över en liten konstgjord sjö eller leka i lekparken och åka rutschbana samt hoppa på den stora hoppborgen. Det finns även ett enklare nöjesland! 

Man kan köpa enklare förtäring på området såsom sallad, korv, dricka och fika. Man får även ta med en egen fikakorg in. Det finns inte så mycket att göra för föräldrar, så ta med en bok eller en fulladdad mobiltelefon! 

Gå på konsert

Varje sommar huserar en mängd artister, stora som små, på Öland. Gemensamt för alla spelningar är att de oftast blir ganska mysiga och intima eftersom scenerna inte är så stora. Den största scenen är Borgholm där kultkonserten Badrock gick av stapeln under många år och som även lockade hovliga besökare till publiken.

Idag lockar Borgholm istället många av Sveriges största artister! En till bra spelplats är Vida trädgård där bland annat Jill Johnson har spelat. Då byggs en scen upp framför den vackra byggnaden (se bild nedanför). 

Kackelstugan är en till klassiker som lockar många! På kackelstugan kan du båda äta och bo i samband med konserten. Du hittar lite mer info om själva restaurangen längre ner. Bilden ovan är från Kackelstugan 2021 när Stefan Sundström giggade. 

Besöka Vida Trädgård

Vida Trädgård är en konsthall i en väldigt häftig byggnad med vackra växter, sagolik utsikt och häftig arkitektur. Konsthallen ägs helt privat och har funnits sedan 2001. Utställningarna är blandade och består av allt från tavlor till keramik, glas och annan konst. 

I galleriet ordnas ofta vernissager. Det går även att ta en fika eller äta på restaurangen om du vill njuta av god mat i en modern och minimalistisk miljö. Under somrarna anordnas även konserter på tomten. På bilden ser ni Jill Johnsson och Doug Seegers spela!  

Trollskogen

Trollskogen är verkligen en förtrollande vacker plats, en urgammal skog klädd i mossa och mura. Namnet trollskogen har platsen fått på grund av alla dem snurrade och vristade träden som växer här. Deras form har påverkats av närheten till havet. I skogen finns också trolleken, ett 900 år gammal träd som förr användes som riktmärke för sjöfarare som kom in till norra Öland. 

Trollskogen är ett stort naturreservat med fin cykelled i mitten av reservatet och en grusad gångväg längst stranden. Här lever olika djur i frid och folk har respekterat det genom alla år, så både stranden och naturen är helt orörd utöver stigarna. I trollskogen finns även spår efter krig. Du kommer hitta skyttegravar och ett gammalt båtvrak liggandes på stranden vilket gör det extra spännande att gå här. 

Till trollskogen kommer folk för att njuta av lugnet och tystnaden samt få en vacker stund i naturen. Man kan till och med komma hit med barnvagn, så skogen är öppen för alla. Du får ha hund med dig, men den måste vara kopplad. 

Ölands Djur & Nöjespark

Om man letar efter saker att göra på Öland med barn så är Ölands Djur & Nöjespark en perfekt destination för en trevlig dagsutflykt. Det här är alltså både ett zoo, vattenland och ett nöjesfält vilket är väldigt bra för familjen med lite olika viljor och önskningar. Man kan exempelvis först kika på djuren hela familjen och sedan dela upp sig så att de som vill går och badar och de andra åker karuseller. 

Zoot har många olika djur och man får komma väldigt nära dem vilket förbättrar upplevelsen avsevärt. Nöjesfältet är mest för mindre barn och av den lite enklare sorten, men är helt perfekt för sitt ändamål att få mindre barn att ha roligt. Badlandet har många rutschkanor och går i ett pirat-tema vilket tar sig uttryck i alla roliga skepp och detaljer man kan leka med!

Gå på promenad i en Kohage

På Öland finns det väldigt många kohagar, många av dem precis vid vattnet där taggtrådsstängslet går ut i vattnet så att inte korna ska simma och rymma. Vi tycker det är jätteskönt att komma ut i dem lugna hagarna och mata kossorna, gå runt och kika på naturen och slå sig ner någonstans med en picknickkorg! 

Borgholm Slott

Borgholm slott ligger mitt på Öland och var under 1600-talet en mäktig borg. Idag finns ruinerna av slottet kvar och hit är perfekt att åka för en dagsutflykt på Öland. I ruinerna kan man gå guidade turer och få komma in i små utrymmen och vrår man annars inte har tillgång till. Guiderna är väldigt bra och berättar mycket om slottet, vilka som har bott här, hur livet var oavsett om du var vakt eller slottsherre med mera.

Du går komma upp i tornen och på ruinerna och därifrån har du en väldigt fin utsikt över Öland. Du ser både allvaret, det stora karga naturreservatet, men också Kalmarsund och hela den vackra gamla staden Borgholm. 

Det finns även väldigt mycket för barnen att göra här. Man kan exempelvis gå en riddarskola där man får måla som man gjorde på 1600-talet, prova att fäktas, rida och vara med i rollspel. Som vi skrev tidigare brukar här även anordnas mycket konserter med kända artister från hela Sverige på somrarna. 

Solidens slott

Under konserter i Borgholm är det inte ovanligt att några ur kungafamiljen tittar fram uppe vid ruinerna ner över publikhavet och scenen, och det beror på att kungafamiljen har ett stort mäktigt sommarhus på Öland som de gärna åker till! 

Huset heter Solidens slott och här kan man som privatperson betala och få komma in i den vackra och välskötta slottsträdgården. I trädgården är det olika teman varje år. Det kan exempelvis vara att kändisar har fått inreda varsitt växthus och sedan berättar de hur de tänkt.

Utöver temana är trädgården alltid väldigt mäktig med en stor mängd olika blommor och växter, statyer och konstverk som inspirerar mycket till dem som gillar trädgård. När man lummat runt färdigt kan man slå sig ner på ett trevligt café i trädgården och ta en fika! 

I trädgården sätts även vissa somrar upp en scen dit Sveriges främsta artister sedan bjuds in, så kolla upp om det är någon konsert i samband med att du ska besöka! Konserterna brukar gå under namnet ”Solidens Sessions” och är ett intimt och mysigt evenemang! 

Långe Erik

Långe Erik är en 30 meter hög fyr som står precis vid havet på norra Öland. Fyren är gjord av vit kalksten och är mycket vacker. Under somrarna är den öppen för besökare att komma upp i. Man går då över 130 trappsteg och kommer sedan upp till en stor och vacker balkong med magiskt utsikt ut över horisonten och landskapet. 

Ta med en kikare, för från fyren kan du se både sälar och fåglar som latar sig ute på klipporna i vattnet, samt spana ut över kohagarna. Kring fyren finns det många fina leder att gå längst och många bänkar att slå sig ned på med en fikakorg. Långe Erik är definitivt ett bra mål för en dagsutflykt för den som vill njuta av Ölands natur!

Restauranger på Öland

Det finns många mysiga och goda restauranger att äta på under en resa till Öland. Här nedan är några stycken vi tycker väldigt mycket om. Det rekommenderas att boka bord på samtliga då de är väldigt populära! 

Elise

Elise är en riktigt trevlig restaurang som ligger med utsikt över vattnet. Här kan du ta en fördrink och spela lite boule eller slå dig ner direkt och beställa in mat från deras spännande meny. 

Menyn är bred och består av 15 stycken mellanrätter. Konceptet är att två mellanrätter motsvarar en vanlig varmrätt och priserna på mellanrätterna ligger mellan 70 och 180 kronor. Deras bästsäljare är en pankopanerad kyckling med en karamelliserad kol och umamidressing och den kan vi gå i god för!

Även lunchen är bra och består av dagens där portionerna är stora. Maten kommer in väldigt fort, så har ni fördrink vänta lite med att beställa in käket. Efter ni är mätta och belåtna kan ni passa på att åka på gamla kustvägen som vi berättade om tidigare. Den börjar nämligen precis i närheten! 

Kackelstugan

Kackelstugan är ett riktigt mysigt litet ställe där du äter god mat i en charmig och gammal miljö. Här är det inte fine dining och inte heller någon turistfälla-mat. Råbiffen och lammfärsbiffarna är riktigt bra och även ölet som de gör i sitt egna mikrobryggeri håller hög kvalitet med ett utbud av spännande smaker och olika karaktär. De gör även sin egna läsk i microbryggeriet, en så kallad Ö-pange. 

Till Kackelstugan kommer många för att gå på intim konsert och äta god mat samtidigt då det finns en intom scen på området. Här huserar artister såsom Sahara Hotnights, Uno Svenningsson, Ebbot och Stefan Sundström! 

Lammet & Grisen

Lammet & Grisen är en av Ölands mest populära restauranger. Som namnet skvallrar äter du fina delar av lamm och gris här. Allt serveras i bufféformat, så du får ta hur mycket du vill. Det finns kalla rätter, huvudrätter, efterrätt, såser och mängder med tillbehör att välja mellan. 

Personalen är trevlig och väldigt kompetent. De skär upp dem finaste bitarna åt dig så att du får njuta av köttet på bästa möjliga sätt. Speciellt deras lamm smälter i munnen och tillsammans med alla tillbehör blir man verkligen belåten. 

Man sitter och äter vid stora långbord vilket skapar en härlig atmosfär och chans att lära känna nya människor. Utbudet på dryck är väldigt brett och de är duktiga på att matcha vin efter era preferenser. Lammet & Grisen är även en väldigt barnvänlig restaurang på Öland då det finns en bred barnmeny med många olika alternativ, även om barnet inte är så förtjust i kött. När de ätit klart finns det sedan spelrum och en utomhuslekpark. 

När ni är mätta och belåtna finns möjligheten att dricka drinkar i takbaren där ni kan njuta av vacker utsikt, skön musik och härlig sommarluft. Glöm inte att boka bord om ni ska hit då det alltid är fullt med folk! 

Kårehamns Fisk & Havskök

Kårehamns Fisk & Havskök är en av restaurangerna med bäst och finast läge på hela Öland. Det ligger precis vid vattnet och själva byggnaden är lite och familjär. På den pittoreska restaurangen äter du väldigt gott från fisk och skaldjursmenyn. Du kan äta allt från Fish & chips, toast sakgen och räktallrik till husets burgare, rökt lax och moule fries. 

Hit kan man komma både för dagens lunch och för att äta finare middag. Oavsett när man kommer så är portionerna stora och prisvärda i relation till vad man får. På maten tar man förslagsvis något kallt att dricka och njuter av utsikten och doften av hav! 

Liknande inlägg:

 • All Post
 • Asien
 • Boende
 • Europa
 • Nordamerika
 • Restips
 • Sydamerika
  •   Back
  • Grekland
  • Danmark
  • Norge
  • Island
  • Sverige
  • Österrike
  • Frankrike
  • Italien
  • Schweiz
  • Storbritannien
  • Tyskland
  • Spanien
  • Tjeckien
  • Portugal
  • Polen
  • Lettland
  • Estland
  • Irland
  • Ungern
  • Belgien
  • Finland
  • Bosnien
  • Kroatien
  • Nederländerna
  • Luxemburg
  • Montenegro
  •   Back
  • Colombia
  • Chile
  •   Back
  • Sverige
  • Storbritannien
  • Tyskland
  • Spanien
  • Thailand
  • Österrike
  • Danmark
  •   Back
  • Japan
  • Kina
  • Thailand
  •   Back
  • USA
  • Kanada

Om oss

Logga

Webbplatsen för oss som älskar att resa

Hos resandefot hittar du de senaste resetipsen som kommer göra din semester smidigare och roligare.

Upptäck mer

 • All Post
 • Asien
 • Boende
 • Europa
 • Nordamerika
 • Restips
 • Sydamerika
  •   Back
  • Grekland
  • Danmark
  • Norge
  • Island
  • Sverige
  • Österrike
  • Frankrike
  • Italien
  • Schweiz
  • Storbritannien
  • Tyskland
  • Spanien
  • Tjeckien
  • Portugal
  • Polen
  • Lettland
  • Estland
  • Irland
  • Ungern
  • Belgien
  • Finland
  • Bosnien
  • Kroatien
  • Nederländerna
  • Luxemburg
  • Montenegro
  •   Back
  • Colombia
  • Chile
  •   Back
  • Sverige
  • Storbritannien
  • Tyskland
  • Spanien
  • Thailand
  • Österrike
  • Danmark
  •   Back
  • Japan
  • Kina
  • Thailand
  •   Back
  • USA
  • Kanada

Kategorier

Edit Template
Logga

Resandefot är det digitala resemagasinet för dig som söker en välplanerad semester fylld med de bästa tipsen som gör din semester oförglömlig. Vi skriver aktivt om olika destinationer och tips inför resan.

Sök